Αυστραλία – Οι Καστοριανοί κρατούν την παράδοση ζωντανή

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Αυστραλία – Οι Καστοριανοί κρατούν την παράδοση ζωντανή

Ένα ξεχωριστό ημερολόγιο – λεύκωμα, κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Καστοριανών Αυστραλίας για το νέο έτος, αποτίοντας φόρο τιμής στη γαστρονομία αλλά και ευρύτερη παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Με τίτλο “Κουζίνα και Πολιτισμός: Γεύσεις, έθιμα και παραδόσεις από την Καστοριά”, το ημερολόγιο συγκεντρώνει παραδοσιακές συνταγές της Καστοριάς, αλλά και τα έθιμα που πρωταγωνιστούν στον χρόνο.

Κάθε μήνας δηλαδή συνοδεύεται με εδέσματα Καστοριανής υπογραφής, μαζί με ένα μικρό κείμενο που παρουσιάζει συνοπτικά τα έθιμα και τις γιορτές που πρωταγωνιστούν σε κάθε περίοδο.

Το ημερολόγιο ανοίγει με καλωσόρισμα σε διάλεκτο και ο Ιανουάριος που διανύουμε είναι αφιερωμένος στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και τα ραγκουτσάρια, το τριήμερο Καστοριανό καρναβάλι με αρχαιοελληνικές ρίζες, που ξεκινά την ημέρα των Θεοφανείων.

“Πρόθεσή μας και κίνητρο, είναι να μεταφέρει ένα πολύτιμο φορτίο της παράδοσης στη σημερινή πραγματικότητα και να το προσφέρει στις νεότερες γενιές, να δέσει το χθες με το σήμερα”, λέει η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελευθερία Λαλοπούλου.

Η πρόεδρος Ελευθερία Λαλοπούλου με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Καστοριανών. Φώτο: Supplied.

Όπως εξηγεί η ίδια, ανά τα χρόνια δραστηριοποίησής της στην παροικία και στον Σύλλογο ειδικότερα, έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ανάμεσα στους Αυστραλογεννημένους ομογενείς για την παράδοση του τόπου που εκδηλώνεται στους χορούς, τα ήθη και έθιμα και βέβαια την παραδοσιακή κουζίνα.

Όσο για τις φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί, συνδυάζουν στοχευμένα ιστορικές και σύγχρονες εικόνες της Καστοριάς αλλά και στιγμιότυπα από τις δράσεις των αποδήμων της στην Αυστραλία.

Το ημερολόγιο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργήσει ως “συναισθηματική γέφυρα με το παρελθόν της Καστοριάς, μια διαδρομή στον χώρο, στον πολιτισμό και την κοινωνική σύνθεση της περιοχής”.

Παίρνοντας και μορφή λαογραφικού λευκώματος, αποσκοπεί μεν να αναδείξει τα σημεία που κάνουν “την αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας” να ξεχωρίζει, αλλά καταγράφει και κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης Ελλάδας.

Άλλωστε, η έκδοση συμπίπτει με την εορταστική επέτειο 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, στην οποία και γίνεται αναφορά στην τελευταία σελίδα του ημερολογίου.

“Δεν ξεχνάμε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας[…]

“Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε τον δικό μας αγώνα όποτε χρειαστεί, και να φανούμε αντάξιοι επίγονοι αυτών που τιμούμε σήμερα”, αναφέρει το σχετικό απόσπασμα

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια