"Βροχή" επιδοτήσεων για μικρομεσαίους: Ποιοι εξασφαλίζουν έως 50.000 ευρώ - Πότε λήγουν οι προθεσμίες - OlaDeka

“Βροχή” επιδοτήσεων για μικρομεσαίους: Ποιοι εξασφαλίζουν έως 50.000 ευρώ – Πότε λήγουν οι προθεσμίες

«Βροχή» επιδοτήσεων έρχεται τις επόμενες ημέρες: Μέσω ειδικού προγράμματος, επαγγελματίες θα εξασφαλίσουν -με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης- ποσά που αγγίζουν μέχρι και τα 50.000 ευρώ. Στα «σκαριά» είναι -και πρόκειται να ανακοινωθούν άμεσα- άλλα δύο «πακέτα» ενισχύσεων έως και 5.000 ευρώ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Νέα παράταση στο πρόγραμμα «ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19», μέσω του οποίου χορηγούνται ποσά που αγγίζουν και τα 50.000 ευρώ, έδωσε η Περιφέρεια Αττικής. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων παρατείνεται έως και τις 21 Δεκεμβρίου: Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ

Πώς εξασφαλίζονται τα 50.000 ευρώ
Βασική προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα είναι το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις παρακάτω κατηγορίες (χρήση 2019) να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ:

 • Αγορές Εμπορευμάτων Χρήσης,
 • Αγορές Α’ Υλών και Υλικών Χρήσης,
 • Σύνολο Δαπανών για Παροχή Υπηρεσιών,
 • Σύνολο Ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση,
 • Σύνολο Παροχών σε εργαζομένους,
 • Σύνολο Διαφόρων Λειτουργικών Εξόδων.

Στο Πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη δραστηριότητας πριν την 1/1/2019. Το κεφάλαιο κίνησης, με το οποίο θα ενισχυθούν όσοι επιλεγούν, θα πρέπει να αναλωθεί εντός του 2021, μέσω της πραγματοποίησης δαπανών-αγορών.. Όσοι επιλεγούν πρέπει να εξακολουθήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα τουλάχιστον έως τις 31/12/2021.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά έως τις 21 Δεκεμβρίου στην διεύθυνση: https://www.ependyseis.gr/mis/

Και 5.000 ευρώ… αναδρομικά

Τις τελευταίες «πινελιές» βάζουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να βγει στον «αέρα» τις επόμενες ημέρες -εάν όχι ώρες- και οπωσδήποτε εντός της εβδομάδας, το πρόγραμμα επιδοτήσεων με ποσά έως5.000 ευρώ στους επιχειρηματίες της εστίασης, για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου. Εδώ το σημείο «κλειδί» είναι πως η συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα είναι… αναδρομική, θα καλύπτει δηλαδή και αγορές από την 1η Φεβρουαρίου του 2020 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι ο λήπτης της ενίσχυσης διέθετε τουλάχιστον έναν ενεργό ΚΑΔ, κατά την ημερομηνία προμήθειας και εξακολουθεί να τον διαθέτει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του. Η δημόσια χρηματοδότηση θα καλύπτει μέρος του κόστους απόκτησης θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου οποιουδήποτε τύπου, όπως:

 • Υγραερίου
 • Ηλεκτρικό
 • φυσικού αερίου
 • πάνελ υπερύθρων
 • αλογόνου

ή άλλο, αυτόνομο/μεμονωμένο ή μέρος κινητού εξοπλισμού που φέρει ενσωματωμένο θερμαντικό σώμα εξωτερικού χώρου, τα οποία είναι/ήταν καινούργια και αμεταχείριστα κατά την αγορά τους. Η δράση υπολογίζεται να έχει διάρκεια 2 μήνες, θα επιχορηγεί την προμήθεια ενός θερμαντικού σώματος ανά 10 τ.μ. νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου ή παραχωρημένου με βάση την αίτηση που έχει υποβάλει ο δυνητικός λήπτης της και μέχρι 100 ευρώ για κάθε θερμαντικό σώμα χωρίς ΦΠΑ. Οι ΚΑΔ προς ενίσχυση είναι οι:
56.10 : Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.10
56.29.20 : Υπηρεσίες καντίνας. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.29.20
56.30 : Δραστηριότητες παροχής ποτών. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.30

Έρχεται και η επιδότηση για e-shop
Στο γραφείο του στην οδό Νίκης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης έχει στα «σκαριά» και ακόμη ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων έως και 5.000 ευρώ για το λιανεμπόριο: Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να «ανοίξει» για υποβολή αιτήσεων στο τέλος αυτής της χρονιάς ή τις πρώτες ημέρες του 2021. Μέσω αυτού θα χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% η δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.
Με το νέο πρόγραμμα, το μέγιστο ποσό επιχορήγησης μιας λιανεμπορικής επιχείρησης, για όλη τη δαπάνη θα φτάνει έως τα 5.000 ευρώ.
Τo συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί γι’ αυτή τη δράση θα είναι 80 εκατ. ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θα το «μοιραστούν» σχεδόν 16.000 επιχειρήσεις: Δεν αποκλείεται πάντως το κονδύλι που θα διατεθεί να αυξηθεί στο μέλλον αναλόγως και της ζήτησης.
Ήδη πάντως «τρέχει» ένα ανάλογο πρόγραμμα για τον τομέα των υπηρεσιών: Πρόκειται για την δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», στην οποία μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις χρηματοδότησης έως την 31η Ιανουαρίου 2021.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria