Νάουσα: Στο διαδίκτυο φέτος το αποκριάτικο έθιμο με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες (βίντεο)

Αρχική » Ελλάδα » Νάουσα: Στο διαδίκτυο φέτος το αποκριάτικο έθιμο με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες (βίντεο)

Μπορεί φέτος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες να μη ξεχυθούν στους δρόμους της Νάουσας παρασύροντας μικρούς και μεγάλους σε ένα ατελείωτο ξεφάντωμα, ωστόσο το παραδοσιακό έθιμο θα αναβιώσει και θα «ξεδιπλωθεί» μέσα από ένα ψηφιακό φωτογραφικό άλμπουμ.

Ο δήμος Νάουσας ανήρτησε στην ιστοσελίδα του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε facebook και instagram, στιγμές από το μοναδικό έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» που έχει βαθιές ρίζες, με μακραίωνη ιστορία, με στοιχεία τοπικής παράδοσης.

Το συγκεκριμένο έθιμο γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα και φτάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας. Για την αναβίωσή του, παίρνουν μέρος μόνο νεαροί άνδρες, ανύπαντροι τα προηγούμενα χρόνια. Ο «Γενίτσαρος» είναι ο περήφανος φουστανελοφόρος με τα πολλά ασημικά στο στήθος, τη μακριά πάλα (σπαθί) και το κέρινο «πρόσωπο», ενώ κύριο ρόλο έχει και η «Μπούλα» με φαρδύ φουστάνι και «πρόσωπο» στολισμένο με τούλια και λουλούδια.

Στο πλαίσιο της πανδημίας και εξαιτίας των απαγορεύσεων μετακινήσεων και συγκεντρώσεων ο δήμος Νάουσας προβάλλει το έθιμο μέσω διαδικτυακών δράσεων. Είχε προηγηθεί βίντεο με την περιγραφή όλων των σταδίων κατασκευής του «προσώπου», σημαντικού στοιχείου της φορεσιάς των χορευτών του εθίμου.

ΑΠΕ

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια