Το lockdown ΔΕΝ έγινε για να πραγματοποιηθεί μεταφορά προσφύγων στο Νεστόριο Καστοριάς

Ισχυρισμός:

Το lockdown έγινε για να μεταφερθούν 17.000 άτομα, κυρίως Πακιστανοί και Αφγανοί, στο Νεστόριο Καστοριάς με σκοπό να δημιουργηθεί εκεί μουσουλμανική συνοικία.

Συμπέρασμα:

Το lockdown εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης της COVID-19. Δεν πραγματοποιείται μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Νεστορίου. Οι φωτογραφίες που εντοπίστηκαν σε δημοσιεύσεις είναι από το 2016 και το 2018.

Ο ισχυρισμός ότι το lockdown συσχετίζεται με την μεταφορά μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στο Νεστόριο Καστοριάς κοινοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε κάποιες ιστοσελίδες.

Παραδείγματα: salaminionvima.gr

Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις που εντοπίστηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς χρηστών του Facebook, θα δημιουργηθεί “Μουσουλμανική συνοικία” ή “Ισλαμική Πολιτεία” στο Νεστόριο Καστοριάς με πάνω από 17.000 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων θα είναι από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Ακόμη, αναφέρεται ότι η μεταγωγή τους γίνεται μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Σε κάποιες από τις κοινοποιήσεις επισυνάπτονται 2 φωτογραφίες που “αποδεικνύουν” το πέρασμα των προσφύγων και των μεταναστών από τη Θεσσαλονίκη.

Κοινοποίηση από προσωπικό λογαριασμό στο Facebook με φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη.
Κοινοποίηση από προσωπικό λογαριασμό χρήστη του Facebook όπου το μήνυμα είναι ενσωματωμένο σε εικόνα.

Καμία μετακίνηση προσφύγων προς το Νεστόριο Καστοριάς

Ο εν λόγω ψευδής ισχυρισμός ξεκίνησε να διαμοιράζεται στο Facebook στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα κατά την οποία ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των μέτρων στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης μετά την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη είχε περάσει στο επίπεδο 4, γεγονός που σήμαινε τηναπαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12:30 έως τις 05:00.

Ο κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, Δήμαρχος του Νεστορίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, χαρακτήρισε ψευδή τα δημοσιεύματα και τόνισε ότι δεν υπάρχει μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς την περιοχή. Όπως μας ανέφερε, είναι και ο ίδιος γνώστης αυτών των ψευδών ισχυρισμών. Επίσης, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μας επιβέβαιωσε κι αυτό ότι δεν θα μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες στο Νεστόριο Καστοριάς.

Φωτογραφίες του 2016 και του 2018

Όπως προαναφέρθηκε, σε κάποιες από τις δημοσιεύσεις χρησιμοποιήθηκαν ως “αποδεικτικά” δύο φωτογραφίες που απεικονίζουν πρόσφυγες και μετανάστες σε σημεία της Θεσσαλονίκης. Οι εν λόγω φωτογραφίες δεν είναι πρόσφατες αλλά από δύο διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα το 2016 και το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, η φωτογραφία που δείχνει άτομα να κάθονται στο οδόστρωμα είναι από το 2016. Σε αυτήν απεικονίζονται πρόσφυγες και αλληλέγγυοι να πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία επί της Μεγάλου Αλεξάνδου, έξω από το γερμανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, μετά το τέλος της πορείας διαμαρτυρίας.

Η φωτογραφία απεικονίζει τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε έξω από το γερμανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης στις 01/09/2016.

Η δεύτερη εικόνα είναι από το 2018. Σε αυτή απεικονίζονται πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν δημιουργήσει έναν άτυπο καταυλισμό στην πλατεία Αριστοτέλους. Σύμφωνα με το άρθρο που αναρτήθηκε στο protothema.gr τις φωτογραφίες είχε στείλει αναγνώστης της ιστοσελίδας θέλοντας να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατούσε στην κεντρική πλατεία της πόλεως.

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στις 06/08/2018 και απεικονίζει τη διανυκτέρευση προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria