Εκτός Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Κοζάνη » Εκτός Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Δεν συμμετέχει η Δυτική Μακεδονία στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV-2.

Το δίκτυο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις θα αναπτυχθεί στα αστικά λύματα πόλεων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης. Ωστόσο όλη η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως η ΠΕ Κοζάνης ταλαιπωρείται από το πρώτο κύμα της πανδημίας και προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι μένει εκτός της επιδημιολογίας των λυμάτων, του Εθνικού Δικτύου, καθώς με την συγκεκριμένη έρευνα δίνεται η έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση της διασποράς του ιού και του μεγέθους του ιικού φορτίου των κοινοτήτων, που ελέγχονται παρέχοντας συμπληρωματικές πληροφορίες για το σύνολο του πληθυσμού, της κάθε περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα θα αφορά πόλεις στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης.

Στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων το οποίο θα συντονίζει ο ΕΟΔΥ συμμετέχουν το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσια Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία και την Κρήτη καθώς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ.

ΕΡΤ – Δέσποινα Αμαραντίδου

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια