Κορονοϊός: Πότε ξεκινά το lockdown, τι θα γίνει με τα σχολεία και το λιανεμπόριο

Αρχική » Ελλάδα » Κορονοϊός: Πότε ξεκινά το lockdown, τι θα γίνει με τα σχολεία και το λιανεμπόριο

Ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές, ποια είναι η μοναδική αλλαγή σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου

Το lockdown που όλοι περίμεναν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έρχεται νωρίτερα απ’ ό,τι υπολόγιζε η κυβέρνηση, ακόμη και οι λοιμωξιολόγοι. Την Πέμπτη (5/11) στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει lockdown για τρεις εβδομάδες, παρότι η εισήγηση των ειδικών έκανε λόγο για καραντίνα τεσσάρων εβδομάδων, όπως αποκάλυψε και ο Βασίλης Κικίλιας στον ΑΝΤ-1.

Η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η οριακή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα και η διασπορά του ιού σε όλη την Ελλάδα έχει τρομάξει τους ειδικούς που έφτασαν στο σημείο να ζητούν «μέτρα εδώ και τώρα». Πλέον, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει lockdown σε όλη την Ελλάδα στα πρότυπα της Θεσσαλονίκης, με κάποιες πολύ μικρές διαφορές σε σχέση με την καραντίνα του Μαρτίου.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν τα εξής:

 1. Το lockdown θα ξεκινήσει Σάββατο (6/11) πρωί και θα κρατήσει 3 εβδομάδες
 2. Στο διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.
 3. Τα Λύκεια σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ υπάρχει ακόμη ερωτηματικό για τα Γυμνάσια. Τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα λειτουργούν κανονικά.
 4. Επανέρχεται το 13033 με τον γνωστό τρόπο
 5. Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο:
 • Φαρμακεία
 • Σούπερ Μάρκετ
 • Βιομηχανίες
 • Βιοτεχνίες
 • Pet Shop
 • Πρατήρια βενζίνης

Επαναφορά του 13033

Η αποστολή των SMS στο 13033 θα γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

 1. Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
 2. Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
 3. Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
 4. Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
 5. Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας – Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Ποιος είναι ο στόχος

Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ δέχεται μεγάλη πίεση, ειδικά τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη που έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Η κυβέρνηση «θυσιάζει» όλο τον Νοέμβριο, ελπίζοντας στην επιστροφή στην κανονικότητα τον Δεκέμβριο προκειμένου να ανακάμψει η αγορά στην περίοδο των εορτών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το διάστημα των 15 ημερών είναι αρκετό για να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης, ενώ θα χρειαστεί άλλη μία εβδομάδα προκειμένου να γίνει αξιολόγηση του μέτρου. Η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι ευελπιστούν σε αυτό το διάστημα να αποσυμφορήσουν τις ΜΕΘ και παράλληλα να «σπάσουν» την αλυσίδα, καθώς μέρα με την ημέρα είναι αδύνατη η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια