Η. Κάτανας - Επερώτηση για«Μέτρα στήριξης του λιανεμπορίου, των γυμναστηρίων και της εστίασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα» - OlaDeka

Η. Κάτανας – Επερώτηση για«Μέτρα στήριξης του λιανεμπορίου, των γυμναστηρίων και της εστίασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα»

Επερώτηση που αφορά σε «Μέτρα στήριξης του λιανεμπορίου, των γυμναστηρίων και της εστίασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και η προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα»

Κα Πρόεδρε,

Αποτελεί κοινή παραδοχή και πέρα από κάθε αμφιβολία το γεγονός πως η περιοχή μας βιώνει τη χειρότερη οικονομική περίοδο, με σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρο το φάσμα της ζωής των ανθρώπων της. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε σε όλους τους τόνους, πως η περιφέρεια πρέπει να σταθεί δίπλα στους δοκιμαζόμενους επιχειρηματίες της, τόσο με αφορμή τις επιπτώσεις από τη βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση, όσο και τις επιπτώσεις από την πανδημία, ειδικά μετά την ανακοίνωση επιβολής ολικού lockdown στην ΠΕ Κοζάνης, με εφαρμογή αυτού από τις 19/12/2020.

Η απόφαση αυτή αποτελειώνει στο σύνολο του τον επιχειρηματικό κλάδο της περιοχής μας. Τον οδηγεί σε αφανισμό και στο κλείσιμο πολλών  καταστημάτων και επιχειρήσεων. Περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα με περισσότερα κρούσματα, όχι μόνο δεν κλείσανε, αλλά συνεχίζουν και παραμένουν ανοιχτές. 

Η επερώτηση μας μετά και τις εξελίξεις της 19ης Δεκεμβρίου, κατατίθεται διότι:

I. Διαπιστώνουμε σημαντική καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και υλοποίηση των εξαγγελιών του κ. Περιφερειάρχη και των συνεργατών του, που κατατέθηκαν σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και μέσω δηλώσεων στα τοπικά ΜΜΕ και αφορούν στην ουσιαστική – πραγματική στήριξη των δεινοπαθούντων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων.

II. Έχουμε φτάσει αισίως στην περίοδο των εορτών και η περιφέρεια μας δείχνει να μην μπορεί να βγει από το τέλμα της πανδημίας, τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες τους, με συνέπεια να υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και στην οικονομία. 

Ως εκ τούτου θα θέλαμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα, σχετικά με την πορεία των εξαγγελιών στήριξης, για την οποία ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης έχουν τοποθετηθεί πολλές φορές.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο Αρμόδιος   Αντιπεριφερειάρχης

Ερωτήματα αναφορικά με τα υφιστάμενα και τα νέα προγράμματα της ΠΔΜ:

  • Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής (σε στάδιο αξιολόγησης)

α) Θέλουμε να μας ενημερώσετε για την πορεία αξιολόγησης των αιτήσεων. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε και πότε αναμένεται η έκδοση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με την πρόσκληση αλλά και με δηλώσεις σας στα ΜΜΕ, έχετε ως ορόσημο την 31η Δεκεμβρίου του 2020 για την έκδοση των αποφάσεων ένταξης. Τυχόν καθυστέρηση θα μεταθέσει και χρονικά τη διαδικασία των εκταμιεύσεων. Οπότε, είναι εύλογη η αγωνία των επιχειρήσεων, αφού η πίεση που τους ασκείται λόγω των δυσμενών συνθηκών είναι μεγάλη.

β) Επίσης, σε συνέντευξή σας στις 18/11/2020 στον ALPHA FM, δηλώσατε ότι ο αριθμός δικαιούχων θα είναι τουλάχιστον 1.700, με τη βάση ένταξης να διαμορφώνεται στους 23-25 βαθμούς. 

Από που προκύπτουν αυτά τα στοιχεία και από πού πηγάζει αυτή η βεβαιότητα σας, ότι οι δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν πάνω από αυτή τη βαθμολογία;  Έχετε πρόσβαση στα δεδομένα της αξιολόγησης; 

Πραγματικά, δεν έχει ξανασυμβεί πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας να διοχετεύονται στα ΜΜΕ για λίγη δημοσιότητα, τέτοιου είδους στοιχεία. Και αυτό μόνο ζημιά προκαλεί  στην αξιοπιστία των προγραμμάτων της Περιφέρειας.

γ) Στην ίδια συνέντευξη, αναφέρατε ότι γίνεται προσπάθεια για αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος. Μπορείτε να μας ενημερώσετε ποιες ενέργειες έγιναν και ποιο είναι το αποτέλεσμα; 

Τέλος, κάνοντας έναν απολογισμό τι έχετε να πείτε στο μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων που αποκλείστηκαν λόγω κριτηρίων και γιατί δεν έγινε καλύτερη ιχνηλάτιση των πραγματικών αναγκών, έτσι ώστε να ωφεληθούν πρωτίστως οι μικρότερες επιχειρήσεις, αλλά και περισσότερες σε αριθμό;

  • Νέο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής (αναμένεται)

Στην ίδια συνέντευξη σας, δηλώσατε: «έχουμε εξασφαλίσει ένα ποσό για να βγάλουμε άμεσα, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο εκτιμώ, ένα δεύτερο πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αποκλείστηκαν από το πρώτο πρόγραμμα». Μάλιστα προσδιορίσατε και το περίγραμμα του νέου προγράμματος.

 Δεδομένου πως έχει περάσει περίπου ένας μήνας από τότε και βρισκόμαστε στα τέλη  Δεκεμβρίου, σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

  • Νέο πρόγραμμα Γενικής Επιχειρηματικότητας (αναμένεται)

Δηλώσατε ακόμα, όπως και σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, πως «είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ένα νέο πρόγραμμα με επιχορήγηση 70%». Ομοίως, δώσατε το περίγραμμα αυτού του προγράμματος. Δεδομένου ότι έχει περάσει περίπου ένας μήνας από τότε και βρισκόμαστε στα τέλη του Δεκεμβρίου, σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

  • Πρόγραμμα Εξωστρεφής Επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία (προκηρύχθηκε 5/6/2020)

Θέλουμε να μας ενημερώσετε για την πορεία της εξέλιξης του προγράμματος και αν έχετε σκοπό να αυξήσετε τον προϋπολογισμό, αφού τελευταία στιγμή προσθέσατε νέους ΚΑΔ, αυξάνοντας έτσι τους δικαιούχους και με δεδομένο το 70% της επιχορήγησης χωρίς νέα αύξηση, το ποσό θα εξαντληθεί πάλι σε λίγους.

Ενδεικτικό ακόμη αυτής της προχειρότητας, είναι ότι στις 4-9-20 αλλάξατε τους όρους του προγράμματος, αλλά σας διέφυγε ότι με την αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης στο 70%, το ανώτατο όριο προϋπολογισμού έργου 300.000 οδηγεί σε παραβίαση του ορίου De minimis (70% ποσοστό ενίσχυση x 300.000 π/υ έργου = 210.000 επιχορήγηση, όταν το ανώτατο όριο επιχορηγήσεων στην τριετία είναι 200.000). Λάθος που σπεύσατε να το διορθώσετε με νέα τροποποίηση στις 23/9. 

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, ο Περιφερειάρχης αλλά και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης,  θα πρέπει να μας απαντήσουν και ποιοι είναι αυτήν τη στιγμή οι διαθέσιμοι πόροι στον Άξονα 3, για την στήριξη των επιχειρήσεων. 

Ζητάμε ξεκάθαρες απαντήσεις, τι σκοπεύετε να κάνετε με τον κλάδο των Γυμναστηρίων και της Εστίασης και αν από εκείνα που ελέχθησαν και καταγράφηκαν στην συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου και αφορούσαν στην πρότασή μας για την αποκλειστική χρηματοδότηση 4 εκ. Ευρώ στους δύο παραπάνω αναφερόμενους κλάδους, αν έγιναν κάποιες ενέργειες και ποιες είναι αυτές.

Τέλος, αν  προτίθεστε να ενισχύσετε με επιπλέον πόρους τον Άξονα 3 του ΠΕΠ, για την προκήρυξη νέων προγραμμάτων.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μαζί με τις διαπιστώσεις και τις ερωτήσεις, σας καταθέτουμε και συγκεκριμένες προτάσεις θέλοντας να μας απαντήσετε αν προτίθεστε στο πνεύμα συνοχής και σύμπνοιας, που συχνά επικαλείστε να τις υιοθετήσετε. Αφού κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, που δεν είναι άλλη από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και του λιανεμπορίου, σύμφωνα και με τις νέες απαιτήσεις που διαμορφώνονται.

Έχουμε καταλάβει όλοι πλέον, πως η πίεση στον επιχειρηματικό κόσμο είναι μεγάλη, λόγω της μεγάλης διάρκειας της καραντίνας, αλλά και της βίαιης απολιγνιτοποίησης που έρχεται. Με χαμένη σχεδόν τη μισή χρονιά λόγω lockdown, με ένα μήνα παραπάνω κλεισμένη την τοπική μας αγορά, έναντι της υπόλοιπης Ελλάδας και με την ξαφνική απόφαση της 18ης Δεκεμβρίου για ολικό lockdown στην ΠΕ Κοζάνης, όπου και αποτελειώνει στην ουσία το λιανεμπόριο και τις επιχειρήσεις, απαιτούνται γρήγορες και δραστικές λύσεις. 

Η δε προτεινόμενη νέα λύση του click away, είναι σίγουρο πως θα μας απασχολήσει ξανά στη μετά lockdown εποχή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί  να αναπληρώσει το τζίρο των επιχειρήσεων, ούτε μπορεί να υποκαταστήσει τη λειτουργία της αγοράς. 

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα δεδομένα μέρα με την ημέρα αλλάζουν. Οι επιχειρήσεις μας πρέπει να είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν στη νέα οικονομική πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί.

Απαιτείται λοιπόν στοχευμένη προσέγγιση σε νέα προγράμματα, με ιδιαίτερη προσοχή στην έκδοση των προσκλήσεων, ώστε να μη δημιουργηθούν τα ίδια προβλήματα, με νέους αποκλεισμούς επιχειρήσεων.

Ως εκ τούτο, τα νέα δεδομένα καθιστούν περισσότερο αναγκαίο από ποτέ την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων και εμείς θα πρέπει να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά, πέραν των εθνικών πολιτικών και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας, με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Κύριε Περιφερειάρχη και αρμόδιε Αντιπεριφερειάρχη, σας καταθέτουμε τρεις συγκεκριμένες προτάσεις:

Πρόταση 1η : Ταμείο Στήριξης Επιχειρηματικότητας

Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 100.000.000 ευρώ

Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης έχουμε ακούσει ότι θα πέσουν δισεκατομμύρια ευρώ στην περιοχή μας,  έχουμε ακούσει για οργασμό δημοσίων έργων,  μας έχουν υποσχεθεί εμβληματικές επενδύσεις. 

Δεν έχουμε ακούσει όμως κάτι για τη στήριξή των επιχειρήσεων της περιφέρειας μας.

Προτείνουμε λοιπόν την εξασφάλιση πόρων τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ, που θα αποτελέσουν κεφάλαιο για την προκήρυξη προγραμμάτων στήριξης της επιχειρηματικότητας. 

Διαθέτουμε τους μηχανισμούς,  διαθέτουμε την τεχνογνωσία, έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό για να συμβάλλουμε στον παραγωγικό μετασχηματισμό της περιφέρειας μας.

Πρόταση 2η : Πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης στην ΠΔΜ

Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 20.000.000 ευρώ

Δυνητικοί ωφελούμενοι: 8.000 επιχειρήσεις

1. Θέλουμε ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην ψηφιακή μετάβαση και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, συγκεκριμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

2. Οι επιλέξιμες δαπάνες να είναι: λογισμικά, δημιουργία e-shop με πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, ψηφιακή προβολή, καταχώρηση σε e-marketplaces, skroutz, bestprice, κλπ. Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτικότητα των δαπανών που ενισχύουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

3. Για λόγους ευελιξίας μπορείτε να εξετάσετε και τη λύση του κουπονιού ψηφιακής μετάβασης, αξίας 5.000 €, επιδοτούμενου 100%, με προκαθορισμένο ποσό ενίσχυσης για κάθε κατηγορία δαπάνης. Η επιχείρηση θα χρησιμοποιήσει το κουπόνι για το συνδυασμό δαπανών που έχει ανάγκη.

Πρόταση 3η: Πράσινη μετάβαση στην ΠΔΜ

Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 30.000.000 €

Δυνητικοί ωφελούμενοι: 2.000 επιχειρήσεις

1) Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που να στοχεύει στην υιοθέτηση πράσινων πολιτικών από τις επιχειρήσεις, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. 

2) Οι επιλέξιμες δαπάνες θα αφορούν συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, ενεργειακά συστήματα,  συστήματα ανακύκλωσης, κλπ.

3)  Το έργο θα πρέπει να είναι προϋπολογισμού 5.000 έως 30.000 ευρώ, με επιδότηση 70%, ώστε να είναι ελκυστικό για την επιχείρηση. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης.

                      Με εκτίμηση

        Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

       της Μείζονος Αντιπολίτευσης                             

          «Ανατροπή – Δημιουργία»          

          Κάτανας Π. Ηλίας

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria