Παιδίατροι: Εχουμε κάθε μέρα πλέον παιδιά με κορονοϊό – Αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ

Αρχική » Ελλάδα » Παιδίατροι: Εχουμε κάθε μέρα πλέον παιδιά με κορονοϊό – Αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ

Το πρόβλημα στα παιδιά άρχισε να εμφανίζεται από το τέλος του Ιανουαρίου, ωστόσο, μέσα στο Μάρτιο απέκτησε πολύ μεγάλες διαστάσεις

Τεράστια ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στα μικρά παιδιά εκφράζουν παιδίατροι, μια και έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελευθέρων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης, Δημήτρης Φούσκας, το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται από το τέλος του Ιανουαρίου, ωστόσο, μέσα στο Μάρτιο απέκτησε πολύ μεγάλες διαστάσεις.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου το ζήτημα δε μας απασχολούσε σχεδόν καθόλου. Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τότε ο κάθε παιδίατρος είχε μάθει ότι έχουν νοσήσει από κορονοϊό ένα ή δύο παιδιά συνολικά, συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας και όλα παρουσίαζαν πολύ ελαφρά συμπτώματα. Πλέον ο κάθε συνάδελφος πληροφορείται σίγουρα για ένα περιστατικό την ημέρα, για ένα παιδί που ασθενεί σε κάθε οικογένειαΕπίσης, πλέον έχουμε νοσηλευόμενα παιδιά σε ΜΕΘ, κάτι που δε συνέβαινε ή συνέβαινε πολύ σπάνια μέχρι πριν από λίγο καιρό», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Φούσκας.

Αιτία η βρετανική μετάλλαξη

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αιτία του γεγονότος ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά ασθενούν με κορονοϊό, είναι η βρετανική μετάλλαξη του ιού. Είναι περισσότερο μεταδοτική και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι χτυπάει μικρότερες ηλικίες.Το ευχάριστο είναι ότι τα περισσότερα παιδιά – ασθενείς δεν παρουσιάζουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής βαριά συμπτώματα. Συνήθως λίγο πυρετό και κάποιο βήχα και η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά που νοσηλεύονται, μπαίνουν στα νοσοκομεία περισσότερο για προληπτικούς λόγους.

«Όπως έχουμε παρατηρήσει, συνήθως η μετάδοση του ιού στα παιδιά γίνεται από τον πατέρα που εργάζεται και φέρνει τον ιό στην οικογένεια ή από μη εμβολιασμένους σχετικά νέους σε ηλικία παππούδες και γιαγιάδες. Οι τελευταίοι βγαίνουν για βόλτα σε κάποιο πάρκο, συνωστίζονται και φέρνουν στο σπίτι τον ιό. Είναι ενθαρρυντικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών παρουσιάζει ελαφρά συμπτώματα. Συνήθως για μία ή δύο μέρες ανεβάζουν λίγο πυρετό και παρουσιάζουν κάποιο βήχα. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν αρκετά παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, της Πάτρας, αλλά και της υπόλοιπης περιφέρειας. Όλοι οι παιδίατροι ανησυχούμε πάρα πολύ με τη σημερινή κατάσταση. Προσωπικά είχα ασθενές παιδί μόλις 15 ημερών, το οποίο κόλλησε από τη γιαγιά του. Ευτυχώς, η εξέλιξη της υγείας του ήταν καλή», σημειώνει ο κ. Φούσκας.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια