Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο χειροτερεύουν τα πράγματα - OlaDeka

Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο χειροτερεύουν τα πράγματα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να βοηθήσει στην επίλυση των διαφορών σχετικά με τους πόρους φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά άφησαν οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Οι 27 υπουργοί, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι να αξιολογήσουν τους λόγους για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας, αρκέστηκαν να συμφωνήσουν ότι η Τουρκία έχει επιδεινώσει τις εντάσεις από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι ηγέτες της ΕΕ απείλησαν με επιβολή κυρώσεων τον Δεκέμβριο.

«Δυστυχώς, δεν έχουμε δει μεγάλη πρόοδο ή βελτίωση από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αντιθέτως, από πολλές πλευρές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, όταν οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν χρόνο στην Αγκυρα να βρει μια διπλωματική λύση.Advertisement

Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο χειροτερεύουν τα

Η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., ισχυρίζεται ότι οι πόροι φυσικού αερίου διεκδικήθηκαν επίσης από την Ελλάδα και την Κύπρο – μια διαμάχη που έχει προκαλέσει νέες εντάσεις για το διχοτομημένο νησί της Κύπρου, τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και την ευρύτερη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Τα κράτη της Ε.Ε. χαρακτηρίζουν τις τουρκικές έρευνες στα αμφισβητούμενα ύδατα, την απόφαση να ανοίξει ξανά τα Βαρώσια και τη διαμάχη με τη Γερμανία για το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη ως απόδειξη ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του δεν θα «υποκύψει στις απειλές και τον εκβιασμό», αλλά επανέλαβε την έκκλησή του για διαπραγματεύσεις σχετικά με τα προς επίλυση ζητήματα.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσε ότι η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση για το σύνολο της Ευρώπης και κατέστη σαφές πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση.

Οι εντάσεις ξέσπασαν τον Αύγουστο όταν η Τουρκία έστειλε ένα ερευνητικό σκάφος για να χαρτογραφήσει τις προοπτικές γεώτρησης στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η Γερμανία, τωρινή κάτοχος της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ, έχει το κλειδί για το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις. Ηλπιζε να μεσολαβήσει μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας, αλλά ήταν έξαλλη όταν η Τουρκία επανέλαβε τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κύπρο τον Οκτώβριο, μετά από μια παύση που είχε προηγηθεί στο μεσοδιάστημα.

«Θα υπάρξει απόφαση στη σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας, μετά τη συνάντηση. «Υπήρξαν επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις. Επομένως, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα το χειριστεί αυτό». 

Αλλαγή του κλίματος σε βάρος της Τουρκίας

Μία αλλαγή του κλίματος σε βάρος της Τουρκίας εντός του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαπιστώνει μετά την συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος, σε δηλώσεις του , ζητά τον τερματισμό από μέρους της Αγκυρας των συνεχιζόμενων προκλήσεών της, τονίζοντας ότι «η υπομονή (σ.σ. απέναντι στην Τουρκία) φτάνει στο τέλος της, το νήμα της υπομονής είναι σαν να έχει ήδη σπάσει».

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, εκφράζει την πεποίθησή του πως θα μπορούσαν να υπάρξουν σαφείς αποφάσεις ως προς την Τουρκία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, και επισημαίνει ότι μία σειρά κρατών εκφράστηκαν στην ίδια κατεύθυνση, όπως επίσης και ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας ανέφερε ότι δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες διαλόγου με την Αγκυρα. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, όλες οι προσπάθειες να διαμορφωθεί μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, τορπιλίστηκαν. «Τα θαλάσσια σύνορα θα μπορούσαν τελικά να καθοριστούν μόνον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αντιμετωπίζει την Ανατολική Μεσόγειο ως τον ιδιωτικό κήπο της» τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας ταυτόχρονα να τερματιστούν οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας. Ο ίδιος πιστεύει ότι «υπάρχει σίγουρα μία αλλαγή στην ευαισθητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη θεμελιώδη συζήτηση για το πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία στο μέλλον».

Νωρίτερα σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει «πολύ ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στην Τουρκία», ελπίζοντας, όπως τόνισε, ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ληφθούν «σαφείς αποφάσεις» για την Τουρκία.

«Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι μία στρατηγική πρόκληση. Η πολιτική άνοιγμα της πόρτας, κλείσιμο της πόρτας, την οποία ακολουθεί η Αγκυρα, δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτή από εμάς» είχε επισημάνει στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

Via

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria