Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να «ανακατέψει την τράπουλα» και να ανατρέψει την πολιτική Τραμπ στη Μέση Ανατολή, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενέχει το ρίσκο να προκαλέσει νέο γύρο έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες.
Οσα βλέπουμε τα τελευταία 24ωρα σε Συρία, Ιράκ και στον Κόλπο, με πυραυλικές επιθέσεις, αεροπορικές επιδρομές και αντίποινα από φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές, την αμερικανική αεροπορία και τώρα το Ισραήλ, είναι αποτέλεσμα των κλυδωνισμών που προκαλεί η πρόθεση του Λευκού Οίκου να προχωρήσει σε restart στις σχέσεις του με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει λάβει το μήνυμα, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα. Τον περασμένο μήνα ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκάντς, τον Αρχηγό του γενικού επιτελείου Αβίβ Κοτσάβι και αξιωματούχους από τα υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών για να συζητήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων έκτακτης ανάγκης με σκοπό τη χρηματοδότηση επιχειρησιακών σχεδίων κατά του Ιράν. Ο ίδιος ο Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε εκείνη την περίοδο ότι διέταξε τον στρατό να προετοιμάσει επιχειρησιακά σχέδια για μια πιθανή επίθεση εντός του έτους.
Σήμερα 1.800 πρώην αξιωματικοί του Ισραηλινού στρατού και της Mossad καλούν με επιστολή τους τον Τζο Μπάιντεν να μην επαναφέρει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οπως γράφουν στην επιστολή τους, το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ. Τονίζουν μάλιστα πως η απόφαση του Λευκού Οίκου να ενεργοποιήσει τη διεθνή συμφωνία στριμώχνει το Ισραήλ και τους Σουνίτες συμμάχους του, προφανώς τους Σαουδάραβες, σε μια επικίνδυνη γωνία και μπορεί να πυροδοτήσει μια εξοπλιστική κούρσα πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή.
Είναι σαφές πως το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει το μονοπώλιο στο πυρηνικό οπλοστάσιο και να μην επιτρέψει σε καμία άλλη χώρα της περιοχής να αποκτήσει πυρηνικά. Ομως, θα έφτανε στο σημείο να εξαπολύσει μια αιφνιδιαστική αεροπορική επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων;
Το Ισραήλ έγραψε ιστορία εφαρμόζοντας το δόγμα των προληπτικών χτυπημάτων, αλλά το Ιράν δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Ιράκ. Αν ήταν, τότε τα ισραηλινά αεροπλάνα θα είχαν ήδη απογειωθεί. Άλλωστε, η επιχείρηση για ένα στρατιωτικό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σχεδιάζεται εδώ και δέκα χρόνια και είναι έτοιμη.