ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – Συναγερμός για φάρμα μινκ στην Θεσσαλονίκη – Έλεγχοι σήμερα το πρωί

Αρχική » Γούνα » ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – Συναγερμός για φάρμα μινκ στην Θεσσαλονίκη – Έλεγχοι σήμερα το πρωί

Η μονάδα λειτουργεί νομότυπα στην περιοχή του Cedefop. Δεν υπήρξαν ύποπτα συμπτώματα προς το παρόν. Αύριο τα αποτελέσματα.

Μονάδα εκτροφής μινκ, που λειτουργεί νομότυπα, ελέγχθηκε από το πρωί, στη Θεσσαλονίκη από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, στις οποίες έχει σημάνει από χτες συναγερμός, μετά και τα θετικά κρούσματα σε μινκ σε Καστοριά και Κοζάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η συγκεκριμένη μονάδα δεν έχει άδεια λειτουργίας, όμως βάσει της νομοθεσίας για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις λειτουργεί νομότυπα και υποχρεούται να αδειοδοτηθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2022.

Η μονάδα βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, στην περιοχή του Cedefop και εκτρέφει περίπου 1.200 – 1.300 μινκ. Θεωρείται μικρή για τα συνήθη μεγέθη αντίστοιχων μονάδων.

Μετά τα όσα συνέβησαν σε Κοζάνη και Καστοριά, όπου άλλωστε βρίσκεται η βασική πηγή εκτροφής τέτοιων ζώων, και τις επισημάνσεις πανεπιστημιακών κτηνιάτρων, οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν χτες τα ειδικά κιτ ελέγχου – δειγματοληψίας από το ΕΚΕΤΑ και σήμερα προχώρησαν σε δειγματοληψίες στα μινκ που εκτρέφονται, προκειμένου τα δείγματα να δοθούν στον ΕΟΔΥ για έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι συνθήκες εκτροφής είναι καλές, ενώ δεν καταγράφηκαν ύποπτα συμπτώματα, ωστόσο ο έλεγχος είναι αναγκαίος. Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα βγουν κατά πάσα πιθανότητα αύριο, ενώ και οι ιδιοκτήτες ενημερώθηκαν για να κάνουν τεστ.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στο εξής θα παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας των ζώων και ανεξάρτητα από το τι θα δείξουν τα αποτελέσματα θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση έλεγχοι.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια