ΑΕΙ: Oι 5 αλλαγές στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις

Το 30% των νέων δεν αποφοιτά ποτέ απο τα πανεπιστήμια, δήλωσε η Νίκη Κεραμέως για να δικαιολογήσει τις αυστηρές διατάξεις και το χρονικό όριο το οποίο θα επιβληθεί για τις σπουδές στα ΑΕΙ

Με νέο και εξαιρετικά πολύπλοκο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ θα έρθουν φέτος «αντιμέτωποι» οι μαθητές, που φοιτούν στη Γ΄ λυκείου, ενώ οι νέοι φοιτητές θα πρέπει να επιταχύνουν τις σπουδές τους καθώς η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει τέλος στο φαινόμενο των λεγόμενων “αιώνιων φοιτητών” , και άμεσα τα πανεπιστήμια τα έχουν το δικό τους Σώμα Ασφάλειας,το οποίο θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία.Σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη ανακοίνωσαν πλήθος αλλαγών, που αφορούν κυρίως στη Γ΄λυκείου, στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στη φύλαξη των Ανώτατων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων οι οποίες περιέχονται σε νομοσχέδιο το οποίο ήδη τέθηκε σε διαβούλευση και σύντομα θα κατατεθεί πρός ψήφιση στη Βουλή

Απο τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας προκύπτουν και τα εξής εντυπωσιακά δεδομένα

  • Tο 30% των νέων δεν αποφοιτά ποτέ απο τα πανεπιστήμια !
  • Μόλις το 43% των υποψηφίων εισάγεται στο τμήμα,που επιθυμεί .
  • Σε ορισμένα τμήματα οι “αιώνιοι φοιτητές” είναι περισσότεροι απο τους ενεργούς !

Τι ισχύει φέτος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Οσον αφορά στο σημαντικότερο “κομμάτι” των νέων ρυθμίσεων δηλαδή την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι φετινοί υποψήφιοι θα πρέπει να ξέρουν τα εξής

  1. Φέτος τα πανεπιστήμια θα ορίσουν ένα ποσοστό βάσης εισαγωγής για τα τμηματά τους και αυτό θα το κοινοποιήσουν πρός τους ενδιαφερόμενους πρίν ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις .Η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα θα αφορά όχι σε απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά θα ορίζεται απο το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν.
  2. Oι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων θα παραμείνουν μόνο για φέτος οι ίδιοι (όπως ορίστηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς απο το υπουργείο Παιδείας).
  3. Ο αριθμός των πανεπιστημιακών τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο για φέτος δεν είναι γνωστό εάν θα είναι ο ίδιος καθώς η υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στον ακαδημαικό χάρτη μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει οτι κάποια τμήματα φέτος μπορεί και να “εξαφανιστούν” απο το μηχανογραφικό . “Ο ακαδημαικός χάρτης είναι υπο εξέταση και θα εξετασθεί ποιά τμήματα υπηρετούν τα ακαδημαικά κριτήρια”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.
  4. Οι υποψήφιοι φέτος θα καταθέσουν μηχανογραφικό όπως και τα προηγούμενα χρόνια,δηλαδή μια φορά μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών που κατέκτησαν στις πανελλαδικές.
  5. Φέτος οι απόφοιτοι των λυκείων θα μπορούν να συμπληρώσουν ενα επιπλέον μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο τους μόνο και όχι τους βαθμούς των πανελλαδικών.

Τι θα ισχύει από του χρόνου στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει:

  1. Nα δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα,για παράδειγμα ενα τμήμα μαθηματικών να ορίζει το συντελστή βαρύτητας στο μάθημα των μαθηματικών όπως θα εξετασθεί στις Πανελλαδικές.
  2. Επίσης οι υποψήφιοι θα καταθέτουν δύο μηχανογραφικά δελτία .Στην Α φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό 10-15 τμήματα και σίγουρα αυτά που αποτελούν προετραιότητα γι΄αυτούς). Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου

1. Οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών Γ.Ε.Λ. που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο (μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης). Σε αυτό επιλέγουν καθορισμένο αριθμό τμημάτων, σχολών ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση. Ο αριθμός των επιλογών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των τμημάτων, σχολών ή εισαγωγικών κατευθύνσεων του οικείου επιστημονικού πεδίου. Οι υποψήφιοι δύνανται να επιλέξουν σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις με βάση την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση.

2. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις δηλωθείσες επιλογές τους, σύμφωνα με την παρ. 1, μπορούν να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου (μηχανογραφικό δελτίο δεύτερης φάσης), επιλέγοντας χωρίς περιορισμό επιλογών, όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση με βάση την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση. Στη διαδικασία αυτή οι υποψήφιοι διεκδικούν τις θέσεις των οικείων σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων.

Παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για τα ΙΕΚ

Οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του εκάστοτε σχολικού έτους δύνανται, επίσης, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου διατίθεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων των δημόσιων Ι.Ε.Κ., ο οποίος προσδιορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 13Δ, προς κάλυψη από τους τελειόφοιτους και υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων του οικείου σχολικού έτους.

Αυστηρές σπουδές στα Πανεπιστήμια

Ρυθμίσεις θεμάτων διάρκειας φοίτησης και …κατανόηση για εργαζόμενους φοιτητές.

  1. Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών των οποίων ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
  2. Για τους φοιτητές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης κάθε εξάμηνο στο οποίο φοιτούν υπό το καθεστώς αυτό, προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο.
  3. Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής. Ο Οργανισμός ορίζει τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τη διαδικασία διευκόλυνσης της φοίτησης των φοιτητών με αναπηρία.
  4. Οι φοιτητές μπορούν, ύστερα από αίτηση τους προς την κοσμητεία της σχολής τους, να διακόψουν τη φοίτησή τους. Με τον Οργανισμό του ιδρύματος καθορίζονται η διαδικασία διαπίστωσης της διακοπής της φοίτησης, τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση και ο μέγιστος χρόνος της διακοπής.
  5. Με τον Οργανισμό καθορίζονται η διαδικασία και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την κατ` εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 για λόγους εργασίας, σοβαρούς λόγους υγείας ή άλλο σπουδαίο λόγο. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης, εκτός αν η διακοπή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία 

  1. Συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 2734/1999 (Α΄ 161). Αποστολή των Ο.Π.Π.Ι. είναι η προστασία και ασφάλεια των Α.Ε.Ι. και η ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Για τον σκοπό αυτό συνιστώνται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χίλιες (1000) οργανικές επί θητεία θέσεις ειδικών φρουρών, οι οποίες κατανέμονται σε υπηρεσίες ασφάλειας σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 18 του ν. 2800/2000 (Α΄ 41).
  2. 2. Το προσωπικό της παρ. 1 διατίθεται σε Α.Ε.Ι. με κριτήριο την ύπαρξη και την έκταση των σχετικών αναγκών και ανακατανέμεται ανάλογα με τις περιστάσεις, χωρίς χρονικό περιορισμό.
  3. 3. Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. συνεργάζεται με τον πρύτανη ή τον αρμόδιο αντιπρύτανη, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα του ιδρύματος.
  4. 4. Για την εκπλήρωση της αποστολής των Ο.Π.Π.Ι. το προσωπικό της είναι αρμόδιο για την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων και ιδίως για:
  • α) την αποτροπή τέλεσης αδικημάτων εντός των χώρων των Α.Ε.Ι.,
  • β) τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Λήψης Σημάτων μαζί με το προσωπικό των Α.Ε.Ι.,
  • γ) την πραγματοποίηση περιπολιών,
  • δ) την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Κατά την άσκηση των καθηκόντων του συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες σύμφωνα και με την παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

  1. Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και η μισθοδοσία του βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το προσωπικό αυτό διατίθεται σε Α.Ε.Ι. με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, βάσει των αναγκών που διαπιστώνονται σε κάθε Α.Ε.Ι.. Οι διοικήσεις των Α.Ε.Ι. υποχρεούνται να διευκολύνουν με κάθε τρόπο το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. στο Α.Ε.Ι. κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 4.
  2. Με προεδρικό διάταγμα κατόπιν πρότασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, αφού ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της αποστολής των Ο.Π.Π.Ι., καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις αναφορικά με τις διαδικασίες πρόσληψης, εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, διάθεσης του προσωπικού των Ο.Π.Π.Ι., ζητήματα οργάνωσης, συγκρότησης και εξοπλισμού των Ο.Π.Π.Ι., οι ειδικότεροι όροι και λεπτομέρειες σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria