Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 7,9% σε ετήσια βάση, με την ισπανική οικονομία να εμφανίζει την πλέον αρνητική πορεία με ύφεση 9,1%. Στο 4,9% η ύφεση στην ευρωζώνη.
Τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη εμφάνισε στο δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Σε ετήσια βάση η συρρίκνωση του ΑΕΠ ανήλθε στη χώρα μας στο 7,9% μετά την Ισπανία που κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό με 9,1%. Στην ευρωζώνη η ύφεση διαμορφώθηκε στο 4,9% και στην ΕΕ στο 4,6%. «Κόντρα στο ρεύμα» πήγε το Λουξεμβούργο σημειώνοντας ανάπτυξη 1,4%.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 4 Μαρτίου η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα οποία η συρρίκνωση για την ελληνική οικονομία το 2020 έφθασε στο 8,2%, δηλαδή ήταν χαμηλότερη από την εκτίμηση του υπ. Οικονομικών, το οποίο ανέμενε συρρίκνωση κοντά στο 10%.
Για το σύνολο του 2020 το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 6,6% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 6,2%, από ανάπτυξη 1,3% και 1,6% το 2019 αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους την καλύτερη πορεία εμφάνισαν οι οικονομίες των Ρουμανίας με ανάπτυξη 4,8%, Μάλτας με ρυθμό στο 3,8% αλλά και Κροατίας και Ελλάδας με ανάπτυξη στο 2,7%. Αντίθετα τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψε το ΑΕΠ της Ιρλανδίας στο -5,1%, Αυστρίας στο -2,7%, Ιταλίας στο -1,9% και Γαλλίας στο -1,4%.
Αναφορικά με τα επιμέρους στοιχεία που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία στο δ’ τρίμηνο οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν 3% στην ευρωζώνη και 2,8% στην ΕΕ, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν 1,6% και 1,3% αντίστοιχα. Οι εξαγωγές της ζώνης του ευρώ ενισχύθηκαν 3,6% και της ΕΕ κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές εμφάνισαν άνοδο 4,1% στην ευρωζώνη και 4% στην ΕΕ.
Επιπρόσθετα η Eurostat δημοσιοποίησε και τα στοιχεία για την απασχόληση τόσο στο δ’ τρίμηνο όσο και για το σύνολο του προηγούμενου έτους. Βάσει αυτών η απασχόληση στην ευρωζώνη ενισχύθηκε 0,3% στο δ’ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο και στην ΕΕ κατά 0,4%. Για το σύνολο του 2020 η απασχόληση στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε 1,6% και στην ΕΕ κατά 1,5%. Για το δ’ τρίμηνο και σε ετήσια βάση στη μεν ευρωζώνη σημειώθηκε πτώση 1,9% για την απασχόληση, ενώ στην ΕΕ αυτή έφθασε στο 1,6%.