Oι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου και η αύξηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα φέρνει αλλαγές στο χάρτη των Marketplaces
Μερίδιο από την όλο και διογκούμενη πίτα του ηλεκτρονικού εμπορίου διεκδικούν διεθνή κι ελληνικά marketplaces διευρύνοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν με στόχο να προσελκύσουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις.
Αντιλαμβανόμενα τις μεγάλες προοπτικές του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα, αν σκεφτεί κανείς ότι η διείσδυση του έφτανε μόλις το 7% την προηγούμενη χρονιά, αλλά και τους νέους δρόμους που ανοίγει η πανδημία του κορονοϊού και ο εγκλεισμός που αυτή έχει επιφέρει, τα εγχώρια marketplaces περνούν στην αντεπίθεση διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από την αυξημένη ζήτηση που καταγράφει η αγορά. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του GRECA η ζήτηση μόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου του τρέχοντος έτους εκτοξεύτηκε κατά 171%, με μερίδιο της αύξησης να διατηρείται ακόμα και μετά την παύση των περιοριστικών μέτρων.
Όπως αποδεικνύεται μάλιστα, η κίνηση των εγχώριων παικτών έχει εν μέρει αποτέλεσμα, αφού το 50% των χρηστών που ψώνιζε «ελληνικά» προ πενταετίας – που επέλεγε δηλαδή ελληνικά e-shops- σήμερα έχει φτάσει το 90%.Ωστόσο τα μερίδια αγοράς τους διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα με την μερίδα του λέοντος να κρατούν οι διεθνείς κολοσσοί Amazon και e-Bay.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με μελέτη του Euromonitor τον Μάρτιο του 2020 η οποία περιλαμβάνεται στην απόφαση έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της συμφωνίας SAIGA-Skroutz, το μερίδιο της Amazon στην εγχώρια αγορά των marketplaces κυμάνθηκε την προηγούμενη χρονιά μεταξύ 45% και 55%. Να θυμίσουμε ότι ο αμερικανικός κολοσσός της Amazon, συνδυάζει την εξαιρετικά επιτυχημένη διαδικτυακή πλατφόρμα λιανικής με ένα ακμάζον marketplace και η δυναμική του είναι παγκόσμια. Η Αmazon αναδείχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 ο πέμπτος πιο δημοφιλής ιστότοπος παγκοσμίως ενώ μόνο στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, το 53% των πωλήσεών της πραγματοποιήθηκαν σε τρίτα μέρη. Όσο για τις καθαρές πωλήσεις το προαναφερθέν τρίμηνο άγγιξαν τα 88,91 δισ. δολάρια ξεπερνώντας ακόμα και τα 87,44 δισ. δολάρια της εορταστικής περιόδου του 2019, σύμφωνα με την Statista.
Εξίσου δραστήριος αποδεικνύεται και ο έτερος αμερικανικός κολοσσός της e-Βay ο οποίος μάλιστα το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να προσεγγίσει όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις με διάφορα προνόμια που υποστηρίζουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, τις εξαγωγές τους παγκοσμίως και τη δημιουργία επιπλέον ροών εσόδων. Με καθαρά έσοδα που αγγίζουν τα 10,8 δισ. δολάρια και 182 εκατ. ενεργούς χρήστες -αγοραστές, η πλατφόρμα επί ελληνικού εδάφους φαίνεται να κερδίζει ένα αντίστοιχο με την Amazon εύρος μεριδίου της ελληνικής αγοράς (45%-55%), σύμφωνα με την έρευνα του Euromonitor.
Οι εγχώριοι παίκτες από την άλλη, οι οποίοι προσέγγισαν την έννοια Marketplaces μόλις τα τελευταία χρόνια, μοιράζονται το υπόλοιπο 10% της αγοράς. Οι επενδύσεις του όμως προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολλά υποσχόμενες.
Να θυμίσουμε ότι το marketplace της Public ιδρύθηκε το 2018 και τον Σεπτέμβριο του 2020 οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του έφταναν τις 1.100 ενώ οι κωδικοί των προϊόντων του τα 2,2 εκατομμύρια. Η εταιρεία, πέρα από τα δικά της e-shop επενδύει και στο marketplace της με στόχο να περιλαμβάνει μέχρι το τέλος του έτους 2.000 ελληνικά καταστήματα σε αυτό. Για το λόγο αυτό μάλιστα ο όμιλος PΜΜ προγραμματίζει επενδύσεις άνω των 25 εκατ. ευρώ την τρέχουσα διετία (2020-2021), μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην στελέχωση του e-commerce, αλλά και στη δημιουργία νέου logistics center.
Ο νεώτερος παίκτης της ελληνικής αγοράς marketplaces είναι η Skroutz, η πιο επιτυχημένη μηχανή αναζήτησης τιμών της χώρας, η οποία μετασχηματίζεται σε πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου εφαρμόζοντας αρκετές καινοτομίες για τα δεδομένα της αγοράς. Η Skroutz μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να συγκεντρώσει περί τις 2.500 επιχειρήσεις από 52 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, πολλές από τις οποίες δεν διέθεταν ηλεκτρονικό κατάστημα. Κι αυτό γιατί μέσω της υπηρεσίας Marketplace προσφέρει σε επιχειρήσεις που δεν έχουν E-Shop, ή ακόμα και κανονικό κατάστημα, τη δυνατότητα να πουλάνε τα προϊόντα τους, αναλαμβάνοντας εξ’ ολοκλήρου όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, χωρίς να είναι αναγκαία οποιαδήποτε είδους υποδομή αποστολών, επιστροφών και διαδικτυακών πληρωμών. Η εταιρεία άλλωστε έχει ήδη πολλά θετικά νούμερα να επιδείξει στη μέχρι τώρα πορεία της ως πλατφόρμα αναζήτησης και σύγκρισης προϊόντων και τιμών. Να θυμίσουμε ότι στo Skroutz προβάλλονται περισσότερα από 10 εκατ. προϊόντα σε πάνω από 6.000 ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ σε μηνιαία βάση δέχεται 8,5 εκατ. μοναδικούς επισκέψεις.
Να σημειωθεί ότι στους ανωτέρω υπολογισμούς του Euromonitor δεν συμμετέχει η διαδικτυακή αγορά AliExpress (του Alibaba Group) παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της από την Κίνα προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δείχνουν να έχουν σημαντική δυναμική. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για να στηρίξουν τις όποιες παραδοχές.
Όσο για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς e-commerce να σημειωθεί ότι ο τζίρος των εγχώριων e-shops για αγορές αγαθών, άγγιξε τα 7,5 δισ. ευρώ, τζίρος που θα έφτανε τα 12 δισ. ευρώ το 2020, σύμφωνα βέβαια με τις προ πανδημίας εκτιμήσεις του GRECE.
Την ίδια στιγμή η συνολική αξία εμπορευμάτων που πωλήθηκαν μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-commerce retail) κατά το 2019 στην Ελλάδα με βάση τη μελέτη του Euromonitor έφτασε τα €2,7 δις. ευρώ.