Συνεδρίαση λοιμωξιολόγων παρουσία της Κεραμέως για τα σχολεία

Αρχική » Ελλάδα » Συνεδρίαση λοιμωξιολόγων παρουσία της Κεραμέως για τα σχολεία

Συνεδριάζει στις 10 το πρωί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επιτρέψουν το άνοιγμα των σχολείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Μιλώντας στην ΕΡΤ1 η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή δήλωσε ότι “είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση. Προτεραιότητα μας είναι τα λύκεια, μετά τα γυμνάσια και αργότερα τα δημοτικά. Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σταδιακά καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μας δίνουν τη δυνατότητα αυτή.

Αναφορικά με το άνοιγμα μόνο για τη Γ΄ Λυκείου η κα Μακρή επεσήμανε ότι αποτελεί πρόβλημα καθώς οι καθηγητές δεν μπορούν να κάνουν τηλεκπαιδευση σε συνδυασμό με τη διαζώσης εκπαίδευση, γι’ αυτό και γίνεται συζήτηση για άνοιγμα και των τριών τάξεων Λυκείου.
Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στα self tests, λέγοντας πως θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες στα ελληνικά, αλλά και σχετικά βίντεο για τη σωστή χρήση τους, ενώ θα δοθεί και ένα διάστημα ανοχής και προσαρμοστικότητας. Παράλληλα, όπως είπε η κα Μακρή, θα ισχύουν τα ίδια μέτρα προστασίας που ίσχυαν και πριν. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρχει συμμόρφωση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, καθώς -όπως είπε- όλοι οι γονείς θέλουν να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα θρανία.
Ερωτηθείσα για το τι θα γίνει με αρνητές, η κα Μακρή παρέπεμψε σε δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι όσα παιδιά δεν θέλουν να συμμετέχουν στο διαζώσης μάθημα δεν θα μπορούν με τηλεκπαίδευση. Εξαίρεση θα αποτελούν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν δύναται η διαζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων.

Το βράδυ της Τρίτης συνεδρίασε εκτάκτως η υποεπιτροπή των λοιμωξιολόγων που εξετάζει τα επιδημιολογικά στοιχεία των εξαιρετικά επιβαρυμένων από τον κορονοϊό περιοχών της χώρας, ειδικά της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα η ολομέλεια της επιτροπής πρόκειται να μελετήσει την επιδημιολογική εικόνα ανά περιοχή ώστε να μπορέσει να αποφανθεί την Παρασκευή τι θα πρέπει να γίνει με τα σχολεία. Την ίδια ώρα εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση που διαμορφώνεται με την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο 24ωρο κατεγράφη ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς ημερήσιων μολύνσεων, ενώ στα ύψη παραμένουν και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα -αρχικά των Λυκείων- στις 12 Απριλίου με όπλο τα self tests, τα οποία θα διατίθενται σταδιακά από την Πέμπτη 8 Απριλίου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το σενάριο να δώσουν το “πράσινο” φως μόνο για την Γ’ Λυκείου, καθώς τα παιδιά έχουν μπροστά τους τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ωστόσο τίθεται ζήτημα με την τηλεκπαίδευση των άλλων δύο τάξεων καθώς δεν μπορεί να συνδυαστεί η εξ αποστάσεως με την δια ζώσης εκπαίδευση. Επίσης τους λοιμωξιολόγους προβληματίζει και η επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζουν κάποιες περιοχές όπως αυτή της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν αυξημένα δεδομένα, ενώ στην Αττική -όπως αναφέρουν οι ειδικοί- υπάρχει σταθεροποίηση.

Η συζήτηση για το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών μετατίθεται – όπως όλα δείχνουν – για μετά το Πάσχα.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια