Ο καπετάνιος του υπό ελληνική σημαία πλοίου «ITHAKI WARRIOR», περιγράφει στο ethnos.gr την αποκόλληση του «Ever Given» και εξηγεί τι συνέβη.
Νωρίς το ξημέρωμα οι συντονισμένες προσπάθειες ρυμουλκών μεγάλης ιπποδύναμης απεγκλώβισαν σε μεγάλο βαθμό το πλοίο «Ever Given» από το κανάλι του Σουέζ και σύντομα η κυκλοφορία θα αρχίσει και πάλι. Ο καπετάνιος του ελληνικού δεξαμενόπλοιου «ITHAKI WARRIOR», Συμεών Ντόλλας περιγράφει στο ethnos.gr την όλη διαδικασία που έφερε την μερική αποκόλληση.
«Έχει μετακινηθεί το καράβι. Η πρύμη του έχει μπει στα αβαθή, δηλαδή έχει βγει στο κανάλι η πρύμη του. Η πλώρη του όμως βρίσκεται ακόμη εγκλωβισμένη. Αυτή τη στιγμή πηγαίνει ένα μεγάλο ρυμουλκό με πιλότο. Το ρυμουλκό λέγεται Καρλομάγνο ή κάπως έτσι. Δεκατέσσερα ρυμουλκά το σπρώχνουν τώρα. Το μισό είναι ακόμα εγκλωβισμένο. Δείχνει ότι έχει μετακινηθεί η πρύμη. Το κακό είναι ότι με την προσπάθειά τους έχει μετακινηθεί το πλοίο προς τα δεξιά και έχει μπει κι άλλο μέσα η πλώρη του. Περιμένουμε τη συνέχεια με αγωνία».
Τι μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία
Η εφημερίδα «Wall Street Journal» ανέφερε πως ο Osama Rabie, πρόεδρος της αρχής που διαχειρίζεται το κανάλι του Σουέζ, είπε ότι έχει καλά νέα και ότι το πλοίο είχε απελευθερωθεί εν μέρει . Δήλωσε επίσης ότι τα ρυμουλκά θα συνεχίσουν να λειτουργούν για άλλη μια ώρα ώστε να διασφαλίσουν ότι το γιγάντιο σκάφος θα αρχίσει να κινείται ξανά στο κανάλι. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, αλλά έχει μετακινηθεί», είπε. Το Bloomberg ανέφερε τον πάροχο ναυτιλιακών υπηρεσιών Inchcape λέγοντας ότι οι ομάδες διάσωσης είχαν ελευθερώσει το Ever Given στο κανάλι του Σουέζ σχεδόν επτά ημέρες αφότου ξεκίνησε για πρώτη φορά.
Οι ιστότοποι παρακολούθησης πλοίων έδειξαν ότι το Ever Given είχε μετακινηθεί από τη θέση του και οι τελευταίες πληροφορίες που φθάνουν από δορυφόρους έδειξαν ότι το σκάφος είχε ισιώσει , με την πλώρη να δείχνει απεγκλωβισμένη από την όχθη.
Ο Έλληνας καπετάνιος καταθέτει την εμπειρία του από το Σουέζ
Στο μεταξύ δεκαέξι ελληνικά πλοία βρίσκονται εγκλωβισμένα στις δυο εισόδους του καναλιού του Σουέζ, σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα. Δεκαέξι καράβια, περιμένοντας, άλλα φορτωμένα κι άλλα δίχως φορτίο να ανοίξει ο δρόμος προς τη νότια Αφρική ή προς την Ευρώπη. Εμπόδιο; Το… πλωτό νησί «Ever Given», το γιγαντιαίων διαστάσεων πλοίο, που σφήνωσε στις όχθες του καναλιού.
Ανάμεσά στα περίπου 300 πλοία συνολικά που «κόλλησαν» στην κίνηση από το ατύχημα στο Σουέζ, είναι και το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «ITHAKI WARRIOR». Το ethnos.gr Μίλησε με τον καπετάνιο του ελληνικού πλοίου που περιμένει τον απεγκλωβισμό του «Ever Given» για να συνεχίσει το ταξίδι του. Ο 51χρονος πλοίαρχος Συμεών Ντόλλας, βράδυ Κυριακής και μετράει επτά μερόνυχτα με το πλοίο του αγκυροβολημένο ανοιχτά της νότιας εισόδου του καναλιού του Σουέζ.
Ο Ελληνας πλοίαρχος μας περιγράφει την κατάσταση: «Το πλοίο είναι μέσα στο κανάλι. Έχει γυρίσει διαγώνια, όπως θα έχετε δει από φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων. Παλεύουν μέρες τώρα με ρυμουλκά, αλλά δεν έχουν καταφέρει τίποτα. Έλαβα ένα μήνυμα από τον πράκτορά μας αργά χθες το απόγευμα , ότι θα επιχειρήσουν ξανά με περισσότερες δυνάμεις. Με 16 ρυμουλκά, είπε, θα προσπαθήσουν να το ξεκολλήσουν κι ανάμεσά τους θα είναι και τρία πλοιάρια μεγάλης ιπποδύναμης. Φαίνεται ότι τα κατάφεραν. Πιστεύω, και απ’ ό,τι έχουμε συζητήσει και με άλλους, πως αν θα έπρεπε να κατέβουν τα containers για να ελαφρύνει και να σηκωθεί το πλοίο, θα μέναμε εδώ για βδομάδες. Το καράβι ήταν τεράστιο! Έχει μήκος 400 μέτρα. Σκεφτείτε ότι το δικό μας βαπόρι έχει μήκος 274 μέτρα».
– Είστε φορτωμένοι καπετάνιε;
«Ναι. Το καράβι μας είναι δεξαμενόπλοιο και είμαστε φορτωμένοι πετρέλαιο. Ταξιδεύουμε προς την Ευρώπη και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη νότια πλευρά, στο Σουέζ. Το πλοίο που εγκλωβίστηκε είχε αριθμό εισόδου 4. Από το κοντρόλ του καναλιού μας δίνουν αριθμούς για το πως θα περάσουν τα πλοία. Πρώτα προηγούνται τα κοντεϊνεράδικα, τα δεξαμενόπλοια συνήθως ακολουθούν τελευταία, εμείς είχαμε τον αριθμό 18. Περιμέναμε στις 7 το πρωί να σηκώσουμε άγκυρα για να παραλάβουμε τον πιλότο και να ξεκινήσουμε. Το Ever Given έκατσε γύρω στις 5:30 κι από τότε περιμένουμε»…
-Ποιος φέρει την ευθύνη για το ατύχημα εφόσον το πλοίο είχε πιλότο;
«Οι άνεμοι που επικρατούσαν είχαν δύναμη γύρω στα 6 μποφόρ με τάση προς 7. Το πλοίο πρέπει να το χτύπησε ξαφνικό sand storm (αμμοθύελλα). Δυστυχώς πάντα την ευθύνη την έχει ο καπετάνιος, ακόμα και αν έχει πάρει πιλότο, εκτός από την Διώρυγα του Παναμά. Εδώ την ευθύνη την φέρει ο καπετάνιος και ο πιλότος έχει συμβουλευτικό ρόλο. Σκέφτομαι πάρα πολύ τη θέση του καπετάνιου το τί περνάει. Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του!
-Από πότε δηλαδή είστε σε κατάσταση αναμονής;
«Είμαστε αγκυροβολημένοι από τις 22 Μαρτίου. Ρίξαμε άγκυρα στο Suez απόγευμα στις 7 ».
-Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα;
«Όχι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μέσα στο πλοίο, από πλευράς πληρώματος ή τροφοδοσίας. Είμαστε μακριά πια κι από τις θάλασσες που λυμαίνονται οι πειρατές και κοιμόμαστε ήσυχοι».
Πως περνάει τις ώρες του το πλήρωμα;
«Ασχολείται με τις καθημερινές εργασίες. Στις ελεύθερες ώρες ψαρεύουν κάποιοι, χωρίς όμως εντυπωσιακά αποτελέσματα».
Μιλάτε με άλλους συναδέλφους; Συζητάτε την κατάσταση;
«Δεν έχουμε πολλές επαφές με άλλα πλοία μέσω VHF για αυτό και και το μέγεθος του προβλήματος το συζητάμε μεταξύ μας στο βαπόρι. Για να καταλάβετε οι Έλληνες ναυτικοί είμαστε τώρα πολύ λίγοι. Στο δικό μας πλοίο οι αξιωματικοί είναι Έλληνες και το κατώτερο πλήρωμα Φιλιππινέζοι».
Τί εκτιμάτε από την πείρα σας και από την κατάσταση που έχει πέσει στην αντίληψή σας; Πότε βλέπετε να απεγκλωβίζεστε;
«Εάν δεν τα καταφέρουν μέχρι το μεσημέρι θα τραβήξει σε μάκρος η υπόθεση. Δεν ξέρω αν υπάρχει ο ανάλογος εξοπλισμός και αν γνωρίζουν καλά την τεχνική για να κατεβάσουν τα κοντέινερ στο σημείο που βρίσκεται το βαπόρι».