ΕΚΤΟΣ του GUARDIAN και το REUTERS: Η Δανία εξοντώνει τα βιζόν, μετά τον εντοπισμό μεταλλαγμένου κορονοϊού με μειωμένη ευαισθησία έναντι αντισωμάτων

«Απειλείται την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τον άνθρωπο»

Αρχική » Γούνα » ΕΚΤΟΣ του GUARDIAN και το REUTERS: Η Δανία εξοντώνει τα βιζόν, μετά τον εντοπισμό μεταλλαγμένου κορονοϊού με μειωμένη ευαισθησία έναντι αντισωμάτων

Σε προηγούμενη δημοσίευση μας, φιλοξενήσαμε άρθρο του GUARDIAN που αναδημοσίευσε και η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΔΩ. Δείτε αντίστοιχο άρθρο του REUTERS:

Φόβοι ότι μια μετάλλαξη Covid-19 που μεταδίδεται από το ζώο στους ανθρώπους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μελλοντικά εμβόλια.

Η Δανία θα μειώσει τον πληθυσμό του βιζόν έως και 17 εκατομμύρια μετά από μετάλλαξη του κοροναϊού που βρέθηκε στα ζώα και εξαπλώθηκε σε ανθρώπους, δήλωσε η πρωθυπουργός την Τετάρτη.
Οι υγειονομικές αρχές βρήκαν στελέχη ιών στον άνθρωπο και στο βιζόν που έδειξαν μειωμένη ευαισθησία έναντι αντισωμάτων, μειώνοντας ενδεχομένως την αποτελεσματικότητα μελλοντικών εμβολίων, δήλωσε η πρωθυπουργός Mette Frederiksen.

«Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον δικό μας πληθυσμό, αλλά με τη μετάλλαξη που έχει βρεθεί τώρα, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Frederiksen σε συνέντευξη Τύπου.

Τα ευρήματα, τα οποία κοινοποιήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων βασίστηκαν σε εργαστηριακές δοκιμές από το κρατικό ινστιτούτο State Serum Institute, τη δανέζικη αρχή που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες. Ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, ζήτησε  πλήρεις επιστημονικές έρευνες για το «περίπλοκο ζήτημα» ανθρώπων μολύνουν τα μινκ τα οποία μετά μολύνουν πίσω τους ανθρώπους.

«Έχουμε ενημερωθεί από τη Δανία για ορισμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό από βιζόν, με κάποιες γενετικές αλλαγές στον ιό», δήλωσε ο ΠΟΥ σε ηλεκτρονική δήλωση που έστειλε στο Reuters στη Γενεύη. «Οι δανέζικες αρχές ερευνούν την επιδημιολογική και ιολογική σημασία αυτών των ευρημάτων».

Οι αρχές στη Δανία ανέφεραν ότι πέντε κρούσματα του νέου στελέχους ιών είχαν καταγραφεί σε εκτροφεία βιζόν και 12 κρούσματα σε ανθρώπους, και ότι υπήρχαν 15 εκατομμύρια και 17 εκατομμύρια βιζόν στη χώρα.

Οι επιδημίες στις εκμεταλλεύσεις βιζόν έχουν συνεχιστεί στη σκανδιναβική χώρα, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας βιζόν στον κόσμο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες θανάτωσης μολυσμένων ζώων από τον Ιούνιο.

Η αστυνομία και ο στρατός της Δανίας θα αναπτυχθούν για να επιταχύνουν τη διαδικασία σφαγής, δήλωσε η Frederiksen.

Οι αυστηρότεροι περιορισμοί lockdown και οι εντατικές προσπάθειες εντοπισμού θα εφαρμοστούν για τον περιορισμό του ιού σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Δανίας, όπου φιλοξενούνται μεγάλοι αριθμοί εκτροφείων βιζόν, ανέφεραν οι αρχές.

«Το χειρότερο σενάριο είναι μια νέα πανδημία, ξεκινώντας ξανά από τη Δανία», δήλωσε ο διευθυντής του Κρατικού Ινστιτούτου State Serum Institute, Kare Molbak.

Τα βιζόν εξοντώθηκαν επίσης στην Ολλανδία και την Ισπανία μετά την ανακάλυψη λοιμώξεων.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια