Η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει διαρκώς πώς να συνεργάζεται με τους ανθρώπους και ως αποτέλεσμα μαθαίνει περισσότερα για αυτούς. Μία πρόσφατη μελέτη του CSIRO Data61, του ψηφιακού τμήματος της εθνικής επιτροπής επιστημών της Αυστραλίας, αποκαλύπτει πως η AI μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει τις αδυναμίες στις συνήθειες και τις συμπεριφορές ανθρώπων και να τις επηρεάζει για να τους κατευθύνει προς μία απόφαση.
Δε χρειάζεται να ανησυχείτε για μία επανάσταση των μηχανών ακόμα, αλλά η πρόσφατη ανακάλυψη αναδεικνύει τη δύναμη της AI και υπογραμμίζει την ανάγκη για σωστό έλεγχο για να αποφευχθεί η κατάχρηση.
Η έρευνα περιλάμβανε τη σύλληψη μίας συστηματικής μεθόδου εύρεσης και εκμετάλλευσης αδυναμιών, στους τρόπους που οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις. Πραγματοποιήθηκαν τρία πειράματα, στα οποία οι άνθρωποι έπαιζαν παιχνίδια ενάντια σε έναν υπολογιστή.
Στο πρώτο πείραμα, οι συμμετέχοντες έκαναν κλικ σε κόκκινα ή μπλε κουτάκια για να κερδίσουν ψηφιακά νομίσματα, με την AI να μαθαίνει το μοτίβο πίσω από τις επιλογές των ανθρώπων, κατευθύνοντάς τους προς μια συγκεκριμένη επιλογή. Το ποσοστό επιτυχίας της AI έφτασε το 70%
Στο δεύτερο πείραμα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να παρακολουθούν μία οθόνη και να πατούν ένα κουμπί όταν έβλεπαν ένα πορτοκαλί τρίγωνο, ενώ δεν έπρεπε να το πατούν όταν έβλεπαν έναν μπλε κύκλο. Εδώ η AI χειρίστηκε τη σειρά των συμβόλων έτσι ώστε οι άνθρωποι να κάνουν περισσότερα λάθη και όντως υπήρξε αύξηση λαθών κατά 25%.
Στο τρίτο πείραμα ο άνθρωπος ανέλαβε το ρόλο του επενδυτή ο οποίος αποφάσιζε να δώσει χρήματα σε έναν διαχειριστή – την AI. Έπειτα η AI επέστρεφε ένα ποσό στον άνθρωπο, ο οποίος έπρεπε να αποφασίσει τι ποσό θα επενδύσει την επόμενη φορά. Το παιχνίδι αυτό παίχτηκε σε δύο modes. Στο ένα η AI ήθελε να μεγιστοποιήσει τα λεφτά τα οποία θα είχε στο τέλος και στο άλλο mode η AI στόχευε τη δίκαιη κατανομή χρημάτων μεταξύ αυτής και του ανθρώπου-επενδυτή. Και στα δύο modes, η AI ήταν η απόλυτη κυρίαρχη.
Σε κάθε πείραμα, η AI μάθαινε από τις αντιδράσεις του ανθρώπου και κατάφερνε να χειραγωγήσει τις αποφάσεις τους προς το αποτέλεσμα που ήθελε.
Η έρευνα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε πιθανές εφαρμογές, από τη βελτίωση των συμπεριφορικών επιστημών και της δημόσιας πολιτικής για την κοινωνική ευημερία, μέχρι την κατανόηση και παρότρυνση ανθρώπων προς την υιοθέτηση υγιών διατροφικών συνηθειών ή ανανεώσιμης ενέργειας. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να αναγνωρίσει τις ανθρώπινες αδυναμίες και να βοηθήσει τους ανθρώπους να πάρουν πιο σωστές αποφάσεις.
Όπως κάθε τεχνολογία όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για καλό είτε για κακό και ο σωστός έλεγχός της πρέπει να διασφαλίσει πως θα χρησιμοποιηθεί με έναν ανοιχτό και ηθικό τρόπο. Για αυτό το λόγο πέρυσι, το CSIRO ανέπτυξε το AI Ethics Framework ως το πρώτο βήμα της Αυστραλιανής κυβέρνησης σε αυτό το ταξίδι.