DW: Ελλάδα - «Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί» - OlaDeka

DW: Ελλάδα – «Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί»

«Και πριν την οικονομική κρίση το ελληνικό σύστημα υγείας ήταν προβληματικό. Η ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας από το 2010 έκανε ακόμα χειρότερη τη κατάσταση», γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Freitag σε άρθρο με τίτλο «Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί». Η εβδομαδιαία εφημερίδα σημειώνει: «Η λιτότητα έπληξε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και η υγεία. Οι μαζικές απολύσεις και η μείωση δαπανών την εποχή των μνημονίων περιορίζουν σήμερα την ευχέρεια κινήσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

3.500 κλίνες στις εντατικές έπρεπε να έχει η Ελλάδα
3.500 κλίνες στις εντατικές έπρεπε να έχει η Ελλάδα

Οι κλίνες στις εντατικές διπλασιάστηκαν από σχεδόν 600 σε 1.200. Από αυτές οι 579 προορίζονται για ασθενείς με κορωνοϊό. Σύμφωνα ωστόσο με τα διεθνή στάνταρ η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει σήμερα, ανεξάρτητα από τη πανδημία, 3.500 κλίνες εντατικής θεραπείας. Ας σημειωθεί ότι δεν δημιουργήθηκαν νέες κλίνες στις εντατικές, αλλά απλά μετατράπηκαν υπάρχουσες συμβατικές κλίνες, οι οποίες λείπουν τώρα από αλλού. Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για 2.000 προσλήψεις στο τομέα της υγείας, αποσιωπά ωστόσο ότι οι περισσότερες αφορούν παλαιότερους εργαζόμενους στο τομέα της Υγείας οι οποίοι είτε έλαβαν νέο συμβόλαιο, είτε το συμβόλαιό τους παρατάθηκε, είτε τους δόθηκε σύμβαση ορισμένου χρόνου. 

Αντί να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, προσλαμβάνονται αστυνομικοί και αυξάνονται οι δαπάνες για εξοπλισμούς. Το Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενίσχυσης των ελληνικών διωκτικών αρχών που προβλέπει την πρόσληψη τουλάχιστον 5.200 αστυνομικών και την αγορά νέου στόλου οχημάτων. Παράλληλα δημιουργείται νέα μονάδα 1.000 αστυνομικών για την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Ας σημειωθεί ότι και πριν την ανακοίνωση ενίσχυσης της αστυνομίας, η Ελλάδα καταλάμβανε τη δεύτερη θέση στην ΕΕ στην αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα διέθετε τους λιγότερους νοσηλευτές. Εκτός αυτού, εν καιρώ πανδημίας ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2021 που προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 30% στα 5,4 δις ευρώ και στον αντίποδα περικοπές στις δαπάνες για την υγεία κατά 572 εκατομμύρια ευρώ. 

Θα επιστρέψει η κρίση στην Ελλάδα; 

Θύμα της πανδημίας η εστίαση
Θύμα της πανδημίας η εστίαση

«Μέχρι πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης μέχρι που ήρθε η κρίση του κορωνοϊού. Τις επιπτώσεις νοιώθουν στο πετσί τους ιδίως οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και εκφράζουν την ελπίδα να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος», γράφει η tagesschau.de σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Επιστροφή στην κρίση;». Η ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ξεκινά το ρεπορτάζ από το εστιατόριο Ψάριστον, του οποίου ο ιδιοκτήτης Βασίλης Ακρίβος, προσφέρει πλέον φαγητά σε πακέτο κι ας μην ταιριάζει αυτό σε εδέσματα υψηλής ποιότητας, όπως λέει προσθέτοντας ότι σχεδόν κανείς δεν θέλει να πληρώσει εξαιρετικής ποιότητας φαγητό και μετά να του το φέρνουν στο σπίτι. 

“Η μόνη ελπίδα όχι μόνο για την εστίαση, αλλά την ελληνική οικονομία γενικότερα είναι να τιθασευτεί σύντομα η πανδημία“, δηλώνει ο οικονομολόγος Νίκος Βέττας. Διότι, όπως λέει, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο μέχρι την άνοιξη θα καταστεί σχεδόν αδύνατη η ανάκαμψη της οικονομίας μέχρι το καλοκαίρι, όταν ξεκινήσει η σημαντικότερη τουριστική περίοδος. “Αυτό σημαίνει ότι και όλοι οι τομείς που εξαρτώνται από το τουρισμό, όπως η εστίαση ή οι μεταφορές θα αντιμετωπίσουν επίσης πρόβλημα και αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία συνολικά“». 

Ο Κ. Μητσοτάκης υπέρ ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ταξίδια, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ταξίδια, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Σε διαδικτυακή διάσκεψη με τίτλο “Europe 2021“ που διοργάνωσαν τη Πέμπτη από κοινού οι γερμανικές εφημερίδες Tagesspiegel, Die Zeit και το περιοδικό Wirtschaftswoche ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε αναφερόμενος στον τουρισμό ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ταξίδια και για αυτό το λόγο η ΕΕ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη έτσι ώστε “ο κόσμος να ταξιδέψει, αλλά και να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι του“. Όπως γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Ελλάδα και Ισπανία υπέρ ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού» o πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ ενός ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, με το οποίο να διευκολύνονται τα ταξίδια. Και πρότεινε μην είναι υποχρεωτικό το τεστ κορονοϊού για τους κατόχους του πιστοποιητικού.
Αναφερόμενος στη πορεία της οικονομίας ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ανεργία δεν αυξήθηκε χάρη στη κρατική βοήθεια με την οποία διασφαλίστηκαν θέσεις εργασίας που κινδύνευαν. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση “σταδιακής άρσης του λοκντάουν“. Προέβλεψε επίσης ότι φέτος η ανάπτυξη θα φθάσει στο 4,8%. “Το πότε θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη εξαρτάται από την πανδημία“, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

DEUTSCHE WELLE

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria