Ποια τμήματα και σχολές παραμένουν
Συνεδρίασε την Τετάρτη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονία με βασικό θέμα την ελάχιστη βάση εισαγωγής . Εκδόθηκε ένα σχέδιο ψηφίσματος μιλά για προσήλωση στην ποιότητα και την αξιοκρατία.. Σε αδρές γραμμές αναφέρει ότι η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής απειλεί τη βιωσιμότητα των περιφερειακών ιδρυμάτων και οδηγεί σε συρρίκνωση τμημάτων αφού η επιλογή των πανεπιστημιακών τμημάτων καθορίζεται από γεωγραφική κριτήρια. Αναφορά γίνεται και στα μετεγγραφές όπως και στο γεγονός ότι τα πανεπιστήμια δέχονται μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων από αυτόν που αποφασίζουν. Προτείνεται η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια, ενώ γίνεται λόγος και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να παίξει το Πανεπιστήμιο Δυτική Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή με το απαραίτητο χρήσιμο μέγεθος σε τμήματα. Επίσης ζητά να γίνουν μελέτες σε κάθε ίδρυμα για τις βάσεις εισαγωγής με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό.
Το ψήφισμα των πρυτάνεων αναφέρει επίσης ξεκάθαρα ότι η χρηματοδότηση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων πρέπει να αποσυνδεθεί από το ζήτημα του αριθμού εισακτέων. Εκφράζεται η ιδιαίτερη ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού τμημάτων των περιφερειακών Ιδρυμάτων και τονίζεται ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα για αυτό, ιδιαίτερα μάλιστα για πανεπιστήμια η ίδρυση των οποίων συνδέθηκε με συγκεκριμένους εθνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς.
Αυτά είναι όμως γενικόλογα κείμενα , αλλά πρόταση ουσιαστική για την διατήρηση και ισχυροποίηση κάποιων έστω τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δεν υπάρχει . Απουσιάζει η φρόνηση από τη Σύγκλητο ώστε να παραμείνει ένας ικανοποιητικός αριθμός τμημάτων για να έχουμε και αύριο ένα καλό πανεπιστήμιο κι ας μην είναι μεγάλο. Μπορεί το ψήφισμά της να μην είναι σκληρό και καλώς δεν είναι, αλλά δεν βοηθάει σε τίποτα την παρούσα στιγμή όταν μάλιστα ο καθορισμός ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ συμπεριλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Παιδεία και θα ισχύσει από φέτος. Είναι τραγικό η ακαδημαϊκή κοινότητα να παίζει πολιτικά παιχνίδια και να μιλά για ιδιωτικά κολλέγια χωρίς να υπάρχει κανένας αντίστοιχος νόμος του κράτους . Όταν μάλιστα το ίδιο το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι θα λάβει μέριμνα για τα περιφερειακά ιδρύματα που πλήττονται και εσύ απλά ανακοινώνεις ότι θα σβηστούν από τον ακαδημαϊκό χάρτη, τόσο απλά.
Ποιες σχολές χάνονται ή αποδεκατίζονται
«Δέκα τμήματα θα γίνουν μη βιώσιμα και ενδεχομένως θα κλείσουν» σημείωσε ο πρύτανης Θόδωρος Θεοδουλίδης στο δημοτικό συμβούλιο της Κοζάνης .Με αυτά τα δεδομένα από τις επτά σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παραμένουν απτόητες μόνο οι τρεις ,η Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και Καλών Τεχνών της Φλώρινας και η Επιστημών Υγείας της Πτολεμαΐδας. Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών της Φλώρινας χάνεται από τον χάρτη και αποδεκατίζεται η Πολυτεχνική Σχολή της Κοζάνης μένοντας με τρία από τα πέντε τμήματά της .Η Σχολή Θετικών Επιστημών της Καστοριάς μένει με ένα τμήμα και η Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Κοζάνης χάνει τα έξι τμήματά της και μένει με ένα στην Καστοριά, αν αυτό λέγεται πια σχολή.
Ποια τμήματα απειλούνται
Κοζάνη
1.Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής
2.Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, της Πολυτεχνικής Σχολής
3.Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών
4.Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών
5.Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών
6.Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών
Γρεβενά
1.Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών
2.Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών
Καστοριά
Μαθηματικών της Σχολής Σχολής Θετικών Επιστημών
Φλώρινα
Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών,
Ποια τμήματα μένουν
Κοζάνη
1.Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής
2.Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής
3.Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής
Καστοριά
1.Οικονομικής Επιστήμης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών
2.Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών
3.Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών
Φλώρινα
1.Ψυχολογίας της Σχολής Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών
2.Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών
3.Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών
4. Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών
Πτολεμαΐδα
1.Μαιευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας,
2.Εργοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας
Ιωάννα Παπαδημητρίου