ΕΠΕΝΔΥΣΗ Ή ΕΓΚΛΗΜΑ;

Αντιδράσεις εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς προκαλεί η απόφαση να γίνει εκμίσθωση τμήματος έκτασης του δημοτικού δάσους Κλεισούρας έκτασης 200 περίπου στρεμμάτων στη θέση «Δούκας», Δήμων Καστοριάς και Αμυνταίου, για την υλοποίηση αιολικού σταθμού, ισχύος 24 MW». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδυασμού Τελευταία Ευκαιρία, πρόκειται για συνολικά 12 μονάδες, εκ των οποίων οι μισές θα τοποθετηθούν στην πλευρά της Κλεισούρας και οι υπόλοιπες έξι στην πλευρά του Αμυνταίου.

Γιάννης Γκόγκας, πρόεδρος Κλεισούρας: «Στόχος να κερδίσουμε τα μέγιστα για τους ήρωες που μένουν εκεί»

Μιλώντας στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6, ο πρόεδρος της κοινότητας Κλεισούρας, Γιάννης Γκόγκας, σημείωσε ότι είναι απόφαση όλων των κατοίκων της περιοχής είναι ομόφωνα θετική ήδη από το 2013, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αντισταθμιστικά, άμεσα οφέλη: «Ποιος δε θέλει να του μειώσουν το ρεύμα», σημείωσε και πρόσθεσε: «πρόκειται για πέντε ή έξι μονάδες, και ιδιαίτερα μετά την απολιγνιτοποίηση κοιτάμε να εκμεταλλευθούμε την πράσινη ενέργεια».
Αναφορικά με τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών ο κ. Γκόγκας είπε πως σε όλη την Ελλάδα τοποθετούνται αλλά «εμείς βλέπουμε το καλό του χωριού μας», είπε.
«Ευελπιστούμε στο καλύτερο για ένα απομακρυσμένο χωριό με ανεργία 100%, χειμώνα 10 μήνες και ερήμωση», είπε καταλήγοντας ο κ. Γκόγκας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η «Καστοριά καταστρέφεται» και οι κάτοικοι θα το δεχθούν με ευχαρίστηση.

Γιάννης Κορεντσίδης: «Θα υπάρξουν ανταποδοτικά έσοδα τόσο για την Κλεισούρα, όσο και για τον δήμο Καστοριάς»

«Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από τους κατοίκους. το θέλουν όλοι ανεξαιρέτως. Υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων και η διαβεβαίωση του προέδρου ότι η επένδυση δεν θα επηρεάσει την περιοχή, αφού δεν θα φαίνονται από την Κλεισούρα», υποστηρίζει ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν ανταποδοτικά έσοδα τόσο για την Κλεισούρα, όσο και για τον δήμο Καστοριάς».

Αλέξανδρος Ταμήλιας: «Στην Καστοριά υπάρχουν 84 μονάδες σήμερα. Να δούμε που θέλουμε να πάμε»

Αρνητικά ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ», με τον ο επικεφαλής Αλέξανδρο Ταμήλια, να υποστηρίζει στον Χρήστο Νατσούλη ότι «λέμε ναι στις ανανεώσιμες πηγές αλλά με ορθή ανάπτυξη και χωροθέτηση και ισορροπία: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μετρήσει 84 μονάδες στα βουνά της Καστοριάς». Μάλιστα αναφορικά με τη συγκεκριμένη επένδυση σε Κλεισούρα και Αμύνταιο εξέφρασε την απορία εάν υπάρχει συνεννόηση για το έργο αλλά και τα ανταποδοτικά.

Μάλιστα σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Η Κλεισούρα είναι ένα ιστορικό χωριό, περιοχή η οποία αξίζει καλύτερης τύχης. Με έργα ήπιας ανάπτυξης μπορεί να εξελιχθεί σε ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό χωριό, λόγω ιδιαίτερων μοναδικών χαρακτηριστικών (προσανατολισμένο σε ορειβατικό, περιπατητικό, θρησκευτικό τουρισμό κ.λπ.), ανταγωνιστικό έναντι άλλων παρόμοιων χωριών. Δώδεκα ανεμογεννήτριες τοποθετημένες στην κορυφογραμμή και μάλιστα σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση, σημαίνει αυτομάτως ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η περιβαλλοντική όχληση σε σχέση με τα ανταποδοτικά οφέλη είναι δυσανάλογη. Επιπλέον, βρισκόμαστε σε περίοδο αναμονής του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ λόγω των τελευταίων αντιδράσεων που έχουν προκληθεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Τέτοιου τύπου έργα θα έπρεπε να διασφαλίζουν εκ των προτέρων τη δυνατότητα συνέχισης παραγωγικών δράσεων και ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει αποφασιστικό και όχι απλά γνωμοδοτικό ρόλο. Ακόμη και στην περίπτωση που όλα τα παραπάνω διασφαλίζονταν, θα έπρεπε τα ανταποδοτικά οφέλη στην περιοχή να ήταν πολλαπλάσια, όπως π.χ. διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας υποσταθμού, παροχή δωρεάν ρεύματος σε κοινότητες που δέχονται τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική όχληση».

Βαγγέλης Διαμαντόπουλος: «180 χιλιάδες στρέμματα θα θυσιαστούν στη Δυτική Μακεδονία για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες»

Για θέμα μίλησε στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6, το μέλος της περιφερειακής παράταξης ΑΡ.ΣΥ. και πρώην βουλευτής, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, υποστηρίζοντας ότι γίνεται μια τεράστια παρέμβαση με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, χωρίς να ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει στο περιβάλλον και το μικροκλίμα: «Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις οι κάτοικοι και οι φορείς, χωρίς να έχουμε δεδομένα για τις επιπτώσεις, παρά τις επιστημονικές φωνές που χτυπάνε καμπανάκι. 180 χιλιάδες στρέμματα θα δεσμευτούν στη Δυτική Μακεδονία και θα θυσιαστούν το επόμενο διάστημα για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες».

Χρήστος Ι. Κολοβός: «Όπου και να κοιτάει ανθρώπινο μάτι, θα βλέπει ανεμογεννήτριες, ξεπατώνοντας τα βουνά μας»

«Γίνεται έφοδος στη Δυτική Μακεδονία, ώστε να εγκατασταθούν φαραωνικά φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, γιατί υπάρχει η υποδομή μεταφοράς ενέργειας. Μιλάμε για τεράστια εργοστάσια και όχι μονάδες. Όπου και να κοιτάει ανθρώπινο μάτι, θα βλέπει ανεμογεννήτριες, ξεπατώνοντας τα βουνά μας» υποστηρίζει ο Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων, Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το 2010, Χρήστος Ι. Κολοβός.
Αναφορικά με τα ανταποδοτικά, έκανε λόγο για «καθρεφτάκια και χάντρες», λέγοντας πως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, όπως και για όσους ζουν κοντά σε μονάδες -ανθρώπους και ζώα-, με ενδείξεις για καρδιακές παθήσεις.
Ο καθηγητής, μάλιστα, αναφέρθηκε και στο παράδειγμα φάρμας γουνοφόρων ζώων στη Δανία, όπου μόλις μπήκαν σε λειτουργία οι ανεμογεννήτριες τα μινκ τρελάθηκαν και μέσα σε πέντε χρόνια η μονάδα καταστράφηκε και τα ζώα θανατώθηκαν.
«Όπου υπάρχουν ανεμογεννήτριες δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε άλλο. Και όσων αφορά το “τζάμπα ρεύμα” μιλάμε για κανιβαλισμό της κοινωνίας, αφού κάποιος άλλος θα το πληρώσει…», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria