Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς – Θέμα 4ο: Έγκριση κανονισμού λειτουργίας Δημοτικών παιδικών σταθμών

Η δημοτική αρχή Καστοριάς φέρνει σαν θέμα την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των Δημοτικών παιδικών σταθμών. Στο άρθρο 8 θέλει να αλλάξει τον προβλεπόμενο αριθμό εργαζομένων, που σήμερα προβλέπει ότι από 1 έως 25 μαθητές χρειάζονται 2 εργαζόμενοι(1 διδακτικό προσωπικο και 1 βοηθητικό). Προτείνει λοιπόν να διατυπωθεί έτσι ώστε να γίνεται ξεκάθαρο ότι από 1 έως 15 μαθητές να χρειάζεται 1 εργαζόμενος χωρίς βοηθητικό προσωπικό.

Αυτή η αλλαγή, κατά τη γνώμη τους, θα δικαιώσει και τη στάση που κράτησαν (με τη σύμφωνη γνώμη και τις ψήφους της παράταξης του κυρίου Ταμήλια),  για τις απολύσεις πέρσι των 8 υπαλλήλων του δήμου (3 μάγειρες και 5  βρεφονηπιοκόμοι). Πιθανόν να αξιοποιηθεί και νομικά  στην αντιπαράθεση που έχει ο δήμος με τους 5 βρεφονηπιοκόμους στην παρούσα φάση.

Ποια είναι λοιπόν τα επιχειρήματα του δήμου; ‘Ότι αυτοί οι 8 άνθρωποι αποτελούν “πλεονάζον” προσωπικό και ότι η μισθοδοσία τους βάραινε τα οικονομικά του δήμου. Ενώ τώρα ο δήμος μπορεί να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα, είτε για να βελτιώσει τις υποδομές, είτε για να βάλει πετρέλαιο, είτε για να πάρει βιβλία στη δημοτική βιβλιοθήκη κτλ. 

Εδώ λοιπόν πρέπει να διευκρινίσουμε κάποιες πλευρές. 1ον: Η εμπλοκή των Δήμων στην Προσχολική Αγωγή, θέτει την εκπαίδευση στη λογική κόστους-οφέλους. Έχουμε χρήματα να δώσουμε; Πόσα έχουμε; Ανάλογο θα είναι και το επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχουμε. Το ότι οι ανάγκες δεν καλύπτονται είναι “ηλίου φαεινότερον” γιατί και στην Καστοριά υπάρχει ιδιωτικός τομέας παιδικών και βρεφικών σταθμών που ακμάζει και καλύπτει τα κενά του δημόσιου σχολείου.

2ον: Με βάση τη λογική της Δημοτικής Αρχής, για την κακή οικονομική κατάσταση του Νομικού προσώπου και κατ’ επέκτασιν και του Δήμου Καστοριάς φταίνε οι εργαζόμενοι. Είτε γιατί είναι πάρα πολλοί και δε χρειάζονται, είτε γιατί παίρνουν παχυλούς μισθούς και εξαντλούν το δημόσιο χρήμα, είτε με οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία σκέφτονται κατά καιρούς.

Βγαίνει λάδι δηλαδή η κεντρική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ χθες, των άλλων κομμάτων που βάζουν πλάτη σε αυτήν την πολιτική. Όλοι αυτοί δεν έχουν πρόβλημα να δώσουν χρήματα στους καναλάρχες, στους κλινικάρχες, να βάλουν αστυνομία στα Πανεπιστήμια, να ξοδεύουν τα χρήματα του ελληνικού λαού για τους δικούς του σκοπούς και όχι για τις λαϊκές ανάγκες όποιες. Κάτι που φάνηκε πολύ καθαρά και στα ζητήματα της Υγείας και του κορονοϊού τον τελευταίο χρόνο. Δεν είναι οι εργαζόμενοι που αποτελούν κόστος. Οι εργαζόμενοι παράγουν όλο αυτό τον πλούτο και είναι οι πρώτοι που θα αποφασίζουν πως αυτός θα αξιοποιηθεί.

3ον: Η αντιπαράθεση και η συζήτηση που ακολούθησε, έδωσε βάση στη Νομική πλευρά του ζητήματος. Αν δηλαδή είναι νόμιμο αυτό που προτείνει ο δήμος Καστοριάς ή όχι. Η συζήτηση αυτή έχει το νόημά της, μιας και στην παρούσα φάση υπάρχει δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους Υπαλλήλους και στον Δήμο Καστοριάς σε εξέλιξη. Τα δικαστήρια στο τέλος θα δικαιώσουν τη μια ή την άλλη πλευρά. Ακόμη και στην περίπτωση όμως που δικαιωθεί ο Δήμος Καστοριάς στα αστικά Δικαστήρια, σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει πως “έχει δίκιο”. Δίκαιες και αναγκαίες είναι οι λαϊκές ανάγκες, ειδικά σήμερα που υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για να ικανοποιούνται. Υπάρχει δηλαδή έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό, δυνατότητες για σύγχρονα κτίρια και υποδομές κτλ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων που παλεύουν για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Τους καλεί να δυναμώσουν τον αγώνα τους και με άλλες μορφές μαζί με το Σωματείο τους.

Υπάρχουν και άλλα σημεία στον κανονισμό λειτουργίας τα οποία δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Στο άρθρο 5 που μιλάει για τροφεία και έξοδα για μεταφοράς που φορτώνονται στους γονείς. Στο Άρθρο 4 που λέει ότι μετά από 30 μέρες απουσίας ενός μαθητή θα πρέπει να διαγράφεται. Στο άρθρο 10 που λέει ότι δεν πρέπει να γίνονται τα παιδιά δεκτά αν έρθουν μετά τις 9:00 π.μ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους Η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς καταψηφίζει τις αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας των Δημοτικών παιδικών σταθμών.

Οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί βρίσκονται σήμερα στην ευθύνη των Δήμων. Η Λαϊκή Συσπείρωση δε συμφωνεί με αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη του Κράτους. Οι βρεφονηπιοκόμοι και το βοηθητικό προσωπικό θα έπρεπε να έχουν μόνιμη σχέση εργασίας, για να μπορούν μόνιμα και σταθερά να παρέχουν τις παιδαγωγικές υπηρεσίες που χρειάζεται η ηλικία αυτή.

30-3-2021

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria