«Συναγερμός» έχει σημάνει σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ μετά τη σύλληψη δύο ατόμων ελληνικής υπηκοότητας στη Ρόδο με την κατηγορία της κατασκοπείας και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.
Οι συλλήψεις έγιναν από την Κρατική Ασφάλεια και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., ο ένας από τους συλληφθέντες εργάζεται ως μάγειρας σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο). Ο συγκεκριμένος έβγαζε φωτογραφίες τα πολεμικά πλοία και τα έστελνε σε εργαζόμενο στο τουρκικό προξενείο στη Ρόδο. Ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο.
Η διερεύνηση της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την ΕΥΠ και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου.
Η ανακοίνωση
Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.
Εκ των ανωτέρω, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο.
Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου.
Τον Οκτώβριο έπιασαν Γερμανούς δημοσιογράφους για κατασκοπεία
Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί στις 9 Οκτωβρίου, όταν δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι που βρίσκονταν για ρεπορτάζ στο νησί, φέρονται να τράβηξαν πλάνα από ελληνικά πολεμικά πλοία, χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες άδειες. Οι δύο δημοσιογράφοι έγιναν αντιληπτοί από τα πληρώματα των πλοίων οι οποίοι ενημέρωσαν την οικεία Λιμενική Αρχή.
Αρνήθηκαν να δώσουν το οπτικό υλικό σε άνδρες του λιμενικού που τους εντόπισαν κι έτσι προσήχθησαν στο Λιμεναρχείο, όπου παρουσία και στελεχών της ΕΥΠ το υλικό δεσμεύθηκε.
Τι είναι η κατασκοπεία
Κατασκοπεία θεωρείται η απόκτηση απόρρητων ή εμπιστευτικών πληροφοριών από μια κυβέρνηση, εταιρεία/επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο, χωρίς την άδεια του κατόχου των πληροφοριών. Είναι εγγενώς μυστική, όπως είναι αυτονόητο ότι είναι ανεπιθύμητη και σε πολλές περιπτώσεις παράνομη και τιμωρείται από το νόμο. Είναι ένα υποσύνολο της “συλλογής πληροφοριών”, το οποίο αλλιώς μπορεί να διεξάγεται από δημόσιες πηγές και με τη χρήση απολύτως νόμιμων και ηθικών μέσων. Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση της κατασκοπείας από την “συλλογή πληροφοριών”, καθώς η τελευταία δεν συνεπάγεται αναγκαστικά την κατασκοπεία, αλλά συχνά αντιπαραβάλει πληροφορίες open-source.
Η κατασκοπεία είναι συχνά μέρος μίας θεσμικής προσπάθειας από μια κυβέρνηση ή έχει εμπορικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, ο όρος συνδέεται γενικά με την κρατική κατασκοπεία σε δυνητικούς ή πραγματικούς εχθρούς κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς. Η κατασκοπεία που αφορά τις επιχειρήσεις είναι γνωστή ως βιομηχανική κατασκοπεία.