Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της Astrazeneca και την Επιτροπή Εμβολιασμών μετά τα περιστατικά σε Σύρο και Ίλιον

Οι πολίτες περιμένουν με αγωνία την απόφαση και των ελληνικών αρχών για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας έχουν τον λόγο

Δύο ειδήσεις, για το εγκεφαλικό επεισόδιο ενός άνδρα στη Σύρο και το θάνατο μίας γυναίκας στο Ίλιον λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό τους με δόση της AstraZeneca σκόρπισαν ανησυχία δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα και στην Ελλάδα. Ακόμα και αν πάρουμε ως δεδομένο ότι σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται αυτοί οι εμβολιασμοί με τη δυσμενή εξέλιξη στην υγεία των ανθρώπων, οι εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη με την αξιολόγηση της ασφάλειας του εμβολίου δεν μπορεί παρά να συσχετίζονται στο μυαλό και του πιο καλόπιστου.

Ιδιαίτερα για αυτές και αυτούς που πρόκειται να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό και είναι “σε αναμμένα κάρβουνα” τις τελευταίες μέρες. Ακούν για τα γεωπολιτικά παιγνίδια αλλά όπως και να χει αυτοί είναι που θα εκθέσουν το μπράτσο τους στην «βρετανική βελόνα» Τα τηλέφωνα γιατρών και φαρμακοποιών σπάνε καθημερινά με πολλούς από τους ενδιαφερόμενους να ψάχνουν σε ποια εμβολιαστικά κέντρα διατίθεται για να τα αποφύγουν. Μόλις δε πάνε να κλείσουν ραντεβού και βλέπουν ότι η δεύτερη δόση έχει απόσταση από την 1η έως 2 έως 2,5 μήνες και όχι ένα μήνα που απέχουν οι δόσεις για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ψάχνουν τρόπο να το αποφύγουν. Όσοι δε είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να αποδεχτούν το sms που λαμβάνουν.

Μιλώντας με επιστήμονες, όλοι στέκονται στην απειροελάχιστη πιθανότητα επιπλοκής σε σχέση με τον αριθμό των εμβολίων που γίνονται. Μπορεί όμως κάποιος να πείσει τον άμεσα ενδιαφερόμενο ότι δεν θα είναι εκείνος που θα πέσει θύμα της στατιστικής;

Ας δούμε τι συνέβη τις τελευταίες μέρες στην Γερμανία που οδήγησε την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμβολιασμό με Astrazeneca σε όσους είναι κάτω από 60 ετών.

Ο Δήμος Μονάχου (άλλη δομή διοίκησης εκεί) είχε προβληματιστεί από τις 31 περιπτώσεις εγκεφαλικών θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό. Εκτός από δύο άνδρες, οι θρομβώσεις παρατηρήθηκαν αποκλειστικά σε γυναίκες 20-63 ετών, ενώ 9 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Paul-Ehrlich θρομβοεμβολικές παρενέργειες διαπιστώθηκαν 4 με 16 μέρες μετά τον εμβολιασμό κυρίως σε άτομα κάτω των 60.

Στην Ελλάδα  περιμένοντας την νεκροψία της γυναίκας από το Ίλιον και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας το πρωί στον Real Fm όταν ρωτήθηκε σχετικά σήμερα για το «τι θα συμβούλευε κάποιον που πρόκειται σήμερα να πάει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca για το αν θα έπρεπε να το κάνει ή όχι» απάντησε διπλωματικά ότι «δεν θα ήθελε να συμβουλεύσει» αλλά προσέθεσε με νόημα ότι «στενό συγγενικό του πρόσωπο το έκανε πρόσφατα», χωρίς πρόβλημα μέχρι στιγμής.

Η Εθνική επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΕΟΦ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας  περιμένουν σήμερα τα αποτελέσματα της νεκροψίας- νεκροτομής της άτυχης 65χρονης από το Ίλιον ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου της και να αποφασίσουν πως θα πορευτούν. Εν τω μεταξύ βέβαια το πρόγραμμα εμβολιασμών και με Astra Zeneca τρέχει με τα προβλήματα που προαναφέραμε.

Το ατυχές είναι ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε με ρεκόρ κρουσμάτων δεκάδες νεκρούς καθημερινά και εκατοντάδες διασωληνωμένους τα εμβόλια, μιλώντας με όρους πολιτικής της υγείας, φαίνεται να είναι το μοναδικό όπλο για να επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα καθώς τα μέτρα ξέφτισαν.

Το θέμα είναι με ποιο κριτήριο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που έχει επιδείξει, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, σοβαρή στάση, θα αποφασίσει. Με κριτήριο την ασφάλεια μέχρι και ενός ή κοιτώντας το γενικό καλό, τις στατιστικές και την προτεραιότητα για τείχος ανοσίας με κάθε κόστος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria