Νέο εμβόλιο: Τα ανοιχτά ερωτήματα

Η έγκριση του εμβολίου των φαρμακευτικών Biontech και Pfizer, που φέρεται να προσφέρει προστασία 90% έναντι του Covid-19, φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών. Παρά ταύτα ορισμένα βασικά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί ακόμη επαρκώς. Το κυριότερο αφορά την αποτελεσματικότητά του. 

Οι Biontech και Pfizer υποστηρίζουν ότι βάσει των ερευνών τους το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού προστατεύει σε βαθμό άνω του 90% έναντι του κορονοϊού. Εντούτοις πρόκειται για τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα των εν εξελίξει ερευνών των δυο εταιριών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, δεδομένα όσον αφορά την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Δεν είναι σαφές εάν το εμβόλιο προστατεύει ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους, σχολίασε ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών Λοιμωξιολογίας του Charité του Βερολίνου Λάιφ-Έρικ Σάντερ.

Εντυπωσιακό ποσοστό εφόσον επιβεβαιωθεί

Οι επικεφαλής των Pfizer και Biontech Άλμπερτ Μπουρλά και Ουζ Σαχίν
Οι επικεφαλής των Pfizer και Biontech Άλμπερτ Μπουρλά και Ουζ Σαχίν

Άλλοι ειδικοί επισημαίνουν την ίδια ώρα ότι τα δεδομένα δεν προέρχονται από μια επιστημονική δημοσίευση, αλλά ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο μιας συνέντευξης Τύπου. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί πάντως ότι το εμβόλιο προσφέρει όντως προστασία 90%, «αυτό θα ήταν ένα απροσδόκητα υψηλό ποσοστό», εκτίμησε ο Λάιφ-Έρικ Σάντερ. Διότι άλλα εμβόλια, όπως αυτό της γρίπης, δεν προστατεύουν σε αυτό το βαθμό, όπως λέει. 

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο κορυφαίος γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν. «Κατά τη διάρκεια της έρευνας το ποσοστό αυτό μπορεί να κατέβει. Αυτό είναι πιθανό», εκτίμησε. Παρά ταύτα και επί της αρχής προσφέρει πραγματικά καλή προστασία, εκτίμησε ο Ντρόστεν στο εβδομαδιαίο του podcast, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα έκανε το νέο εμβόλιο. «Ναι, αμέσως», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Διαθεσιμότητα και διανομή

Προκειμένου να διατεθεί άμεσα στις χώρες της ΕΕ η Κομισιόν έχει διαπραγματευτεί ήδη σχετικό συμβόλαιο. Η προετοιμασίες είχαν γίνει τους τελευταίους μήνες και η υπογραφή των συμφωνιών φαίνεται να είναι απλώς θέμα ημερών ή και ωρών. 

Αν και οι δυο εταιρίες αναμένεται να διαθέσουν συνολικά στην ΕΕ καταρχάς 300 εκατομμύρια σκευάσματα, η Γερμανία επιδιώκει να εξασφαλίσει περίπου 100 εκατομμύρια εμβόλια. Αυτός είναι τουλάχιστον ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. Εντός της ΕΕ ωστόσο και οι 27 χώρες μέλη θα έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση στις πρώτες παραδόσεις, με τη διανομή να γίνεται στη βάση πληθυσμιακών κριτηρίων. Βάσει αυτών η Γερμανία έχει μερίδιο 19% (περίπου 60 εκατ.). 

Ποιοι θα εμβολιαστούν όμως πρώτοι όταν θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια; Στη Γερμανία, σύμφωνα με εισήγηση του γερμανικού Συμβουλίου Ηθικής, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Λεοπολντίνα και της διαρκούς Επιτροπής Εμβολίων (Stiko), προτεραιότητα θα έχουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης άνθρωποι που εργάζονται σε θέσεις-κλειδιά για την διαχείριση της πανδημίας, όπως υπάλληλοι υγειονομικών υπηρεσιών, αστυνομικοί, πυροσβέστες, δάσκαλοι, καθηγητές και νηπιαγωγοί. Εντός των επόμενων εβδομάδων οι ειδικοί αναμένεται να εξειδικεύσουν τις προτάσεις τους. 

Μεταφορά και αποθήκευση του εμβολίου

Ντρόστεν: Θα έκανα αμέσως το εμβόλιο
Ντρόστεν: Θα έκανα αμέσως το εμβόλιο

Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνουν σε ειδικά κέντρα αλλά και σε κινητές μονάδες. Η δημιουργία αυτών των μονάδων αναμένεται να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δύσκολη αναμένεται ωστόσο η μεταφορά και αποθήκευση των εμβολίων καθώς πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία μείον 70 βαθμών Κελσίου. Σε ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου ωστόσο η Pfizer ανέφερε ότι υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί έως και πέντε ημέρες και σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου (μεταξύ 2 και 8 βαθμών). 

Βέβαιοι είναι οι ειδικοί ότι η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως και στο εμβόλιο της γρίπης. 

Ο ειδήμων των Σοσιαλδημοκρατών σε θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ εκτίμησε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι να επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης. Μόνο τότε θα μπορούν να αρθούν τα μέτρα της τήρησης αποστάσεων και χρήσης μάσκας. 

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, n-tv)

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria