Lockdown: Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο και κομμωτήρια – Σχολεία μετά τις 7 Ιανουαρίου

Αρχική » Ελλάδα » Lockdown: Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο και κομμωτήρια – Σχολεία μετά τις 7 Ιανουαρίου

Με ποια σειρά αναμένεται να γίνει η άρση του lockdown – Πότε αναμένεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια

Με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων του κορονοϊού και την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του καθολικού lockdown για 7 ακόμα ημέρες, παρόλο που τα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας βελτιώνονται με αργό ρυθμό. Την αναμενόμενη παράταση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε και επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το μεσημέρι της Πέμπτης, ωστόσο σημείωσε ότι από τα μέτρα εξαιρούνται τα εποχικά καταστήματα.

«Τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, παρατείνονται μέχρι και την Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 στις 6:00», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Στέλιου Πέτσα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, το βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο και ο υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων, που σήμερα Πέμπτη έφτασαν του 622, δεν αφήνουν περιθώρια άρσης του lockdown, το οποίο θα γίνει με μεγάλη φειδώ.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξαίρεση στην παράταση του lockdown αποτελούν τα εποχικά καταστήματα, τα οποία θα ανοίξουν νωρίτερα, στις 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το Open, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν τα κομμωτήρια, τα οποία ίσως ανοίξουν στις 11 του μήνα, δηλαδή 3 ημέρες πριν από το λιανεμπόριο.

Αργεί το άνοιγμα των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων

Για την εστίαση και για τα νυχτερινά κέντρα τα νέα θα έρθουν αργότερα, ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους φοιτητές του Columbia, προϊδεάζει για αρκετά μεγάλη αναμονή. «Πρέπει να κατανοήσουμε πως συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι την άφιξη του εμβολίου, όπως για παράδειγμα, η διασκέδαση, τα μπαρ ή η μεταμεσονύκτια διασκέδαση. Δεν μπορούμε να έχουμε ανθρώπους στα μπαρ μέχρι την άφιξη του εμβολίου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Λίγο πριν την έλευση των εμβολίων που αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό, ο Αλμπέρ Μπουρλά,  επικεφαλής της εταιρείας Pfizer, η οποία δημιουργεί ένα από τα πολυαναμενόμενα εμβόλια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκεια: «Οι κυβερνήσει ας γνωρίζουν, ότι δεδομένης της πίεσης γι άνοιγμα της οικονομίας, δεν θα πρέπει να κάνουν το λάθος και να πουν ότι τώρα έχουμε ένα εμβόλιο, άρα ας χαλαρώσουμε αμέσως τα μέτρα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο ως ένα εργαλείο για να ελέγξουμε τον ιό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος τη Pfizer.

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία – Υποχρεωτικές οι μάσκες

Παράλληλα, κλειστά θα συνεχίσουν να είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση για το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν το άνοιγμά τους. Σε αυτή την εισήγηση κατέληξε κατά πλειοψηφία η επιτροπή λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης για το θέμα, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ethnos.gr. Το πιθανότερο σενάριο για το άνοιγμα των σχολείων, αναφέρει ότι όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα μετά την 7η Ιανουαρίου. 

Σύμφωνα με το Open, επιβεβλημένη θα παραμείνει και η καθολική χρήση της μάσκας προστασίας από τον κορονοϊό για αρκετές ακόμα εβδομάδες, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να ισχύσει και με άλλα περιοριστικά μέτρα.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια