Σημαντική διάκριση για την Καστοριανή Φοιτήτρια Δήμητρα Τζίντζα – Νικήτρια του Διαγωνισμού Δοκιμίου του Σωματείου «ΕΝ ΕΡΓΩ» - OlaDeka

Σημαντική διάκριση για την Καστοριανή Φοιτήτρια Δήμητρα Τζίντζα – Νικήτρια του Διαγωνισμού Δοκιμίου του Σωματείου «ΕΝ ΕΡΓΩ»

Mία ιδιαίτερα σημαντική διάκριση σε διαδικτυακό διαγωνισμό του Σωματείου Νέων

«ΕΝ ΕΡΓΩ» με θέμα «σχέση των νέων με την αυτοδιοίκηση» κατέκτησε η Καστοριανή φοιτήτρια Δήμητρα Τζίντζα.

Μάλιστα το δοκίμιό της στον συγκεκριμένο διαγωνισμό μετά από ψηφοφορία κρίθηκε το κορυφαίο όλων, αποσπώντας το 1ο βραβείο.

Η Δήμητρα Τζίντζα τριτοετής φοιτήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών (Πολιτικό της Νομικής) και φυσικά είναι πολύ περήφανη για την καταγωγή της την Καστοριά.

Μάλιστα, η ίδια ήταν αυτή που στις 21 Μαρτίου 2019 είχε αναλάβει την πρωτοβουλία διοργανώνοντας στην Καστοριά και συγκεκριμένα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου την εκδήλωση προσομοίωσης Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή 60 φοιτητών από διάφορες πόλης  της Ελλάδας. 

Επίσης, έχει συμμετέχει σε πολλές προσομοιώσεις όπως και στο Μοντέλο βουλής των Ελλήνων με την ιδιότητα της βουλευτή Διαρκής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ξεπέρασε τις προσδοκίες μας συγκεντρώνοντας σχεδόν 300 ψήφους συνολικά. Αυτό καταδεικνύει το ενδιαφέρον των πολιτών για τις απόψεις των νέων σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, δίνοντας το ερέθισμα για περαιτέρω προβληματισμό. 

Όπως προαναφέραμε η νικήτρια του Διαγωνισμού Δοκιμίου, που αναδείχθηκε μέσα από την ψηφοφορία και καταλαμβάνει την πρώτη θέση ήταν η ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΙΝΤΖΑ. 

Δεύτερη σε ψήφους ακολούθησε η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΕΣΣΗ, και τρίτη η ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ-ΦΑΝΗ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ. 

“Ήταν μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω στην εξαιρετική δράση του Σωματείου Εν Έργω, έχοντας να συναγωνιστώ με αλλά δυο αξιόλογα δοκίμια, ύστερα από ένα bras de fer μεταξύ γυναικών! Είμαι ευγνώμων για την διάκριση, αποτελεί για μένα τιμή και προνόμιο”, δήλωσε η Δήμητρα Τζίντζα.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Της Δήμητρας Τζίντζας

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θεμελιώδης θεσμός και αποτελεί παράλληλα δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας. Στηρίζεται συγχρόνως σε δύο βάσεις, από την μια αποτελεί πρόσωπο του κράτους που ασκεί διοίκηση και από την άλλη αποτελεί πρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, θεσμός πίεσης και θεσμός έκφρασης. Ο σύγχρονος κόσμος, θέτει ως βασική προτεραιότητα  την συνεχή αύξηση της έμφασης στον πολίτη και στον ρόλο των πολιτών, ιδίως των νέων, στις τοπικές κοινότητες. Ως επακόλουθο αυτού η ενεργότερη  συμμετοχή της νεολαίας στην Τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄βαθμού, καθίσταται σήμερα αναγκαία, αν αναλογιστεί κανείς την οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και υγειονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας. 

 Ποιές είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνουν ,οι πολίτες και ιδίως οι νέοι άνθρωποι, όταν ακούνε τον όρο «Τοπική Αυτοδιοίκηση»; 

Οι νέοι συλλαμβάνουν την τοπική αυτοδιοίκηση, στην πλειοψηφία τους, ως έννοια εντελώς συμβατική, απόλυτα και μόνο διοικητική, ξεπερασμένη, σύμφυτη με άτομα της τρίτης ηλικίας. Η ίδια ακριβώς αντίληψη διατρέχει τις σκέψεις όλου του φάσματος της κοινωνίας των πολιτών. Παρατηρείται, μια έντονη κρίση των θεσμών και των θεσμικών οργάνων,απαξίωση της πολιτικής από τους νέους, οι οποίοι απέχουν από το σύνολο της πολιτικής ζωής εκφράζοντας παράλληλα δυσπιστία για όλο το θεσμικό σύστημα, ενώ αντιλαμβάνονται την πολιτική ως κομφορμιστική και ως μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, δηλαδή είναι συνυφασμένο γι΄ αυτούς το τοπικό επίπεδο του πολιτικού με το κομματικό σύστημα.

Οι νέοι βλέπουν τον εαυτό τους έξω από τις τρέχουσες εξελίξεις και τα φλέγοντα ζητήματα, υφίστανται με άλλα λόγια έναν θεσμικό εγκλωβισμό ή ένα αδιέξοδο. Αφενός, υπάρχει ένα σύστημα που απαιτεί την συμμετοχή των νέων για να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, ώστε να επέλθει η επιθυμητή κοινωνική αλλαγή,και αφετέρου το ίδιο αυτό σύστημα είναι κολλημένο στο παρελθόν (συνώνυμο του παλαιοκομματισμού) και αντιμετωπίζει ζητήματα που βρίσκονται έξω από την σφαίρα ενδιαφέροντος των νέων. Παρά την πολύ μεγάλη σημασία που μπορεί να έχουν ζητήματα, όπως οι χρήσεις γης ή οι τροποποιήσεις των ρυμοτομικών σχεδίων ή η λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, οι νέοι  τα καταλαβαίνουν όλα αυτά  μόνον όταν υπάρχει ευκαιρία απασχόλησης ως απάντηση, έστω προσωρινή, έστω μερική, στο άγχος της ανεργίας.

Πλέον οι αρμοδιότητες που έχει αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση,είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο βαθμό της,έχουν αυξηθεί τόσο  που απαιτούν τη συμμετοχή των νέων ως αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη επιβίωσης και ανάπτυξής της. Είναι καθήκον όλων να προβούν στην δημιουργία όλων  των απαραίτητων προϋποθέσεων με σκοπό να υπάρξει ενίσχυση της νεολαίας  και  ανάδειξή της σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων, καθώς οι νέοι έχουν φρέσκιες ιδέες και ενδιαφέροντα ,όμως δεν έχουν φωνή. Η θεσμοθέτηση λοιπόν, της φωνής των νέων στην τοπική αυτοδιοίκηση θα επιφέρει με βεβαιότητα την πολυπόθητη και πολυαναφερόμενη κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Μέσα σε αυτό το πνεύμα μόνον μπορεί να πραγματοποιηθεί μια καλή πολιτική διακυβέρνηση, ικανή να επιτύχει μια βιώσιμη ανάπτυξη, με την αποτελεσματική συμμετοχή των νέων σε αυτήν.

Είναι ευρύτερα αναγνωρισμένο ότι οι νέοι είναι οι μεγαλύτεροι συντελεστές της κοινωνικής αλλαγής. Αναντίρρητα, διαθέτουν δύο πλεονεκτήματα τα οποία καθιστούν  την συμβολή τους απαραίτητη για την επίτευξη της διαδικασίας της κοινωνικής αλλαγής. Πρωτίστως, διαθέτουν πρωτοπόρες ιδέες  και δευτερευόντως διοχετεύουν δυναμική ενέργεια σε οτιδήποτε τους αφορά. Οι λόγοι αυτοί αποτελούν αυτο-κίνητρο και ορμή για να αποκτούν οι νέοι καινούριες δεξιότητες και να συλλέγουν πρωτότυπες εμπειρίες, χάρη σε αυτό μπορούν να παρακάμπτουν όποιες αστοχίες και δυσλειτουργίες του συστήματος. Οι νέοι έχουν στην διάθεση τους  επίσης,  συσσωρευμένες τεχνολογικές γνώσεις που τους κληρονομήθηκαν από παλαιότερες γενιές, με αυτό τον τρόπο μπορούν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στον κόσμο. Αυτό αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα τους και είναι καταλυτικός παράγοντας με σκοπό να επιτευχθεί η απαιτούμενη αλλαγή.

Σημαντικότατο ρόλο στην ενίσχυση της λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών, μπορούν να επιτελέσουν τα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας και οι Προσομοιώσεις των βαθμών Τ.Α.. Οι νέοι εκπροσωπώντας τα ενδιαφέροντα τους και τις φιλοδοξίες τους , εκτελώντας επιπλέον ρόλους παρόμοιους με αυτούς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την χάραξη της πολιτικής και την δημιουργία των αναμενόμενων αλλαγών, αισθάνονται πολιτικά ενεργοί και στο επίκεντρο των εξελίξεων. Αποτελεί δικαίωμα τους να συμμετέχουν και κατά συνέπεια να συνεισφέρουν στην διαδικασία λήψεως των αποφάσεων, οι οποίες σχετίζονται και επηρεάζουν έμμεσα και άμεσα την ζωή τους. Η συμμετοχή των νέων έχει τις δικές της αποδόσεις σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, από την άποψη ότι αποφέρει θετικό αντίκτυπο σε τομείς όπως η χρηστή διοίκηση, η βιώσιμη ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα καθώς και δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης απέναντι στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Συνεπώς, ονειρεύομαι και επιθυμώ μία διαφορετική αυτοδιοίκηση, που θα διοικείται από ενεργούς νέους οι οποίοι θα προσφέρουν από όποια θέση μπορούν και από ενεργούς πολίτες που δεν θα σταματήσουν να συμμετέχουν, να διεκδικούν και να ελπίζουν. Διατρανώνοντας ότι ”Οι νέοι φέρουν και είναι η αλλαγή”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria