Καμπανάκι έκρουσαν οι επικεφαλής των ΕΚΤ, Fed και Τράπεζας της Αγγλίας για την παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ασύμμετρες απειλές.
Ηανακοίνωση των Pfizer – BioNTech στις αρχές της εβδομάδας για την κατά 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσουν κατά του κορονοϊού προκάλεσε ευφορία σε αγορές αλλά και κοινωνίες ανά την υφήλιο, καθώς αποτέλεσε το πρώτο φως μέσα σε μία περίοδο νέων lockdowns και τεράστιας αβεβαιότητας για το μέλλον.
Αυτήν την ευφορία, πριν τη σβήσει η διεθνής αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, έσπευσαν να την περιορίσουν οι επικεφαλής των τριών κορυφαίων κεντρικών τραπεζών της υφηλίου, Fed, ΕΚΤ και BoE.
Τζερόμ Πάουελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Άντριου Μπέιλι χωρίς να παραβλέπουν τη θετική εξέλιξη στο θέμα των εμβολίων, φρόντισαν να υπογραμμίσουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρξει εφησυχασμός και χαλάρωση. Έχοντας πλήρη γνώση ότι σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει ζωντανό χάρη στα προγράμματα στήριξης των κυβερνήσεων αλλά και στη δική τους εξαιρετικά χαλαρής και υποστηρικτική πολιτική, το μήνυμά τους δεν ήταν και τόσο αισιόδοξο.
«Η ανακοίνωση για το εμβόλιο ήταν σαφώς καλοδεχούμενη σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Όμως οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες παραμένουν αναφορικά και με την εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάουελ. Το βασικό του, όμως, συμπέρασμα για το σύνολο της οικονομίας τουλάχιστον εν τω μέσω της πανδημίας αν όχι πέραν αυτής, ήταν ότι οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγορά εργασίας κυρίως μέσω της αυτοματοποίησης αλλά και της τηλεργασίας δεν πρόκειται να εξαφανιστούν μαζί με τον κορονοϊό. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού, το οποίο είναι ούτως ή άλλως χαμηλόμισθο, βρίσκεται σε κίνδυνο απόλυτης απώλειας του εισοδήματός του και θα έχει ανάγκη κρατικής στήριξης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ανάλογα συγκρατημένη ήταν και η Κριστίν Λαγκάρντ, με δεδομένο ότι ο δεύτερος γύρος των lockdowns βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κυρίως στην Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις να κρατούν ζωντανές εκατ. θέσεις εργασίας που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα διατηρηθούν μετά το πέρας των προγραμμάτων στήριξης. Άλλωστε η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι στη συνεδρίαση Δεκεμβρίου θα φροντίσει να διατηρήσει σε ισχύ όλα τα προγράμματα στήριξης και θα προχωρήσει σε αύξηση των ποσών που διαθέτει για αγορά κρατικών ομολόγων μέσω του έκτακτου ΡΕΡΡ αλλά και της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών με αρνητικά επιτόκια.
Όσο για τη Βρετανία, ο Άντριου Μπέιλι έχει ακόμη περισσότερους πονοκεφάλους να αντιμετωπίσει, με δεδομένο ότι υπάρχει –ελαφρώς ξεχασμένο λόγω πανδημίας – και το Brexit, με κανέναν ουσιαστικά να μη γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, έναν από τους πλέον βασικούς οικονομικούς και εμπορικούς εταίρους της Γηραιάς Αλβιόνας.