Ξεκίνησε η αναστήλωση του Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Κωσταραζίου - OlaDeka

Ξεκίνησε η αναστήλωση του Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Κωσταραζίου

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Κωσταραζίου, προϋπολογισμού 505.000 € που ενέταξε ο Δήμος Άργους Ορεστικού στο Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020”.

Το σχολείο είχε καταστραφεί τον Απρίλιο του 1944, οπότε και οι γερμανικές αρχές κατοχής έκαψαν ολοσχερώς τον οικισμό ως αντίποινα για τη συνεργασία των κατοίκων με τους αντάρτες. Ό,τι απέμεινε από το διώροφο κτήριο, κατασκευής του 1928, χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο με το ΦΕΚ 586/31-12-2007. Όλο αυτό το διάστημα, η αναστύλωση του σχολείου αποτελούσε για τους κατοίκους της Κοινότητας Κωσταραζίου ρητή απαίτηση μνήμης, ως μορφή δικαίωσης απέναντι στην ιστορία και τις γενιές του παρελθόντος, μετά και τον χαρακτηρισμό του χωριού ως μαρτυρικού (Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 49, ΦΕΚ 79/Α/01-06-2017).

Το ανακατασκευασμένο σχολείο θα είναι πετρόκτιστο και διώροφο (εμβαδού 261 τ.μ. ο κάθε όροφος). Το ισόγειο θα λειτουργεί ως κυλικείο-ΚΑΠΗ και ο πρώτος όροφος ως αίθουσα λαογραφικού υλικού που θα συνυφαίνει το παρελθόν με το σήμερα. 

Σπουδαίο κειμήλιο οι φωτογραφίες που απεικονίζουν το σχολείο, τόσο όταν χτιζόταν, όσο κι όταν ήταν γεμάτο παιδιά (από το αρχείο του Συλλόγου Γυναικών Κωσταραζίου «Η Διαμαντόνυφη» και του ιστότοπου:   http://kostarazi24.blogspot.com).

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άργος Ορεστικό, 22/04/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria