Το νέο στέλεχος του ιού προκαλεί παγκόσμια ανησυχία καθώς έχουν καταγραφεί ενδείξεις ότι έχει σημαντικά μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Ως αποτέλεσμα εγείρονται μία σειρά από άλλα συναφή ερωτήματα, τα οποία αποκωδικοποιούνται στις ακόλουθες οκτώ ενότητες με πληροφορίες από δύο σημερινά δημοσιεύματα των Financial Times και του BBC .
1. Που πρωτοεμφανίστηκε και πώς ονομάζεται το νέο στέλεχος του ιού: Ο μεταλλαγμένος ιός εμφανίστηκε αρχικά στην νοτιοανατολική Αγγλία και η επίσημη ονομασία που προς το παρόν χρησιμοποιεί ο ΠΟΥ είναι B.1.1.7
2. Πέραν της Αγγλίας που αλλού έχει ανιχνευθεί το νέο στέλεχος; Επιβεβαιωμένα κρούσματα με δράστη το νέο στέλεχος έχουν ανιχνευθεί στην Ολλανδία, τη Δανία, την Ιταλία, τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία. Σε σημερινές δηλώσεις του επίσης ο Γάλλος Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε πιθανό ο ιός να κυκλοφορεί και στη Γαλλία, αν και δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα.
3. Τι ανησυχεί τους επιστήμονες; Κυρίως δύο πράγματα: Πρώτον ο άνευ προηγουμένου αριθμός των μεταλλάξεων που μεταφέρει πάνω του. Και δεύτερον η ταχύτητα με την οποία υποσκελίζει άλλα στελέχη του ιού στην νότια Αγγλία. Το νέο στέλεχος έχει διαφοροποιημένα 23 γράμματα του γενετικού κώδικα του κορωναϊού εκ των οποίων τα 17 σχετίζονται με τον τρόπο που εισέρχεται και πολλαπλασιάζεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
4. Επιφέρει ισχυρότερα συμπτώματα ο νέος ιός; Σύμφωνα με όσα αναφέρουν επιστήμονες η απάντηση είναι «όχι». Τα ποσοστά νοσηλείας στη νοτιοανατολική Αγγλία δεν έχουν αυξηθεί παρά μόνο σε πλήρη αντιστοιχία με τα κρούσματα. «Θα με εξέπληττε αν προέκυπταν στοιχεία που να δείχνουν ότι το νέο στέλεχος προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα» λέει στους FT ο François Balloux, διευθυντής του Γενετικού Ινστιτούτου του UCL.
5. Πόσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται το νέο στέλεχος. Το «έως και 70% ταχύτερα» που ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον προέκυψε από μία τοποθέτηση του δρος Ερικ Βολτζ του Imperial college London: (Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο). «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ξέρουμε. Αλλά από ό,τι βλέπουμε μέχρι στιγμής αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα , πιο γρήγορα από κάθε άλλη παραλλαγή που έχει αναπτυχθεί», είπε. Η ταχύτερη μετάδοση αυξάνει και την περίφημη τιμή (ή δέικτη) R – δηλαδή τον μέσο όρο των ανθρώπων που μπορεί να μολύνει ένας ήδη ασθενής– κατά 0,4 κάτι που καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον έλεγχο του ιού χωρίς σκληρά μέτρα lockdown.
6. Από που προήλθε το νέο στέλεχος; Η πλέον πιθανή εξήγηση είναι ότι το νέο στέλεχος εμφανίστηκε σε κάποιον ασθενή με αδύναμο ανοσοποιητικό οργανισμό που δεν μπόρεσε να καταπολεμήσει τον ιό. Αντιθέτως το σώμα του ασθενούς αυτού μετετράπη σε πεδίο τροφής για τον ιό, δίνοντάς του τη δυνατότητα να μεταλλαχθεί.
7. Τα εμβόλια που βρίσκονται υπό παρασκευή θα είναι αποτελεσματικά απέναντί του; Μέχρι τώρα όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι «πιθανότατα το νέο στέλεχος δεν θα είναι ικανό να διαφύγει από την άμυνα που παρέχουν στον οργανισμό τα εμβόλια». Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι πιο διστακτικοί: O καθηγητής Kristian Andersen, διευθυντής του Ινστιτούτου Μολυσματικών ασθενειών Scripps της Καλιφόρνια αναφέρει: «Έχω δει πολλά άρθρα που λένε ότι δεν υπάρχει επίπτωση στην ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια. Αυτό δεν είναι σωστό. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε , αλλά θα ξέρουμε τις επόμενες εβδομάδες.
8. Τα τεστ ανιχνεύουν το νέο στέλεχος του ιού; Στο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται: Τα συμβατικά τεστ για την Covid-19 δεν ανιχνεύουν τις ιικές μεταλλάξεις. Οι παραλλαγές μπορούν να ανιχνευθούν μόνο εάν αναγνωσθούν και τα 30.000 γράμματα του γενετικού κώδικα, κάτι που απαιτεί ειδική διαδικασία. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Επικεφαλής Ιατρός της Βρετανίας, επιδημιολόγος Κρις Γούιτι αναφέρει ότι τα συμβατικά τεστ θα μπορούν να ανιχνεύουν και το νέο στέλεχος. Άρα φαίνεται ότι τα σημερινά τεστ ανιχνεύουν τον κορωναϊό χωρίς να είναι ωστόσο γνωστό εάν ανιχενύουν κατα πόσον αυτός προέρχεται από το μεταλλαγμένο στέλεχος.