1925 – Το πρώτο συμβούλιο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος των Κυριών Καστοριάς

Αρχική » Γυναίκα » 1925 – Το πρώτο συμβούλιο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος των Κυριών Καστοριάς

Το πρώτο συμβούλιο της Φιλοπτώχου Αδελφοτητος των Κυριών Καστοριάς.
Από αριστερά, πρώτη σειρά : Ευγενία Τζάρα, Ροζυ Ρουσούλη γραμματέας, Ευθαλια Αιβαζη ταμίας, Αναστασία Τζάρα, πρόεδρος, Ζωή Μπουζιώτα και Ελένη Δάλλα ιδρύτρια. Δεύτερη σειρά :Καλλιρόη Ζημάκα, Λουίζα Πάππα, Δέσποινα Ρόρου, Μαρία Σκαπέρδα, Θεανώ Χατζή και η Μαρία Μπουζιώτα. Η φωτογραφία είναι από το 1925.

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ. 

     Ανάμεσα στους Συλλόγους και τα Σωματεία της Αμερικής, αξιοζήλευτη πατριωτικη  και φιλανθρωπική δράση έχει η Φιλοπτωχος Αδελφοτης Κυριων Καστοριάς. 

     Ιδρύθηκε το 1921 και έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα ένα αιώνα εντατικής δράσης σε όλους τους τομείς που πρέπει να επιδεικνύει ένα Σωματείο σάν την Φιλόπτωχο των Κυριών Καστοριάς. 

     Το 1923 – δύο χρόνια μετά την ίδρυση της – προσφέρει $ 3000 για την ύδρευση της πόλης μας και τα δύσκολα χρόνια  των μεσοπολέμων αλλά και μετά τις δεκαετίες του ’40 παντρευουν  ορφανά κορίτσια και βοηθούν πτωχές οικογένειες. 

     Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στα περίπου 280 Καστοριανά παιδιά που υπηρετούν στον Αμερικανικό Στρατό στέλνουν χρήματα, και δύο φορές τον χρόνο δέματα με τρόφιμα. Βοηθούν τον Ερυθρό Σταυρό με πάνω από  $ 10.000 και το Greek War Relief μέσω του οποίου στέλνουν ρουχισμό και τρόφιμα στην παμπτωχη μετά τον πόλεμο Καστοριά. Τα πρώτα κρεββάτια για το Νοσοκομείο Καστοριάς  ( παλαιό Νοσοκομείο ), αγοράστηκαν και εστάλησαν μετά από ειδικό έρανο που έκαναν με την βοήθεια του τότε Αρχιεπισκοπου Αμερικής και κατόπιν Πατριάρχου Αθηναγόρα. Ακόμα και τα πρώτα πλυντήρια -στεγνωτήρια του Γηροκομείου Καστοριας εδωρηθησαν από την Φιλόπτωχο. Επίσης πάντοτε φάνηκαν αρωγοι σε διάφορα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπης Αμερικής. 

    Η Φιλοπτωχος Αδελφοτης Κυριων Καστοριάς αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση διότι διαχρονικά συνεχίζει τις δράσεις της με το ίδιο ενδιαφέρον αλλά και σε νέους χώρους και όπου φαίνεται να υπάρχει ανάγκη. 

Αντώνης Παπαδαμιανός

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια