Ρεκόρ κρουσμάτων- συνεχή. Σταθερή αύξηση στους διασωληνωμένους, την στιγμή που, δυστυχώς, οι θάνατοι παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα παρά τους 5 μήνες καθολικού (και στην Ελλάδα, αλλά και στην πλειονότητα της υφηλίου) lockdown. Ένας δυσεπίλυτος ερεβώδης γρίφος που η παγκόσμια κοινότητα αδυνατεί ν’ απαντήσει.
Ο κορωνοϊός- παρά τα συνεχή μέτρα, την χρήση μασκών, το social distancing και… και… και…- συνεχίζει να σφυροκοπά σύσσωμο τον πλανήτη, 1+ χρόνο μετά την παρθενική, και πέρα ώς πέρα ανεπιθύμητη, εμφάνισή του στην Ουχάν της Κίνας.
Η ανθρωπότητα στο μεσοδιάστημα δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια: οι επιστήμονες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα έβαλαν τα δυνατά τους, δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν, απειράριθμες εργατοώρες σπαταλήθηκαν προκειμένου να βρεθεί η «απάντηση».
Και, μέσα σε ένα αδιανόητο χρόνο-ρεκόρ, παρασκευαστήκαν αρκετά εμβόλια, τα οποία, μάλιστα, είναι άκρως αποτελεσματικά: η Pfizer, η AstraZeneca, το Sputnik V, το Johnson & Johnson, της Moderna είναι ήδη εδώ και έπονται κι άλλα, με μοναδικό στόχο να σταλεί ο κορωνοϊός στο πυρ το εξώτερον και να μπορέσουμε άπαντες να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που είχαμε συνηθίσει.
Ωστόσο, παρά το γεγονός πως εμβόλια υπάρχουν, ο ρυθμός εμβολιασμού των ανθρώπων παραμένει αργός. Το αποτέλεσμα; Συνεχείς μολύνσεις και- για την ώρα- αδυναμία ελέγχου της πανδημίας.
Και μπορεί όλα τα παραπάνω ν’ ακούγονται (κι εν πολλοίς να είναι) αρκετά… μαύρα, όμως λίαν συντόμως η πραγματικότητα θ’ αλλάξει. Οι ρυθμοί εμβολιασμού θ΄αυξηθούν σε ολόκληρο τον πλανήτη και θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, ενώ η Pfizer ρίχνει στον αγώνα το απόλυτο «όπλο» που θ’ αλλάξει τις ισορροπίες.
Σε τι αναφερόμαστε;
Στο γεγονός πως ο φαρμακευτικός κολοσσός ξεκινάει τις δοκιμές για ένα χάπι κατά του covid-19. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα, η εταιρία βρίσκεται στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών.
Οι ιθύνοντες της Pfizer αναφέρουν ότι το χάπι θα μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς στα πρώτα στάδια της νόσου, με στόχο να μειώνει κατά πολύ τη δράση του ιού- επομένως και την πιθανότητα να χρειαστεί ο ασθενής να μπει στο νοσοκομείο.
Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς αυτό θα σημάνει το τέλος της πανδημίας, μιας και αν ουδείς νοσεί βαριά (ή, έστω, αν μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό νοσεί), τότε τα Εθνικά Συστήματα Υγείας θα μπορέσουν ν’ «αναπνεύσουν» και η κατάσταση θα γίνει πλήρως ελεγχόμενη.
Όπως τόνισε και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, ο Άντονι Φάουτσι, το χάπι δε θα επιτρέπει στον ιό ν’ αναπτυχθεί πλήρως, κάτι που σημαίνει πως θα εξασθενεί άμεσα και θα πεθαίνει.
Κι αυτό μεταφράζεται σε ένα και μόνο πράγμα: την τελική μας νίκη επί του κορωνοϊού…