Με sms 2 στο 13033 και click away αγορές στα μαγαζιά τα Χριστούγεννα

Αρχική » Ελλάδα » Με sms 2 στο 13033 και click away αγορές στα μαγαζιά τα Χριστούγεννα

Πως θα ψωνίσουμε στις γιορτές, ποια είναι τα «αγκάθια» της μεθόδου click away. Οι τηλεφωνικές παραγγελίες μία εναλλακτική λύση

Με κατ΄ εξαίρεση εξόδους ακόμα και για τις χριστουγεννιάτικες αγορές και μηνύματα sms στο 13033 θα περάσουμε τις γιορτές, όπως προκύπτει από τα μέχρις στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που απομακρύνουν όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο άρσης του lockdown σύντομα. Προς το παρόν έχει ήδη «κλειδώσει» η παράταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον για μία αλλά πιθανότατα για δύο εβδομάδες έως και τις 14 Δεκεμβρίου.

Μεγάλο πλήθος των χριστουγεννιάτικων αγορών θα γίνει με τη μέθοδο «click away» ή όπως είναι πιο γνωστή «pick and collect», η οποία πρακτικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί και πριν το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπό την προυπόθεση ότι όλα τα καταστήματα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ψηφιακές απαιτήσεις αυτής της μεθόδου και δε θα ελλόχευε ο κίνδυνος για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Κι αυτό γιατί το click away, προυποθέτει ότι η παραγγελία θα γίνεται ηλεκτρονικά από τον καταναλωτή στο κατάστημα, το οποίο θα την ετοιμάζει και θα αποστέλλει γραπτό μήνυμα στον καταναλωτή ώστε να περάσει να την παραλάβει από το κατάστημα κατόπιν ραντεβού. Στόχος είναι με τον τρόπο αυτό να μειωθεί στο ελάχιστο η ανθρώπινη επαφή, αλλά και ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Sms στο 13033 για ψώνια τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο καταναλωτής για την έξοδο αυτή θα αποστέλλει γραπτό μήνυμα στο 13033 με την ένδειξη 2, η οποία αφορά αγορές και σε περίπτωση ελέγχου θα επιδεικνύει το εν λόγω SMS μαζί με αυτό που του απέστειλε το κατάστημα για το ραντεβού παραλαβής ώστε να δικαιολογήσει και ενδεχόμενη μεγαλύτερη απόσταση από τον τόπο κατοικίας του.

Σε κάθε περίπτωση έβδομη κατηγορία εξόδου που θα αφορά αποκλειστικά χριστουγεννιάτικες αγορές και είδη λιανεμπορίου καταστημάτων που παραμένουν κλειστά στα γραπτά μηνύματα δε θα υπάρξει καθώς ύστερα από συζητήσεις οι αρμόδιοι κατέληξαν ότι αυτό θα μπέρδευε περισσότερο τους πολίτες.

Η μέθοδος click away θα μπορούσε πρακτικά να εφαρμοστεί ακόμα και αυτήν την περίοδο, κατά την οποία το λιανεμπόριο (πλην των ειδών πρώτης ανάγκης) παραμένει κλειστό. Ωστόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης φοβούνται ότι αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς κυρίως τα μαγαζιά στις γειτονιές δε διαθέτουν στην πλειονότητά τους ηλεκτρονικά καταστήματα και αυτομάτως θα έβγαιναν εκτός παιχνιδιού από την πίτα που αποτελεί περίπου το 1/3 του τζίρου της χρονιάς.

Σύγχρονα ηλεκτρονικά καταστήματα με οργανωμένες αποθήκες διαθέτουν κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες, αλλά ακόμα και η απλούστερες μορφές των e-shops δεν αποτελούν τον κανόνα, ειδικά στην περιφέρεια.

Σήμερα, όπως εξηγεί στο «ethnos.gr» ο καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, Διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπολογίζεται ότι ένα 15% – 17% των φυσικών καταστημάτων διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα.

Παρά την αλματώδη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, εξακολουθεί να αποτελεί ένα μικρό μέρος του συνόλου, εξηγεί φέρνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο των σούπερ – μάρκετ, στον οποίο εν μέσω πανδημίας παρατηρήθηκε επταπλασιασμός των ψηφιακών παραγγελιών, οι οποίες όμως αντιστοιχούσαν περίπου στο 1,5% της συνολικής αγοράς.

Ωστόσο ο ίδιος σημειώνει ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος για την εφαρμογή του «pick and collect» θα μπορούσε να λυθεί και μέσω τηλεφωνικής κλήσης: «Τα καταστήματα της γειτονιάς που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα ψηφιακά, θα μπορούσαν να δέχονται παραγγελίες τηλεφωνικά, να τις ετοιμάζουν και να περνά ο πελάτης με ραντεβού να τις παραλαμβάνει» εξηγεί ο κ. Δουκίδης προσθέτοντας πως «την περίοδο του πρώτου lockdown σε μετρήσεις μας παρατηρήσαμε ότι σημειώθηκε περισσότερη κίνηση σε συνοικιακά καταστήματα τροφίμων μέσω τηλεφώνου από ό,τι στα σούπερ μάρκετ μέσω ψηφιακών μέσων.

Τι θα γίνει με τα έλατα και τις επιχειρήσεις εποχικών ειδών

Σε ειδική ρύθμιση, η οποία θα εξαιρεί από τις ισχύουσες απαγορεύσεις τους καλλιεργητές ελάτων, οι οποίοι βρίσκονται εν αναμονή και σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να διαθέσουν τα φυσικά δέντρα εντός του πρώτου 15θημέρου του Δεκεμβρίου θα καταστραφούν ολοκληρωτικά, προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης υπό την προυπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα λάβει τη σύμφωνη γνώμη και της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να έρθει την επόμενη εβδομάδα ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η μεταφορά και η διάθεση των ελάτων στα σημεία, στα οποία οι παραγωγοί βρίσκονται κάθε χρόνο.

Πρακτικά η τροποποποίηση που θα επέλθει θα δίνει τη δυνατότητα εξαίρεσης των συγκεκριμένων παραγωγών από το μέτρο της αναστολής λειτοργίας υπαίθριων αγορών, καθώς αν και η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας επιτρέπεται για τους επαγγελματίες, με τα ισχύοντα μέτρα δεν μπορούν να διακινήσουν τα έλατα.

Οι καλλιεργητές ελάτων είναι ήδη έτοιμοι να ξεκινήσουν την υλοτόμηση αμέσως μόλις λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς στο μεταξύ έχει ήδη εκδοθεί η προπαιτούμενη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που δίνει την άδεια υλοτόμησης, μεταφοράς και διακίνησης ελάτων από τις 27 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη φετινή απόφαση, έχει εγκριθεί η υλοτόμηση δέντρων από καλλιέργειες σε όλη τη χώρα για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, με την πλειονότητα των ελάτων να προέρχεται όπως και κάθε χρόνο από την Χαλκιδική, αφού το Δασαρχείο Πολυγύρου έχει εγκρίνει την κοπή 30.240 ελάτων και το δασαρχείο Αρναίας ακόμη 14.000 ελάτων.

Κι αν το ζήτημα των ελάτων φαίνεται να οδεύει προς λύση, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις επιχειρήσεις εποχικών ειδών, οι οποίες αυτήν την περίοδο πωλούν χριστουγεννιάτικά στολίδια και παραμένουν ανοιχτές για μικρές περιόδους κάθε χρόνο. Η λειτουργία τους μοιάζει ακόμα με δυσεπίλυτο γρίφο καθώς είναι ελάχιστος ο αριθμός των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που έχουν αναπτύξει επαρκή ψηφιακά κανάλια πωλήσεων ώστε να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την συγκυρία. Επιπλέον ενδεχόμενη εξαίρεσή τους από την απαγόρευση ανοίγματος των φυσικών καταστημάτων βρίσκει εμπόδιο στο γεγονός ότι πολλά εκ των ειδών που πωλούν δε θεωρούνται αμιγώς στολίδια και αν π.χ. Επιτραπεί η πώληση ειδών φωτισμού απ΄αυτά, θα ροκληθούν εύλογες διαμαρτυρίες από άλλους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι δε θα έχουν τη δυνατότητα έστω και πρόσκαιρης επανέναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων τους.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και εδώ την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια