Σε κινητή και τηλεόραση η επόμενη μάχη στις τηλεπικοινωνίες - OlaDeka

Σε κινητή και τηλεόραση η επόμενη μάχη στις τηλεπικοινωνίες

Νέο πεδίο ανταγωνισμού γεννά στις τηλεπικοινωνίες η έλευση της πέμπτης γενιάς δικτύων αλλά και η άνοδος που γνωρίζει ενόψει πανδημίας η συνδρομητική τηλεόραση, με τους Έλληνες παρόχους να δρομολογούν επενδύσεις αλλά και να σχεδιάζουν την στρατηγική για την χρονιά που έρχεται. 

Στο πεδίο της κινητής, τον ανταγωνισμό θα πυροδοτήσει αφενός η έλευση του 5G κι αφετέρου η είσοδος της Forthnet σε αυτή, ως εικονικός πάροχος (MVNO).

Να θυμίσουμε ότι στην πρώτη περίπτωση η δημοπρασία του φάσματος έχει ολοκληρωθεί και οι συμβάσεις της ΕΕΤΤ με τους υπερθεματιστές υπεγράφησαν τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα οι δύο από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που εξασφάλισαν φάσμα, Cosmote και Wind, έχουν ήδη λανσάρει 5G δίκτυα ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα, αν όχι ημέρες, αναμένονται αντίστοιχες ανακοινώσεις και από την Vodafone. 

Και οι δύο πάροχοι μάλιστα – κι όπως όλα δείχνουν και ο τρίτος που θα πατήσει το κουμπί της ενεργοποίησης με την νέα χρονιά – προσφέρουν ταχύτητες πέμπτης γενιάς στους συνδρομητές τους με τα υπάρχοντα συμβόλαια, έχοντας από το καλοκαίρι λανσάρει προγράμματα με απεριόριστα δεδομένα.

Στην δεύτερη περίπτωση, σε αυτή της Forthnet, όλα είναι έτοιμα για την είσοδο στην κινητή, ήδη από το φθινόπωρο, και πλέον υπολείπονται οι αποφάσεις της νέας διοίκησης της εταιρείας. Σημειωτέον ότι ο νέος μεγαλομέτοχος της Forthnet, United Group, έχει προχωρήσει στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης με βραχυπρόθεσμο στόχο την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Την ίδια στιγμή στη θέση του προέδρου βρίσκεται πλέον ο Νίκος Σταθόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και προεδρεύων της Επενδυτικής και Εκτελεστικής Επιτροπής της Bc Partners, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος έχει αναλάβει ο πρώην CFO της εταιρείας, Δημήτρης Τζελέπης. Η εξυγίανση της εταιρείας η οποία ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που θα δρομολογήσει ο νέος μέτοχος, αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό όχι μόνο στο πεδίο της κινητής αλλά και σε αυτό της συνδρομητικής τηλεόρασης. 

Η αρένα της συνδρομητικής τηλεόρασης

Στην αρένα της συνδρομητικής ο πρώτος αγώνας ήδη δόθηκε με την Cosmote TV να εξασφαλίζει για άλλα τρία χρόνια τα δικαιώματα αποκλειστικής μετάδοσης του Champions League και του Europa League της UEFA και η Nova να μπαίνει δυναμικά στο ισπανικό και το γερμανικό πρωτάθλημα εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα για Primera Division και Bundesliga. Επίσης η Nova έχει πλέον εξασφαλίσει και όλους τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για τη σεζόν 2020-2021 ώστε να μεταδίδονται αποκλειστικά στα κανάλια Novasports, ενώ πριν την εξαγορά της από την ΒC Partners, είχε τα δικαιώματα μόνο για εφτά ΠΑΕ. Στον αντίποδα η Cosmote TV έχει εξασφαλίσει το κύπελλο Ελλάδος καθώς και τα δικαιώματα για δημοφιλείς διοργανώσεις όπως το NBA, η Lega Basket Ιταλίας, όλα τα μεγάλα μηχανοκίνητα (Formula1, MotoGP, WRC) καθώς και όλα τα ΑΤΡ στο τένις, Masters 1000, World Tour Finals, 500 κ.λπ.

Την ίδια στιγμή βέβαια και οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες επενδύουν και στο ψυχαγωγικό περιεχόμενο είτε με δικές τους συμπαραγωγές – όπως η σειρά «Έτερος Εγώ» της Cosmote TV η τρίτος κύκλος της οποίας σημείωσε και πάλι υψηλή θεαματικότητα και απέσπασε καλές κριτικές – είτε με αποκλειστικές μεταδόσεις σινεφίλ περιεχομένου.

Δραστήρια στο επίπεδο του ψυχαγωγικού κι όχι αθλητικού περιεχομένου εμφανίζεται και η Vodafone TV, εντάσσοντας προ ημερών στην πλατφόρμα της και το περιεχόμενο του Netflix. Να θυμίσουμε ότι η Vodafone TV προσφέρει με την συνδρομή της αποκλειστικά το περιεχόμενο του HBO ενώ μέσω της πλατφόρμας της, με πρόσθετη συνδρομή, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς  τις σειρές και ταινίες του Amazon Prime και πλέον και του Netflix.

Όσο για το πώς μέχρι στιγμής κατανέμεται η πίτα να αναφέρουμε ότι η Cosmote TV βρίσκεται στην κορυφή με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία να κάνουν λόγο για 563.051 χιλιάδες συνδρομητές. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Nova, με τα στοιχεία της προηγούμενης χρήσης να αναφέρουν 341.883 συνδρομητές, οι οποίοι φτάνουν τις 456.000 σε Ελλάδα και Κύπρο αν προστεθούν και οι συνδρομητές χονδρικής μέσω και των συμφωνιών που έχει κάνει με Vodafone και Wind. Τέλος η Vodafone TV αριθμεί βάσει της τελευταίας ενημέρωσης 138.000 συνδρομητές ενώ η Wind Vision 72.000.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria