Ομόλογα – Μετοχές: Η πανδημία τρομάζει τις αγορές και φέρνει ξανά τον φόβο για το χρέος

Αρχική » Οικονομία » Ομόλογα – Μετοχές: Η πανδημία τρομάζει τις αγορές και φέρνει ξανά τον φόβο για το χρέος

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την παγκόσμια οικονομία, με τις πιέσεις ξαφνικά να γίνονται ισχυρές σε αγορέςομολόγων και μετοχών. Η πανδημία είναι η βασική αιτία. Οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης, ενώ οι πρώτες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο σκάνερ των επενδυτών, κάτι που μέχρι στιγμής δεν είχε συμβεί.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δημόσιο χρέος. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ουδείς αναζητούσε εξηγήσεις για το τρόπο που αυτό αυξάνει. Πλέον οιεπενδυτές κάνουν και δεύτερες σκέψεις για συγκεκριμένες χώρες και συγκεκριμένους δείκτες.

Αν αυτό βέβαια σημαίνει ότι τελείωσε η περίοδος του φθηνού χρήματος, ή απλά αποτελεί ένα διάλλειμα και σύντομα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, είναι κάτι που κανείς αυτή την στιγμή δεν μπορεί να το απαντήσει με βεβαιότητα.

Εκείνο που θα πρέπει να σημειώσει κανείς είναι ότι ως τάση, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μέσα στην περίοδο της πανδημίας, να έχουμε ισχυρές πιέσεις σε τέτοια έκταση, τόσο στην αγορά ομολόγων, όσο και αυτή των μετοχών.

Βουτιά στην Νέα Υόρκη 

Ο δείκτης Dow Jones στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε εντυπωσιακή πτώση της τάξεως των 561,36 μονάδων ή 1,76%, που είναι και η μεγαλύτερη για μέσα στο 2021. Εξίσου μεγάλες ήταν οι απώλειες για τον S & P που έχασε 2,43% και 95,20%, αλλά και για την τεχνολογικό δείκτη Nasdaq που για μία ακόμη συνεδρίαση, είχε σημαντικές απώλειες. Συγκεκριμένα έχασε 478,54 μονάδες ή 3,52%.

Βασική αιτία για την εικόνα αυτή αποτέλεσαν οι πιέσεις που υπάρχουν όλες τις τελευταίες ημέρες στις αγορές ομολόγων σε όλο τον πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε στο 1,614%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ανάλογη εικόνα και για τα ευρωπαϊκά ομόλογα με το γερμανικό 10ετές να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών και συγκεκριμένα στο – 0 ,2%. Στην Ελλάδα το 10ετές ομόλογο ξεπέρασε το 1,1% που είναι το υψηλότερο σημείο από πέρυσι το καλοκαίρι.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια