Η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει τόσο πλούτο σε 10 χρόνια από τώρα που κάθε ενήλικας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε, όπως αναφέρει το CNBC, να λαμβάνει ως απροσδόκητο κέρδος 13.500 δολάρια ετησίως! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Σαμ Άλτμαν, συνιδρυτής και πρόεδρος της OpenAI, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη.
«Η δουλειά μου στην OpenAI μου θυμίζει καθημερινά το μέγεθος της κοινωνικοοικονομικής αλλαγής που έρχεται νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι», ανέφερε ο Altman σε ανάρτησή του. «Το λογισμικό που μπορεί να σκέφτεται και να μαθαίνει θα κάνει όλο και περισσότερο τη δουλειά που κάνουν τώρα οι άνθρωποι», πρόσθεσε.
H «επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης»
Ο Άλτμαν την αποκαλεί «επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης» και τη συγκρίνει σε μέγεθος με τις τεχνολογικές και βιομηχανικές επαναστάσεις. «Η τεχνολογική πρόοδος που κάνουμε, τα επόμενα 100 χρόνια θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έχουμε κάνει από τότε που ελέγξαμε για πρώτη φορά τη φωτιά και εφηύραμε τον τροχό», έγραψε.
Η κυβέρνηση, όμως, πρέπει να ανταποκριθεί αναλόγως. «Εάν η δημόσια πολιτική δεν προσαρμοστεί αναλόγως, οι περισσότεροι άνθρωποι θα καταλήξουν χειρότερα από ό,τι είναι σήμερα», συμπλήρωσε ο Άλτμαν.
Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση συλλέξει και αναδιανείμει τον πλούτο που θα δημιουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη, τα εκθετικά κέρδη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να «κάνουν την κοινωνία του μέλλοντος πολύ λιγότερο διχαστική και να επιτρέψουν σε όλους να συμμετάσχουν στα κέρδη της», είπε ο Altman.
«Θα δημιουργήσει εκπληκτικό πλούτο»
Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει σε προγράμματα υπολογιστών να «διαβάζουν νομικά έγγραφα» και «να δίνουν ιατρικές συμβουλές» τα επόμενα πέντε χρόνια. Στα επόμενα 10 χρόνια από αυτή την πενταετία, οι υπολογιστές «θα κάνουν δουλειές στη γραμμή συναρμολόγησης» και «ίσως να γίνουν ακόμα και σύντροφοι», έγραψε ο Altman. «Και στις δεκαετίες μετά από αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης νέων επιστημονικών ανακαλύψεων που θα διευρύνουν την αντίληψή μας για αυτό που λέμε σήμερα “όλα”».
Καθώς θα επιταχύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης, η τεχνητή νοημοσύνη «θα δημιουργήσει εκπληκτικό πλούτο», αλλά ταυτόχρονα η τιμή της εργασίας «θα πέσει στο μηδέν», ανέφερε ο Άλτμαν.
«Ακούγεται ουτοπικό, αλλά είναι κάτι που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία (και σε ορισμένες περιπτώσεις το έχει ήδη κάνει). Φανταστείτε έναν κόσμο όπου, επί δεκαετίες, τα πάντα -στέγαση, εκπαίδευση, διατροφή, ένδυση κ.λπ.- γίνονταν κατά 50% φθηνότερα κάθε δύο χρόνια».
Σε αυτό το μέλλον, όπου ο πλούτος θα προέρχεται από επιχειρήσεις και από τη γη, οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογούν το κεφάλαιο, όχι την εργασία, και αυτοί οι φόροι θα πρέπει να διανέμονται στους πολίτες, είπε επίσης ο Άλτμαν.
Πώς θα παίρνουν 13.500 δολάρια κάθε χρόνο
Στην ανάρτησή του, ο Άλτμαν πρότεινε ένα αμερικανικό αμοιβαίο κεφάλαιο που θα φορολογεί αρκετά μεγάλες εταιρείες με το 2,5% της αξίας τους, με τη μορφή εταιρικών μετοχών, και το 2,5% της αξίας όλης της γης με τη μορφή δολαρίων. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων ή περισσότερο θα μπορούσαν να φορολογούνται επίσης και να πληρώνουν σε μετρητά, ανέφερε ο Άλτμαν.
Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών θα μπορούσαν να λάβουν μερίδιο, τόσο σε μετρητά όσο και σε μετοχές εταιρειών. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι θεωρούν κατάλληλο με αυτά τα χρήματα, είπε επίσης ο Άλτμαν.
Δίνοντας ιδιοκτησία σε κάθε πολίτη στη χώρα, η κοινωνία θα βελτιωνόταν για όλους. «Όλοι οι κάτοχοι μετοχών στην Amazon θέλουν να αυξηθεί η τιμή της μετοχής. Καθώς τα ατομικά περιουσιακά στοιχεία των ανθρώπων αυξάνονται σε συνδυασμό με την περιουσία της χώρας, έχουν κάθε συμφέρον να βλέπουν τη χώρα τους να πηγαίνει καλά», ανέφερε ο Άλτμαν.
Έχοντας κατά νου ένα τέτοιο σύστημα, σε 10 χρόνια από τώρα, τα 250 εκατομμύρια ενήλικες που ζουν στην Αμερική θα μπορούσαν να λαμβάνουν 13.500 δολάρια ετησίως, πρόσθεσε ο Altman. Για να φτάσει σε αυτό το νούμερο, ο Άλτμαν υπολόγισε ότι τα 50 τρισ. δολάρια που αξίζουν αυτή τη στιγμή οι εταιρείες των ΗΠΑ -όπως φαίνεται από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς- και τα 30 τρισ. δολάρια που αξίζει η ιδιωτική περιουσία γης στις ΗΠΑ θα είναι «περίπου διπλάσια» κατά την επόμενη δεκαετία.
«Αυτό το ποσό θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο εάν η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει την ανάπτυξη, αλλά ακόμα κι αν δεν είναι, 13.500 δολάρια θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από ό,τι τώρα, επειδή η τεχνολογία θα έχει μειώσει σημαντικά το κόστος αγαθών και υπηρεσιών», έγραψε ο Altman. «Και αυτή η αγοραστική δύναμη θα αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο».