Μητσοτάκης: Θέλω να αναμορφώσω την χώρα – Η Ελλάδα κόμβος τεχνολογίας

Τους στόχους της διακυβέρνησής του για την χώρα αναφέρει στο περιοδικό Monocle ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Θέλω να αναμορφώσω τη χώρα, μετατρέποντάς τη σε μια χώρα ανοιχτή και ανταγωνιστική, μια χώρα που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, και πάνω απ’ όλα μια χώρα που είναι δεκτική στην αλλαγή και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις ενός γρήγορα εξελισσόμενου κόσμου» τονίζει ο πρωθυπουργός, οι πρωτοβουλίες του οποίου για τον εμβολιασμό θα συζητηθούν το απόγευμα μεταξύ των ηγετών της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη. Η Αθήνα εν τω μεταξύ χαιρετίζει την ανάληψη της κυβέρνησης των ΗΠΑ  από τον Τζο Μπάϊντεν ενώ εκπέμπει το μήνυμα ότι με μια αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας ανάμεσα στα δύο έθνη.

g

Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «την προώθηση έργων με στόχο το μετασχηματισμό της χώρας» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης στο Monocle. «Η Ελλάδα μετατρέπεται, επίσης, σε κόμβο τεχνολογίας», προσθέτει, ενώ συνάμα «έχει εξαιρετική προοπτική να εξελιχθεί σε κέντρο βιοφαρμακευτικής επόμενης γενιάς» τονίζει. Ενώ αναφερόμενος στις δυσκολίες του πρώτου χρόνια ανάληψης της διακυβέρνησης υπενθυμίζει ότι «την προηγούμενη χρονιά ήρθαμε αντιμέτωποι με προκλήσεις σε διάφορα μέτωπα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην πανδημία. Αντιμετωπίσαμε σοβαρά ζητήματα με την Τουρκία, αλλά και στο μεταναστευτικό. Ήταν σαν να ήμασταν διαρκώς σε καθεστώς διαχείρισης κρίσεων. Αλλά η ελληνική κοινωνία πραγματικά επέδειξε ενότητα, ειδικά κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας. Η εθνική μας αυτοπεποίθηση τονώθηκε πάρα πολύ».

Αλλαγή σελίδας στις ΗΠΑ

Σε ότι αφορά την ανάληψη της αμερικανικής Προεδρίας από τον Τζο Μπάϊντεν κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα έχει πλέον καταστεί κομβικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Σε ιδιαίτερα διπλωματική γλώσσα οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι παρά τις διαφορετικές οπτικές, σε πολλά ζητήματα «η συνεργασία της χώρας μας μας με την απελθούσα κυβέρνηση Τραμπ απέφερε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά εγκαταλείφθηκε η πολιτική των ίσων αποστάσεων και υπήρξαν ξεκάθαρες καταγγελίες της τουρκικής προκλητικότητας». Υπενθυμίζεται ότι παρά την στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στην ηγεσία της τουρκικής χώρας, λειτούργησαν όλο το προηγούμενο διάστημα σημαντικά «check and balancies» που εκφράστηκαν κυρίως μέσω των πρωτοβουλιών του τέως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι  με τη νέα ηγεσία η ελληνοαμερικανική σύμπλευση θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερη. Ο νέος Πρόεδρος -όπως ανέφερε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός- είναι ένας έμπειρος πολιτικός που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας και τις ευαισθησίες της, ενώ πορεύεται με σύνεση και σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες.

asd

Τουρκία: Στη Χάγη αν δεν τα καταφέρουμε

Στην συνέντευξή του στο περιοδικό Monocle ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε ειδικά για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών από την γείτονα:

*Tyler Brûlé*: Αναφερθήκατε στην Τουρκία και στο μεταναστευτικό. Πώς αξιολογείτε το υφιστάμενο γεωπολιτικό κλίμα σε αυτή την πλευρά της Μεσογείου; Ήταν κάπως «έντονο» αυτό το καλοκαίρι…

*Κυριάκος Μητσοτάκης*: «Έντονο». Ενδιαφέρουσα επιλογή λέξης για να περιγράψει κανείς όσα συνέβησαν το καλοκαίρι. Σίγουρα η θερμοκρασία ανέβηκε με την Τουρκία. Ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη. Οι διαφορές μας με την Τουρκία επηρεάζουν επίσης τη σχέση της με την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, πιστεύω, ότι η Ευρώπη έλαβε την απόφαση να επιβάλει επιπρόσθετα μέτρα στην Τουρκία, σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση πως η Τουρκία συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που δεν συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της φιλίας στην περιοχή.

Πάντα έτεινα χείρα φιλίας προς την Τουρκία. Και πάντα προέτρεπα τον Πρόεδρο Erdogan να καθίσουμε και να συζητήσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Η ιστορία πάει πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά το θέμα μπορεί να επιλυθεί. Αν δεν τα καταφέρουμε, μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των διεθνών δικαστηρίων.

s


*Tyler Brûlé*: Στο ζήτημα της μετανάστευσης, θεωρείτε πως οι διπλωμάτες σας στις Βρυξέλλες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εξηγήσουν τον ρόλο που διαδραματίζετε εδώ;

*Κυριάκος Μητσοτάκης*: Λάβαμε μεγάλη στήριξη τον Μάρτιο, όταν η Τουρκία προσπάθησε συστηματικά να παραβιάσει τα σύνορα και να στείλει δεκάδες χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αλλά υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας με την Τουρκία και, 48 ώρες αργότερα, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέβη στην περιοχή για να εκφράσει την αλληλεγγύη της. Ωστόσο, δεν είναι μόνο θέμα στήριξης. Κάποια ευρωπαϊκά κράτη κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι οφείλουμε (ως χώρα) να προστατέψουμε τα σύνορα, δίχως όμως να επιδεικνύουν πραγματική αλληλεγγύη.

Σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές, καταστήσαμε σαφές πως αλλάζουμε την προσέγγισή μας στο θέμα της προστασίας των συνόρων μας. Βεβαίως, άνθρωποι θα καταλήγουν να φτάνουν στην Ελλάδα και θα χορηγείται άσυλο σε εκείνους που το δικαιούνται. Η Ελλάδα είναι μία ανοιχτή και φιλόξενη χώρα για αυτούς που διαφεύγουν από διώξεις και πολέμους. Για αρκετούς από αυτούς η Ελλάδα είναι πλέον η πατρίδα τους και είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που είναι εδώ. Υπάρχει όμως μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες. Ταυτόχρονα, ζητάμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιες χώρες, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, είναι απρόθυμες να συνεισφέρουν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria