Myrmex: Η startup, το deal με Wind και το μέλλον της ρομποτικής - OlaDeka

Myrmex: Η startup, το deal με Wind και το μέλλον της ρομποτικής

Η αρχή μίας πολλά υποσχόμενης συνεργασίας ανακοινώθηκε την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, από την Wind Ελλάς και την Myrmex Inc. (Material Handling Robotics), η οποία αφορά στην ανάπτυξη, για πρώτη φορά στη χώρα μας, της επόμενης γενιάς δικτύων 5G Stand Alone (5GSA) για εφαρμογές ρομποτικής, κάτι που αποτελεί την τελευταία λέξη στην αρχιτεκτονική δικτύων.

Τέτοια δίκτυα έχουν αναπτυχθεί μόνο σε πολύ προηγμένες χώρες όπως π.χ. σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Γερμανία. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα, μόνο το 37% των παρόχων κινητής τηλεφωνίας έχουν δηλώσει ότι θα αναπτύξουν 5GSA υπηρεσίες μέσα στην επόμενη διετία.

Τι είναι η τεχνολογία 5GSA

Η τεχνολογία 5GSA είναι απαραίτητη για την παροχή του υψηλού εύρους ζώνης, της χαμηλής απόκρισης (latency) και της υψηλής αξιοπιστίας, στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία σε τομείς της Βιομηχανίας 4.0, τομείς που τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα αναδιαμορφώσουν ριζικά το επόμενο διάστημα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνεργασίας, τα δίκτυα 5GSA δημιουργούν τις δικτυακές υποδομές, ώστε να γίνει η μετάβαση από την προηγμένη εφαρμογή ρομποτικής που εφαρμόζεται σήμερα με το υπάρχον δίκτυο κινητής, στην συνεργατική ρομποτική που ονομάζεται Cobots ή αλλιώς Collaborate robots.

Τα Cobots έχουν την δυνατότητα να εκτελούν με ακρίβεια και ταχύτητα απλές αλλά και σύνθετες εργασίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας και των logistics. Το 5GSA είναι η πλέον κατάλληλη τεχνολογία για τέτοιες εφαρμογές που μπορούν να έχουν ευρεία ανάπτυξη.

Βιομηχανία 4.0 και κάθετη ψηφιοποίηση

Με αφορμή τη συνεργασία, ο Γενικός Διευθυντής Δικτύου της Wind Ελλάς, Νίκος Πανόπουλος, επεσήμανε ότι «στη Wind δρούμε με στόχο να βάλουμε την Ελλάδα στον χάρτη των προηγμένων χωρών της Βιομηχανίας 4.0 και της κάθετης ψηφιοποίησης», προσθέτοντας πως «μέσα από αυτή τη συνεργασία εξελίσσουμε την εφαρμογή συνεργατικής ρομποτικής και την αρχιτεκτονική δικτύων 5G επόμενης γενιάς και ανοίγουμε έναν καινούριο κόσμο δυνατοτήτων για την βιομηχανία της χώρας μας».

Τριμερείς συνεργασίες

Από την πλευρά του, ο CEO της Myrmex, Γιώργος Κατινιώτης, ανέφερε στην «Η» ότι «η Myrmex συνεισφέρει δυναμικά με την τεχνογνωσία της στη δημιουργία καινοτόμων λύσεων Robotic Material Handling και Smart Manufacturing απευθυνόμενη στην παγκόσμια αγορά. Χαιρόμαστε που μας εμπιστεύονται εταιρείες με τη δυναμική της Wind Ελλάς. Σίγουρα αυτή η συνεργασία είναι μόνο η αρχή για πολύ μεγαλύτερα πράγματα, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων τριμερείς συνεργασίες με πελάτες».

Πρόκειται ουσιαστικά για μία πολύ πιο αποτελεσματική λύση επικοινωνίας σε σχέση με το wifi που χρησιμοποιείται σήμερα και στο εγγύς μέλλον θα προχωρήσουν συνεργασίες μεταξύ των δύο εταιρειών και πελατών τους. Σημειώνεται ότι η Myrmex έχει κάνει, όπως είναι φυσικό, συζητήσεις και με τους άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με τους οποίους δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποια άλλα projects.

Η είσοδος του βρετανικού online super market 

Θυμίζουμε ότι το περασμένο φθινόπωρο, μειοψηφικό μερίδιο στην Myrmex απέκτησε ο βρετανικός online retailer, Ocado. Ο Γιώργος Κατινιώτης σημειώνει ότι, «δουλεύουμε εδώ και πέντε χρόνια σε τεχνολογίες αιχμής και ρομποτικές λύσεις και πλέον βγαίνουμε στην αγορά με έτοιμο προϊόν», προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή παρέχουμε ουσιαστικά δύο διαφορετικές λύσεις».

Τα δύο συστήματα

  • Η πρώτη αφορά σε ένα σύστημα, που έχει αναπτύξει η Myrmex και αποτελείται από αυτοκινούμενα ρομποτικά οχήματα και ρομποτικούς βραχίονες, που λειτουργεί αδιάκοπα και αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα επιτρέποντας στις εταιρείες λιανεμπορίου να ανταποκριθούν στην επιταχυνόμενη ζήτηση από ηλεκτρονικές αγορές, που δημιουργήθηκε από την πανδημία Covid-19.
  • Η δεύτερη αφορά σε ένα σύστημα ικανό να παραδώσει μια online παραγγελία σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα από την στιγμή της άφιξης του πελάτη για να την παραλάβει. Παράλληλα, το σύστημα φροντίζει για την αναπλήρωση, τις επιστροφές, την τήρηση των προϊόντων στην κατάλληλη θερμοκρασία, και τις διάφορες μεθόδους πληρωμής. Η καινοτομία βρίσκεται επίσης πίσω από το στήσιμο και τη λειτουργία των pickup σημείων.

Αλληλεπίδραση retailers με καταναλωτές

Οι άνθρωποι της Myrmex εκτιμούν ότι η συνδυασμένη χρήση της έξυπνης ρομποτικής σε συνδυασμό με τα συνήθη πρότυπα κιβώτια και ραφιέρες, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που retailers και καταναλωτές αλληλοεπιδρούν στις διαδικτυακές παραγγελίες στην αγορά ηλεκτρονικού λιανεμπορίου. Μπορεί ακόμη να προσφέρει εξαιρετική εμπειρία στους πελάτες, επιτυγχάνοντας τελικά υψηλότερα περιθώρια κέρδους για το online κανάλι πωλήσεων, μέσω αυτοματοποιημένης περισυλλογής και προετοιμασίας παραγγελίας και σημείων αυτόματης παραλαβής (Click&Collect).

Σύμφωνα με τον κ. Κατινιώτη, εκτός από την Ocado, έχουν ήδη προχωρήσει οι συζητήσεις για την εγκατάσταση προϊόντος της Myrmex και σε μεγάλη αλυσίδα retailer, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας.

Το προφίλ της Myrmex Inc.

Η Myrmex Inc., μια εταιρεία με ελληνικές ρίζες, ιδρύθηκε το 2015 στις ΗΠΑ από τους μηχανικούς Γιάννη Κανέλλο και Ορέστη Φενέκο, έμπειρους σε θέματα βιομηχανικών αυτοματισμών και ρομποτικής, και λειτουργεί κέντρο έρευνας και τεχνολογίας στην Ηλιούπολη, 700 τ.μ.. Η εταιρεία, η οποία στοχεύει κυρίως στις αγορές της Αμερικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, εστιάζει στο τμήμα, που αφορά το τελευταίο μίλι παράδοσης του τομέα (last mile).

Η Myrmex, αρχικά χρηματοδοτήθηκε από το Odyssey Venture Partners με τη στήριξη του European Investment Fund (EIF) και πιο πρόσφατα από μικρό αριθμό ιδιωτών επενδυτών. Από τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης συγκέντρωσε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ και πλέον, μετά την σημαντική αύξηση των παραγγελιών, που αναμένεται να έχει μετά το λανσάρισμα των πρώτων της προϊόντων, θα αναζητήσει νέα κεφάλαια, με την Ocado να έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria