Στα μαγαζιά με SMS, προσοχή στα κομμωτήρια ζητάει η Αθήνα Λινού

Αρχική » Ελλάδα » Στα μαγαζιά με SMS, προσοχή στα κομμωτήρια ζητάει η Αθήνα Λινού

Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι αποφασισμένη. Μαγαζιά θα ανοίξουν πριν τις γιορτές και ήδη αρχίζουν οι πρώτες διαφωνίες από γνωστούς λοιμωξιολόγους, όπως η Αθηνά Λινού. «Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε.

Έως την Παρασκευή αναμένονται οι οριστικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά, τα κομμωτήρια και για το αν θα είναι κλειστές οι Εκκλησίες τα Χριστούγεννα. Ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε ποιοι θα εξαιρεθούν από την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και δεν απέκλεισε αλλαγές στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως οι οριστικές αποφάσεις για λιανεμπόριο, εκκλησίες, κομμωτήρια και μετακινήσεις αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας και «υποσχέθηκε» ότι θα υπάρξει χρόνος να προετοιμαστεί το άνοιγμα της αγοράς.

Τα sms στα 13033 δεν θα μας… αφήσουν. Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι η μετακίνηση με sms θα ισχύει και αφού ανοίξει το λιανεμπόριο. Θα γίνεται με ανάλογο κωδικό (δεν είπε με ποιον) και θα επιτρέπονται τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα ξεκινάει από τις 21:00. Δεν αποκλείεται η διεύρυνση να ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, μάλλον από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Σχετικά με την καραντίνα στην οποία θα υποχρεώνονται όσοι έρχονται από το εξωτερικό, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι θα μένουν στο σπίτι τους, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για μέτρο που σκοπό έχει την αποτροπή της μετακίνησης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αφού χαρακτήρισε «λίγο υπερβολικό κάποιος να φύγει για Αυστρία ή Ελβετία, αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, αφού τα δικά μας είναι κλειστά».

Αθηνά Λινού: Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι δύσκολα γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες

«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε η Αθηνά Λινού μιλώντας στο MEGA σχετικά με τον κορωνοϊό και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

«Περιμένοντας το εμβόλιο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας. Για τις γιορτές, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα οικογενειακό, χαρούμενο περιβάλλον, χωρίς να έχουμε πολλές επαφές με ανθρώπους», συμπλήρωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχολιάζοντας γιατί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να συγκεντρωθούν διαφέρει από χώρα σε χώρα, η κ. Λινού τόνισε ότι «κάθε χώρα έχει έναν διαφορετικό αριθμό. Νομίζω ότι οι επιλογές γίνονται πρακτικά. Ώστε να είναι δύο οικογένειες. Αυτό που δεν ακούστηκε είναι ότι αυτά τα 9 άτομα θα πρέπει να είναι τα ίδια άτομα που θα κάνουμε γιορτές, όλες τις ημέρες. Πρέπει να είναι οι ίδιοι ώστε να μην έρθουμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, γιατί έτσι τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουμε».

«Και στη νησιωτική χώρα και στην Πελοπόννησο ακούγεται ότι δεν έχουν κρούσματα, αλλά φοβάμαι ότι πρέπει να κάνουμε τεστ, να εκπροσωπηθούν και αυτές οι περιοχές για να δούμε τι κινδύνους εγκυμονεί η κατάσταση εκεί. Και στην Αττική, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα τεστ, και καλό θα ήταν να είχαμε ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα, για να διατηρήσουμε μια ασφάλεια, να μην ξεφύγουμε στις γιορτές. Στην Αμερική μετά τη γιορτή Ευχαριστιών έχουν αύξηση στα κρούσματα, και υπάρχουν προτροπές ώστε ο κόσμος να μάθει πώς να πει όχι σε μια οικογενειακή συγκέντρωση», συνέχισε η κ. Λινού.

Σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, η ίδια είπε ότι «μελετούν στην Επιτροπή και η Πολιτεία τον κίνδυνο διασποράς. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια