Μετά την «κωλοτούμπα» προς την Ευρώπη και την αποχώρηση του Oruc Reis, ο Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε και τον ελληνοτουρκικό διάλογο: Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Αθήνα σε διερευνητικές επαφές και δηλώνει ότι «η Τουρκία είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ δήλωσε πως «όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα δίχως προϋποθέσεις. Είχαμε συμφωνήσει με την Ελλάδα στην έναρξη των διερευνητικών επαφών.
Όμως η Ελλάδα υποχώρησε με την δικαιολογία της παρουσίας του Oruc Reis στο πεδίο κι έτσι δεν καθορίστηκε η ημερομηνία των συναντήσεων.
Το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας ανακοίνωσε ότι το Όρουτς Ρέις ολοκλήρωσε τις εργασίες του στην ανατολική Μεσόγειο στις 29 Νοεμβρίου του 2020 και πως επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας.
Η Τουρκία και σήμερα και από εδώ και πέρα θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή στον διάλογο δίχως προϋποθέσεις».
Το μήνυμα Μέρκελ και ο ελιγμός Ερντογάν
Το μήνυμα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έρχεται την ώρα που τα σύννεφα στην Ευρώπη πυκνώνουν για την Αγκυρα εν όψει της συνόδου κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου και, κυρίως, μία ημέρα μετά την δήλωση Μέρκελ ότι «τα όσα κάνει η Τουρκία στην Μεσόγειο είναι προκλητικά και επιθετικά».
Η γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να ανέβασε τους τόνους, παραμένει όμως διστακτική έως και αρνητική στην προοπτική άμεσης επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα βλέπουν την «πρόσκληση διαλόγου» της Τουρκίας ως έναν ακόμη προσχηματικό ελιγμό Ερντογάν, με στόχο να δώσει επιχειρήματα στην Ανγκελα Μέρκελ υπέρ της Αγκυρας και κόντρα στην πίεση αρκετών εταίρων – με πρώτη την Γαλλία – για κυρώσεις.
Το Βερολίνο απαντά στον Ν. Δένδια για το εμπάργκο όπλων
Εδώ έχει ενδιαφέρον και η σημερινή, έμμεση απάντηση του Βερολίνου προς τον Νίκο Δένδια για το θέμα της επιβολής εμπάργκο όπλων από την Γερμανία κατά της Τουρκίας – θέμα, που ο έλληνες υπουργός Εξωτερικών έθιξε με υψηλούς τόνους και στην συνέντευξή του στο Politico.
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γερμανία ακολουθεί πολύ προσεκτική πολιτική εξοπλισμών και οι εξαγωγές της προς την Τουρκία είναι ιδιαίτερα περιορισμένες:
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε, «προσπαθεί –και ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- για αποκλιμάκωση και διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πολιτικές αποφάσεις για τον έλεγχο των εξαγωγών λαμβάνονται πάντοτε με το βλέμμα στραμμένο στο κλίμα ασφάλειας που επικρατεί στην εκάστοτε περιοχή και σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
“Περιορισμένες οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία”
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακολουθεί μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής αμυντικού εξοπλισμού.
Για τον λόγο αυτό προτού παρθεί απόφαση και δοθεί η άδεια σε κάθε ανάλογη περίπτωση, λαμβάνονται υπόψη τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.
Σε μια σύγκριση πολλών ετών, οι αριθμοί αδειών που δόθηκαν και αφορούν στην Τουρκία βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση -για τον λόγο αυτό- δεν έδωσε τα προηγούμενα χρόνια καμία άδεια για κρίσιμους εξοπλισμούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο τοπικών στρατιωτικών επιχειρήσεων», κατέληξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.