Αντίστροφη μέτρηση για το φάρμακο από το Ισραήλ

Πηγές του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι οι κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου

Στη σύσταση μιας επιτροπής που θα εξετάσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και τα έως τώρα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών με το ισραηλινό πειραματικό φάρμακο ΕΧΟ-C24 προχωρά άμεσα το υπουργείο Υγείας.

Σκοπός αυτής της επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου, είναι να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου ώστε να αδειοδοτηθεί προσωρινά το φάρμακο να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές και στην Ελλάδα.

Το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο, αφού το ΕΧΟ-C24 είναι ένα φάρμακο κατά του κορονοϊού που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και ως εκ τούτου δεν διαθέτει άδεια να χορηγηθεί σε ασθενείς ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ε.Ε. Ωστόσο, επειδή τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές είναι πολύ ενθαρρυντικά, αναμένεται αυτός ο σκόπελος να ξεπεραστεί γρήγορα.

Πηγές του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου στην Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Η επιτροπή των κ. Τσιόδρα και Φιλίππου διαθέτει, πάντως, έναν πλήρη φάκελο με τα δεδομένα των κλινικών ερευνών και με τις ιατρικές και επιστημονικές μελέτες γύρω από το ΕΧΟ-C24, ο οποίος έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του καθηγητή Τσιόδρα στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Το e-mail αυτό ήταν η απάντηση του Iσραηλινού καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ στην ηλεκτρονική επιστολή που είχε
αποστείλει ο κ. Τσιόδρας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Αρμπέρ την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.

Με την επιστολή αυτή ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωνε επισήμως το αίτημα της χώρας μας να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου και ζητούσε την αποστολή δόσεων στην Ελλάδα, πληροφορίες για την αποθήκευση και τη χορήγησή του, καθώς και για τις προδιαγραφές που θέτουν οι Ισραηλινοί στις κλινικές δοκιμές.

Οι κ. Αρμπέρ και Τσιόδρας είχαν έρθει σε επαφή για πρώτη φορά την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου και αφού προηγουμένως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συμφωνήσει, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, στις 8 Φεβρουαρίου, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να είναι η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές του θεραπευτικού σκευάσματος. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλήσει τότε, σε ανοιχτή ακρόαση και από κοινού με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, με τον καθηγητή Αρμπέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι τηλεφωνικές συνομιλίες όσο και το υλικό που έφτασε στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση στον καθηγητή Τσιόδρα, σε σχέση με την πιθανή αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη μάχη κατά του κορονοϊού. Υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η επιτροπή θα ξεκινήσει τώρα το έργο της, ώστε το ισραηλινό φάρμακο να μπορεί να χορηγηθεί το ταχύτερο δυνατόν σε ασθενείς και να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα.

Ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να ξεκινήσουν οι δοκιμές μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία στην επιτροπή, κάτι που χρονικά τοποθετείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτόν, στις δοκιμές πρόκειται να συμμετάσχουν τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αττικόν» στην Αθήνα, το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Πηγές του υπουργείου Υγείας εκτιμούν, πάντως, πως η χορήγηση του φαρμάκου θα γίνει τελικά σε πολύ περισσότερα νοσοκομεία, καθώς το EXO-C24 συνοδεύεται από τη φήμη πως είναι «θαυματουργό» και αποτελεσματικό, ακόμα και σε πολύ βαριές περιπτώσεις.

Το φάρμακο αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Αρμπέρ και την ομάδα του στο Tel AvivSourasky Medical Center («Ichilov») το 2020, ως αποτέλεσμα της έρευνάς του για την αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων. Είναι εισπνεόμενο, μπορεί να χορηγηθεί πολύ εύκολα, ακόμα και στο σπίτι, και είναι φθηνό όσον αφορά την παρασκευή του.

Στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών που έγιναν στο Ισραήλ, το φάρμακο χορηγήθηκε σε 30 ασθενείς που περνούσαν τη νόσο βαριά. Οι 29 θεραπεύτηκαν εντός 3-5 ημερών, χωρίς να εμφανιστούν παρενέργειες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria