Χωρίς προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα πρέπει να συνηθίσουν να πορεύονται στο εξής οι δημόσιες υπηρεσίες.
Η ανανέωση των προγραμμάτων, δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά από τον ΟΑΕΔ, με συνέπεια 36.500 εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους και να επιστρέψουν στην ανεργία.
Αντίστοιχα, 36.500 θέσεις εργασίας θα μείνουν κενές, με ορατό το ενδεχόμενο η κάλυψή τους να πραγματοποιηθεί με διαδικασία απευθείας αναθέσεων!
Αιτία της ουσιαστικής κατάργησης του προγράμματος είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, που πραγματοποίησε από τις αρχές του έτους, η κυβέρνηση. Μια μείωση, που επηρέασε ευθέως τα έσοδα του Οργανισμού, καθώς από εκεί προήλθαν οι εισφορές που περικόπηκαν.
Το αποτέλεσμα όμως είναι να μην υπάρχουν πλέον τα κονδύλια για να στηριχθεί ένα τόσο κρίσιμο για την κοινωνική συνοχή, πρόγραμμα. Έτσι, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, οδηγώντας μαζικά στην ανεργία 36.500 συμμετέχοντες σε αυτό.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γιώργου Δημητριάδη, Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων, σχετικά με την κατάργηση της κοινωφελούς εργασίας:
«Η μάστιγα της ανεργίας ταλαιπωρεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων ανθρώπων του σήμερα, ενώ παράλληλα με αυτό υπάρχει μια τεράστια κοινωνική αναταραχή λόγω της πανδημίας και δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια επερχόμενη τεράστια οικονομική ύφεση.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με αρκετά ακόμα, είναι οι καθημερινές ανησυχίες των ανθρώπων της χώρας μας και προγράμματα σαν και αυτό της κοινωφελούς εργασίας έδιναν μία προσωρινή λύση στα περισσότερα από αυτά, αφού δρούσαν ως καταλυτικός παράγοντας ως τώρα στο τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά εργασίας, καθώς βοηθούσαν παροδικά και λειτουργούσαν ως ‘σανίδα σωτηρίας’ για πολλά νοικοκυριά.
Η ανανέωση των προγραμμάτων αυτών είναι αναγκαία και ελπίζουμε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να αντιληφθεί ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει πειραματισμούς αλλά ούτε και εμπαιγμούς με ψηφοθηρικό σκοπό για τις επερχόμενες πρόωρες εκλογές.
Το τέλος του προγράμματος θα αφήσει πίσω του 36.500 ανέργους και 36.500 θέσεις εργασίας κενές, αφήνοντας έτσι τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες ακόμη πιο ξεγυμνωμένες αλλά και τους πολίτες, εν μέσω πανδημίας, εκτεθειμένους στο μέγιστο βαθμό».
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σταδιακά, με τους τελευταίους εκ των εργαζομένων, να αποχωρούν τον Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα είχε αναπτυχθεί σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, αλλά και στους ΟΤΑ, καλύπτοντας θέσεις απασχόλησης σε υπηρεσίες κοινωφελούς απασχόλησης (πχ πάρκα, καθαρισμός σε παραλίες και σε δάση). Την ίδια στιγμή στελέχωνε και υπηρεσίες του Δημοσίου που αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης.