Σε πλήρη εξέλιξη οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 – Εφτασαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι – Ιστορική η επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη
Με την άφιξη του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούσιν του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της Δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα και την εκδήλωση στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου τους υποδέχτηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Εκτός από τους υψηλούς προσκεκλημένους από το εξωτερικό στην Εθνική Πινακοθήκη βρέθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του Αντρη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Πινακοθήκη πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησαν ομιλίες, ενώ στην ιστορική εκδήλωση βρέθηκαν χώρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Patrick Maisonnave, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Kate Smith, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο Πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ξενάγηση στου χώρους της ανακαινισμένης Πινακοθήκης με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν μοναδικά έργα από την περιοδική έκθεση «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της» και από τη μόνιμη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, όπως «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα», «Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι», και «Η Έξοδος του Μεσολογγίου».
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέλνει ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού
Ενώπιον των υψηλών προσκεκλημένων της Αθήνας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την νέα Εθνική Πινακοθήκη έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα μας προχωρά προς το μέλλον, κοιτώντας πάντα το ένδοξο παρελθόν. «Το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα ελευθερίας της Ελλάδας. Γιατί η Εθνική Πινακοθήκη δεν υπήρξε ποτέ ένα απλό αποθετήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αλλά, αντίθετα, ήταν ένας ζωντανός οργανισμός, που συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τους υψηλούς προσκεκλημένους στα εγκαίνια ενός κοσμήματος της πρωτεύουσας αλλά ολόκληρης χώρας, την Εθνική Πινακοθήκη. Μίλησε για ένα εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο, που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο. «Κτήμα, όχι μόνο των Ελλήνων. Αλλά και των ξένων φίλων μας που συμμετέχουν στην εθνική μας επέτειο. Έστω κι αν η πανδημία, τελευταία στιγμή, κράτησε κάποιους απ’ αυτούς μακριά μας, όπως τον αγαπητό μας Πρόεδρο της Γαλλίας», προσέθεσε.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια ιστορική αναδρομή, παρουσιάζοντας το παρελθόν της Πινακοθήκης: «Η ίδια η ιστορία της, άλλωστε, ακολουθεί τη διαδρομή της χώρας. Μία διαδρομή που ξεκινά από το 1829 στην Αίγινα, με τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια να συγκεντρώνει τότε πρώτος πίνακες ως πρώτο πυρήνα ενός μελλοντικού μουσείου. Και φτάνει στον μεγάλο σταθμό του το 1896. Όταν ο λόγιος και νομικός Αλέξανδρος Σούτσος κληροδοτεί στο Δημόσιο την προσωπική του περιουσία αλλά και την προσωπική του συλλογή για τη δημιουργία της Εθνικής Πινακοθήκης. Έτσι, το 1900 ανατέλλει το νέο ίδρυμα, με πρώτο διευθυντή τον ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη. Καταλήγει εδώ στην οριστική του στέγη, το 1975. Σε αυτό το θαυμάσιο κτίριο σχεδιασμένο από τον Παύλου Μυλωνά και τον Δημήτρη Φατούρο, ένα κλασικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού».
Χαρακτήρισε, επίσης, μεγάλη του τιμή δώδεκα χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών για τη νέα Πινακοθήκη, αυτή να ανοίγει τις πόρτες της για πρώτη φορά μια μέρα πριν την επέτειο των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία. «Σχεδόν δύο αιώνες από τα πρώτα της αποκτήματα, η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο 20.000 έργων. H μόνιμη συλλογή της εκτίθεται για πρώτη φορά με τέτοια λαμπρότητα. Σε αυτήν αποτυπώνεται ο δρόμος μέσα από τον οποίον η ζωγραφική της Νέας Ελλάδας επηρεάστηκε από όλα τα ρεύματα του μοντερνισμού. Χωρίς, ωστόσο, να απωλέσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράδοσής της», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα, τέλος, με τον πρωθυπουργό η νέα Πινακοθήκη επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως «κιβωτού» της ελληνικής τέχνης με διεθνή ακτινοβολία, ενώ αναδεικνύεται, παράλληλα, και το μερίδιό της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο
Το επίσημο δείπνο που θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο είναι προγραμματισμένο για τις 20:30. Οι προσκεκλημένοι θα είναι 45 και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και άλλοι καλεσμένοι θα μιλήσουν για τον αγώνα στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Το δείπνο έχει επιμεληθεί ο βραβευμένος σεφ, Λευτέρης Λαζάρου και το μενού θα περιλαμβάνει γεύσεις από την ελληνική θάλασσα, όπως κακαβιά, κιμά γαρίδας και χριστόψαρο.
Πέμπτη 25 Μαρτίου
Το πρωί της 25ης Μαρτίου σειρά έχει η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατά του κορονοϊού, τα καθίσματα θα είναι τοποθετημένα με αποστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ ο αριθμός των μελών της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας που θα λάβουν θέση στις εξέδρες θα είναι περιορισμένος. Όλοι οι συμμετέχοντες στην παρέλαση θα έχουν εκ των προτέρων υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό.
Η στρατιωτική παρέλαση
Η εικόνα που θα μεταδοθεί από το Σύνταγμα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο θα είναι αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζοντας παράλληλα την εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Η μετάδοση της παρέλασης θα αναδεικνύει το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από τον Πειραιά και το Φάληρο έως το Καλλιμάρμαρο, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.
Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα, εκπροσωπώντας το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της ιστορικότητας της φετινής επετείου, ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.
Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας και η αρχισμηνίας Σοφία Κορμά θα παρουσιάζουν την στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου.
Παρασκευή 26 Μαρτίου
20.30: Αναχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της συζύγου του Άντρης Αναστασιάδη από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».