Ανοίγει το λιανεμπόριο με ραντεβού και όριο 3 ωρών, διαδημοτική «άσκηση» τα Σαββατοκύριακα

Αρχική » Ελλάδα » Ανοίγει το λιανεμπόριο με ραντεβού και όριο 3 ωρών, διαδημοτική «άσκηση» τα Σαββατοκύριακα

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την πιλοτική απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων υπό προϋποθέσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού στη χώρα μας το απόγευμα της Τετάρτης (31/3).

Ειδικότερα, από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγουν τα καταστήματα λιανεμπορίου – πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων – με χρήση κωδικού άπαξ για αγορές με click away και click in shop κατόπιν ραντεβού και με ανώτατο χρονικό όριο 3 ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται 1 πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα ενώ μέγιστο όριο θα είναι οι 20 πελάτες.

Επίσης, πολιτικά από αυτό το Σάββατο (3/4) και μόνο για τα Σαββατοκύριακα θα επιτραπεί η διαδημοτική μετακίνηση με ΙΧ για άσκηση, με τη χρήση του κωδικού «6» για έως 3 άτομα ή μια οικογένεια.

Οσον αφορά τα σχολεία, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το άνοιγμά τους αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Οπως έγινε και με τα κομμωτήρια, τόνισε, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας» είπε ο Ν.Χαρδαλιάς.

Την μετατροπή του Θριάσιου νοσοκομείου σε «Covid-only» και την δημιουργία 51 νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Από τις 7 Απριλίου το Θριάσιο θα διαθέτει 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid, με στόχο να φτάσει σταδιακά έως και 180 κλίνες συνολικά)

Επιπρόσθετα, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως οι εμβολιασμοί (1η και 2η δόσ) έχουν ξεπεράσει τους 1.600.000, ενώ μόνο τον Απρίλιο ο στόχος είναι να γίνουν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί και τους επόμενους μήνες ακόμη περισσότεροι. Συνολικά, λειτουργούν 1.042 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία στελεχώνονται από 3.500 υγειονομικούς.

Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Ο υπουργός είπε ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες λίγες εβδομάδες για να αντέξει το ΕΣΥ που βάλλεται από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα, όπως είπε. Συνέστησε προσοχή, και ευλαβική τήρηση των μέτρων, μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό.

Οι μεταλλάξεις του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικές με δεκάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία καθημερινά, είπε ο κ. Κικίλιας και κάλεσε τους πολίτες να παραμερίσουν την κούραση μπροστά στον κίνδυνο απώλειας ζωών.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια