Αρκετές είναι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τις οποίες δέχεται κατά τους τελευταίους μήνες το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς.
«Από το πρώτο Lockdown και έπειτα, εμείς είχαμε μεγάλη αύξηση και σε καινούργια περιστατικά. Επίσης επανήλθαν και γυναίκες οι οποίες είναι εδώ και χρόνια ωφελούμενες. Μετά το πρώτο Lockdown που ανοίξαμε και τον Σεπτέμβριο είχαμε κάνει περίπου 120 συνεδρίες.
Τώρα που βρισκόμαστε σε δεύτερο Lockdown, πέρα από τα περιστατικά που ήδη έχουμε, αντιμετωπίζουμε και αρκετά καινούργια περιστατικά τα οποία χρειάζονται ψυχολογική στήριξη αλλά και νομική συμβουλευτική. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι την π. βδομάδα, μέσα σε μια περίοδο τριών – τεσσάρων ημερών, ήρθαν τέσσερις καινούργιες κυρίες οι οποίες χρειάστηκαν την βοήθειά μας», τόνισε η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς και υποψήφια Δρ. του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Μαρία Παπαλαμπροπούλου.
Οι ηλικίες των γυναικών οι οποίες ζήτησαν την βοήθεια των στελεχών του Κέντρου είναι μεταξύ 40 έως 50 ετών.
Η βία δεν έχει κοινωνικά ή οικονομικά όρια
«Είναι συνήθως μητέρες οι γυναίκες οι οποίες έρχονται και ζητούν βοήθεια. Κάποιες χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη, κάποιες κοινωνική. Άλλες κυρίες ήρθαν γιατί αποφάσισαν ότι χρειάζεται να ακολουθήσουν μια νομική οδό και ήθελαν την νομική συμβουλευτική και κάποιες άλλες, τις προωθήσαμε στους ξενώνες φιλοξενίας που έχουμε.
Στις πρόσφατες καταγγελίες που είχαμε από γυναίκες, η βία εκδηλώθηκε από τον σύζυγο. Τώρα με τα Lockdowns, βιώσαμε το φαινόμενο να ξαναγνωριστούμε με τους ανθρώπους μας. Χρειάστηκε να μείνουμε στο σπίτι. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Το άλλο δεδομένο είναι ότι αυτή η συνθήκη δεν επιτρέπει στο θύμα να αντιδράσει, ακόμη και να έχει πρόσβαση σε ένα μέσο επικοινωνίας, γιατί είναι κλεισμένο στο σπίτι και δίνει πάρα πολύ μεγάλη «ελευθερία» στον θύτη να προβεί σε όποια βία θέλει να ασκήσει», υπογράμμισε και επισήμανε παράλληλα: «Οι γυναίκες οι οποίες απευθύνονται σε εμάς ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η βία δεν έχει κοινωνικά, οικονομικά ή μορφωτικά όρια.
Εργάζομαι στο Κέντρο Συμβουλευτικής εδώ και επτά χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια έχω δει να αναζητούν βοήθεια γυναίκες οι οποίες ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις οικονομικές βαθμίδες. Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό, μου το έχει επιβεβαιώσει η εμπειρία μου».
25η Νοεμβρίου: Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
«Δυστυχώς, κάθε χρόνο έρχεται κάποιο δυσάρεστο γεγονός να μας κάνει αυτή την ημέρα ακόμη πιο δύσκολη.
Ακούσαμε ένα πολύ τραγικό γεγονός να συμβαίνει στην Μάνη. Ένας σύζυγος δολοφόνησε την γυναίκα του. Ένας φόνος τον οποίο κίνησε η τοξική αρρενωπότητα, ένας φόνος που τον κίνησε η πεποίθηση ότι η γυναίκα είναι κτήμα του άντρα.
Είναι πολύ στενάχωρο, είναι πολύ οξύ το πένθος για μας και γενικότερα. Χρειάζεται να έχουμε στον νου μας όλοι για ποιο λόγο και από που τελικά, ξεκινά η έμφυλη βία.
Εμείς λέμε πάρα πολλές φορές ότι αυτό είναι ένα ολιστικό ζήτημα. Πρέπει να μελετηθεί και να φροντιστεί ολιστικά. Από τις πεποιθήσεις που περνάμε στα παιδιά μας, από τον τρόπο που μεταφέρουμε τα γεγονότα, από το πώς εμείς οι επαγγελματίες δουλεύουμε με τους ανθρώπους οι οποίοι μας ζητούν βοήθεια», σημείωσε η κα Παπαλαμπροπούλου.
Οι γυναίκες θύματα βίας μπορούν να επικοινωνούν είτε με την γραμμή SOS 15900 η οποία είναι εθνικής εμβέλειας και λειτουργεί σε 24ωρη βάση, είτε με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς καθημερινά από 7:30 π.μ. έως τις 3:30 μ.μ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 2467022122.
Ελένη Ψωμαδάκη