Αρκουμανέας πρόεδρος ΕΟΔΥ: Έχουμε διασπορά της μετάλλαξης – Ενδείξεις και για τη Βόρεια Ελλάδα [vids] - OlaDeka

Αρκουμανέας πρόεδρος ΕΟΔΥ: Έχουμε διασπορά της μετάλλαξης – Ενδείξεις και για τη Βόρεια Ελλάδα [vids]

Την ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα και την Κρήτη, αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως στη χώρα μας προς το παρόν έχει εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη με συνολικά 59 κρούσματα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα» σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας.

«Πιο μεταδοτικό το μεταλλαγμένο στέλεχος»

Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξέφρασε την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα, κάτι που, όπως είπε, έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση.

Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, τόνισε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις.

Δεν απέκλεισε, μάλιστα, ενδεχόμενο τρίτου lockdown αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια.

Για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία την προσεχή Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση ειλημμένη ενώ για την επόμενη δραστηριότητα που θα μπορούσε να ξεκινήσει εξήγησε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε Παρασκευή από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

«Συζητάμε εβδομάδα- εβδομάδα, μέρα – μέρα. Ανοίγουμε σταδιακά για να βλέπουμε την επίπτωση της κάθε άρσης και για να έχουμε καλύτερη εικόνα για μετάλλαξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ανησυχία στο υπουργείο Υγείας για τα μεταλλαγμένα στελέχη

«Μας ανησυχεί η μετάλλαξη του κορονοϊού και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο μεταδοτική είναι. Παρακολουθούμε κάθε ημέρα και αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας», επισήμανε μιλώντας στο Blue Sky και στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» με τον Σωτήρη Ξενάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Πρόσθεσε ότι «γίνονται έλεγχοι στα κρούσματα αν είναι μόλυνση από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού και το παρακολουθούμε».

Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας έχει καθοδική πορεία, εκτίμησε ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο της εορταστικής περιόδου, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν λίγες ημέρες για να αξιολογηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria