Παρά το γεγονός ότι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής από θερινή σε χειμερινή για τα κράτη της Ε.Ε. από το 2021, τον Οκτώβριο θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω, εφαρμόζοντας την γνωστή σε όλους, χειμερινή ώρα.
Πότε θα γίνει η αλλαγή
Η Ελλάδα θα θέσει σε ισχύ την χειμερινή ώρα τα ξημερώματα της 25ης Οκτωβρίου, της τελευταίας, ως είθισται, Κυριακής του εν λόγω μήνα. Η αλλαγή θα διαρκέσει έως τις 28 Μαρτίου 2021.
Πότε καταργείται η εναλλαγή της ώρας
Το μέτρο αυτό, της εναλλαγής χειμερινής και θερινής ώρα, καταργείται για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από το 2021, με απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όσα κράτη επιθυμούν να διατηρήσουν τη χειμερινή ώρα, η τελευταία φορά που θα προβούν στην παραδοσιακή αλλαγή θα είναι η τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.
Η σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμιζε ακόμη το εξής:
«Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιθυμούν, επίσης, οι χώρες της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσουν τις αποφάσεις τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας από κάποιες χώρες και της χειμερινής από άλλες δεν θα διαταράξει την εσωτερική αγορά».
Η Ελλάδα δεν έχει, προς το παρόν, προβεί σε σχετική ανακοίνωση, για τη μορφή της ώρας που θα διατηρήσει.
Γιατί αλλάζουμε την ώρα;
Βασική αιτία της αλλαγής της ώρας, από χειμερινή σε θερινή, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι αξιοσημείωτο ότι, κατά τους μήνες θερινής ώρας (7 στο σύνολο), εξοικονομούνται 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον εκμεταλλεύεται η ενέργεια του Ήλιου. Τη δεκαετία του ’70, κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, υπήρξε μια συλλογική προσπάθεια για εκμετάλλευση του φωτός της μέρας. Λόγω αυτού, από το 1996, έχει τεθεί σε ισχύ μια ενιαία ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά, την τελευταία, συνήθως, Κυριακή του Μάρτη, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε στην αρχική ώρα, συνήθως την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη.