Αναβαθμισμένη παρακαλούθηση κινητών τηλεφώνων δημοσιογράφων με το σύστημα Πήγασος - OlaDeka

Αναβαθμισμένη παρακαλούθηση κινητών τηλεφώνων δημοσιογράφων με το σύστημα Πήγασος

Ο Πήγασος της ισραηλινής εταιρείας NSO group χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων 36 δημοσιογράφων του Al Jazeeral

Η επίθεση που αποκάλυψε και τις αδυναμίες των κινητών τηλεφώνων iPhone προήλθε από τα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Οι κατάσκοποι φέρονται ότι αξιοποίησαν κάποια από τα στοιχεία που συνέλεξαν από τα κινητά τηλέφωνα για να εκβιάσουν δημοσιογράφους με τη δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών στο διαδίκτυο.

Την αποκαλύψη έκανε η οργάνωση Citizen’s Lab που ασχολείται με την κυβερνοασφαλεια στο πανεπιστήμιο του Τορόντο. Τα πρόσωπα που παρακολουθήθηκαν ζούσαν στο Κατάρ.

Ο πρώτος που έκανε δηλώσεις ήταν ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Ταμέρ Αλμισάλ ο οποίος δήλωσε ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής του με τους κατασκόπους να τον απειλούν ότι θα γίνει ο επόμενος Τζαμάλ Κασόγκι.

Στην ουσία οι κατάσκοποι από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα απειλούσαν τους δημοσιογράφους, ραδιοφωνικούς παραγωγούς παρουσιαστές ειδήσεων και στελέχη του τηλεοπτικού δικτύου με δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο προσωπικών τους στιγμών που είχαν αποθηκευτεί μέσα τα κινητά τους τηλέφωνα.

Πως το έκανε ο Πήγασος

Για την παρακολούθηση χρησιμοποιήθηκε το σύστημα υποκλοπής Πήγασος το οποίο κατασκευάζει η ισραηλινή NSO. Τεχνικά έγινε με τη μέθοδο του “μηδενικού κλικ” η οποία προσφέρει στο διαχειριστή του κατασκοπευτικού λογισμικού πρόσβαση στην κάμερά της συσκευής στα μηνύματα και στο σύστημα γεωντοπισμού GP.

Η πρόσβαση έγινε μέσω του προγράμματος των συσκευών iPhone,  imessage. Συνήθως το κατασκοπευτικό λογισμικό τοποθετείται στο κινητό όταν ο ιδιοκτήτης του ανοίξει κάποιο από τα μηνύματα του Πήγασου που στέλνονται στο imessage.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν χρειάστηκε κανένα κλικ προκειμένου το κινητό να “μολυνθεί” καθώς η εγκατάσταση έγινε με τηλεχειρισμό.

Οι ερευνητές της οργάνωσης citizens Lab θεωρούν ότι πρόκειται για μία αναβαθμισμένη μεθοδολογία που θα φουντώσει τις παρακολουθήσεις διεθνώς.

Τι απαντά η ισραηλινή εταιρία

Η ισραηλινή εταιρεία από την πλευρά της αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η τεχνολογία της παράγεται και παρέχεται σε κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας με στόχο “την πρόληψη της τρομοκρατίας και του εγκλήματος προκειμένου να διασωθούν χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο.”

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria