Οικονομικό Επιμελητήριο : Γιατί αποκλείστηκαν επιχειρήσεις από το πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid19 στη Δυτική Μακεδονία»

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων  του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid19 στην Δυτική Μακεδονία» έχει οδηγήσει σε δημόσια αντιπαράθεση γύρω από ένα κατεξοχήν οικονομικού ενδιαφέροντος ζήτημα. Οφείλουμε ως Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου  να κάνουμε κάποιες διευκρινήσεις και να πάρουμε θέση.

Το πρόγραμμα προκηρύχθηκε αρχές Οκτωβρίου, άρα σχεδιάστηκε το καλοκαίρι του 2020. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η εξέλιξη της πανδημίας και οι συνέπειες στην οικονομία ήταν αδύνατο να ληφθούν υπόψη και να ενσωματωθούν στα κριτήρια αυτού του προγράμματος.

Πέτυχε το στόχο του;

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας. Ενισχύθηκε μέρος μόνο των αιτούντων και κυρίως επιχειρήσεις με θετικά οικονομικά στοιχεία ακόμη κι αν είχαν αύξηση τζίρου στην περίοδο αναφοράς (αύξηση τζίρου για τους μήνες Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος 2020 ).

Γιατί δεν επιτεύχθηκε επαρκώς ο στόχος;

Διότι τα κριτήρια βαθμολόγησης, εκτός του κριτηρίου της μείωσης τζίρου, εφαρμόζονται στην σύγκριση αμοιβαία αποκλειόμενων προς επιχορήγηση, ανταγωνιστικών επενδυτικών σχεδίων. Με απλά λόγια είναι για άλλη δουλειά, όχι για ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Επιπλέον, το κριτήριο της μείωσης τζίρου, αν και το βαρύτερα σταθμισμένο στη μοριοδότηση (60%) , απέδιδε στην πραγματική βαθμολόγηση λιγότερα μόρια από τα άλλα δύο κριτήρια που μαζί είχαν στάθμιση 40% (αριθμός εργαζομένων και κερδοφορία στο 2019). Αυτή ακριβώς η αντίφαση είναι ο καθοριστικός παράγων διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων.

Το ανώτατο ποσό ενίσχυσης είναι υψηλό. Κάποιος που έχει βαθμολογία 22,50 παίρνει 40κ και κάποιος που έχει 22,45 δεν παίρνει τίποτα. Σε ένα έκτακτο πρόγραμμα σαν αυτό θα έπρεπε πρωτίστως να διασφαλιστεί η ενίσχυση, έστω και με διαβάθμιση στα ποσά, όλων όσων πληρούν τα ελάχιστα αποδεκτά κριτήρια επιλεξιμότητας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι  τα προγράμματα ενίσχυσης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων υπόκεινται σε συγκεκριμένο πλαίσιο νόμων και κανόνων από πλευράς ΕΕ. Οι περιορισμοί είναι αυστηροί και δεν κάνει ο καθένας του κεφαλιού του με τα χρήματα αυτά.

Σχετικά με το αδιάβλητο των διαδικασιών. Ο φορέας διαχείρισης είναι ένας αξιόπιστος οργανισμός  στη διαχείριση προγραμμάτων για τις περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελεί εγγύηση για το αδιάβλητο.

Η πανδημία έχει κουράσει όλη την κοινωνία. Ειδικά για τους ανθρώπους της αγοράς, τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις το βάρος είναι ασήκωτο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι επιχειρήσεις που πήραν την ενίσχυση. Το ζητούμενο είναι  να ενισχυθούν όλες οι επιλέξιμες επιχειρήσεις. Με βάση την πληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης η Περιφερειακή αρχή ενεργεί προς την κατεύθυνση αυτή.  Ως ΟΕΕ στηρίζουμε το δίκαιο αυτό αίτημα. Στην Περιφέρεια με την ραγδαία αποβιομηχάνιση και τους πλέον αρνητικούς δημογραφικούς δείκτες. Στην Περιφέρεια που χτυπήθηκε περισσότερο από όλες στην πανδημία.

ΥΓ

Στην πιθανή ερώτηση γιατί το ΟΕΕ δεν  τα έλεγε αυτά πριν, απαντάμε. Οι απόψεις των Οικονομολόγων σε ζητήματα όπως αυτό είναι απόσταγμα του καθημερινού εργασιακού τους βίου. Δεν προκύπτουν όταν ένα θέμα πάρει δημοσιότητα, συγκυριακά. Όπως αναφέρεται και στο κυρίως κείμενο η επικοινωνία μας με την Περιφερειακή Αρχή δυστυχώς γίνεται από τα  μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Για το Π.Τ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Κοεμτζόπουλος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria