Ο εσωτερικός κανονισμός είναι σωστό να συνταχθεί από τους συλλόγους διδασκόντων, χωρίς συμμετοχή εξωτερικών παραγόντων όπως Δήμοι, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κλπ.
Ο εσωτερικός κανονισμός των σχολικών μονάδων εδώ και αρκετά χρόνια συντάσσεται και ψηφίζεται από τους συλλόγους διδασκόντων. Είναι μία παιδαγωγική διαδικασία σημαντική και απαραίτητη ως ένα βαθμό για τη λειτουργία του σχολείου. Μιλάει για ζητήματα όπως τις ώρες προσέλευσης – αποχώρησης των μαθητών, πρακτικών ζητημάτων όπως τι πρέπει να κάνουμε σε περιπτώσεις σεισμού, φωτιάς, πλημμύρας κτλ. Μιλάει για το παιδαγωγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αντιμετωπίσουμε τα σχολικά προβλήματα που προκύπτουν. Π.χ. της συμπεριφοράς των μαθητών, τις παιδαγωγικές ποινές που μπορεί να επιβληθούν σε κάποιες περιπτώσεις κτλ.
Με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 491-9/1/2021), καλούνται οι σχολικές μονάδες να συντάξουν «εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας» εντός του σχολικού έτους 2020 – 2021. Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται από τον ν.4692/20 που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ τον περασμένο Μάιο.
Ο εσωτερικός κανονισμός είναι σωστό να συνταχθεί από τους συλλόγους διδασκόντων, χωρίς όμως συμμετοχή εξωτερικών παραγόντων όπως Δήμοι, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κτλ που προβλέπονται μέσα στο ΦΕΚ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ανοίγει ο δρόμος για την εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, ανοίγει ο δρόμος για την εμπλοκή φορέων που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση στα εκπαιδευτικά ζητήματα της χώρας μας.
Είναι γνωστή η προσπάθεια που έχει κάνει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και όλες οι προηγούμενες, να εντάξουν δομές της εκπαίδευσης κάτω από την ευθύνη των δήμων. Αυτό γίνεται σήμερα με τους βρεφικούς σταθμούς και τους παιδικούς σταθμούς. Σε συνάντηση που είχαν και η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ με τον Βορίδη και τον Θεοδωρικάκο, είπαν και οι δύο ξεκάθαρα ότι οι αρμοδιότητες που αφορούν την παιδεία θα περάσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως επίσης και το προσωπικό. Φαίνεται ξεκάθαρα που το πάνε, ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες στοχεύσεις τους.
Είναι πολύ φρέσκος ο αγώνας και η στάση που κράτησε η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων όλης της χώρας απέναντι στο ζήτημα της αξιολόγησης (95% των σχολικών μονάδων συμμετέχει στην Απεργία Αποχή που αποφάσισαν οι Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ). Αντί λοιπόν να γίνει σεβαστή η στάση των εκπαιδευτικών από πίσω έρχονται άλλα νομοσχέδια που προσπαθούν από την πλάγια οδό να περάσουν πάλι την εξωτερική αξιολόγηση κι ένας τέτοιος τρόπος είναι και η συμμετοχή στον εσωτερικό κανονισμό εξωτερικών θεσμών.
Να λοιπόν που ο “εσωτερικός” κανονισμός των σχολείων αποτελεί θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς!!! Προφανώς και των άλλων Δήμων στην Ελλάδα. Ωμή δηλαδή παραδοχή, ότι ο δήμος θέλει να συμμετέχει ενεργά στην σύνταξη των σχολικών κανονισμών των σχολικών μονάδων. Και μάλιστα προτείνει και συγκεκριμένα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τους απεσταλμένους των δημοτικών Συμβουλίων για να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς καταψηφίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς από θέση αρχών, θεωρεί ότι ο Δήμος δεν έχει καμία δουλειά με τον εσωτερικό κανονισμό των σχολικών μονάδων. Η παιδεία θα πρέπει να παραμείνει στην ευθύνη του Κράτους, να είναι ενιαία, δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού.
Κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει τον ενιαίο χαρακτήρα, να φτιάξει σχολεία πρώτων και δεύτερων ταχυτήτων ή να εμπλέξει άλλους φορείς που να αποφασίζουν ποιο θα είναι το περιεχόμενο της εκπαίδευσης θα μας βρει αντιμέτωπους. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων να αποκρούσουν αυτήν την αντιλαϊκή επίθεση. Θα βρεθούμε στους αγώνες!!!
16/3/2021